Nihon teria (japansk terrier) – en ovanlig sällskapshund

Att du förmodligen aldrig hört talas om nihon teria är inte särskilt konstigt. Den är nämligen väldigt ovanlig i vårt land och kallas ibland för japansk terrier. Det är en liten hund som är mellan 30 och 33 cm hög. Det är en trefärgad sällskapshund. Den är intelligent, anpassningsbar, aktiv och tillgiven.

Fakta om nihon teria

Mankhöjd:30-33 cm
Vikt:2,5-4 kg
Specialklubb:Svenska Terrierklubben
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Nihon teria är en hundras från Japan. Den kallas också ibland i Sverige för japansk terrier eftersom detta är den svenska översättningen av rasnamnet.

Under 1600-talet importerade man släthåriga foxterriers från Nederländerna via handelsfartyg. Dessa korsade man sedan med andra små inhemska hundraser från Nagasaki i Japan. Detta för att man ville ha en mindre hund än de japanska oftast storvuxna hundraserna som fanns då. Hundarna var främst knähundar i städerna Kobe och Yokohamas hamnar.

Det sägs att man 1916 korsade en av dessa hundar med en korsning mellan english toy terrier och miniatyrbullterrier. Man började sedan avelsarbetet på allvar under 1920-talet för att kunna skapa en mer enhetlig ras och man ansåg sig vara färdig omkring tio år senare.

Rasen blev populära i sitt hemland efter andra världskriget. I städerna ville man ha en mindre sällskapshund som inte krävde så mycket skötsel. Här hemma i Sverige är den dock väldigt ovanlig. I slutet av 2021 fanns det endast två registrerade individer hos Jordbruksverket. Det finns inte heller någon registrerad uppfödare hos Svenska Kennelklubben (SKK). Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Användningsområde och mentalitet

Som vi redan nämnt är nihon teria en utpräglad sällskapshund. Den är livlig, pigg och aktiv. Dessutom är hunden intelligent och anpassningsbar. Den är även glad, väldigt tillgiven och uppskattar människors sällskap. Rasen är känslig och vig och låter inte särskilt mycket.

Illustration av en nihon teria

Hälsa och pälsvård

Eftersom det finns ett väldigt begränsat antal individer i Sverige kan man inte göra en korrekt bedömning av rasens hälsotillstånd. Livslängden är cirka 9-12 år.

Pälsen på en nihon teria är mycket kort, tät, blank och slät. Den är mycket lättskött.

Jämförelser med andra hundraser

Undrar du hur japansk terrier står sig mot liknande raser? Nedan jämför vi nihon teria med andra hundraser!

Nihon teria eller japansk spets?

Väljer du mellan de bägge raserna nihon teria eller japansk spets? Båda dessa hundraser härstammar från Japan. De är båda sällskapshundar som är anpassningsbara. De är också båda pigga och glada hundraser med lättskött päls. Den japanska spetsen är något större än nihon teria. Den är också helvit jämfört med den japanska terriern som är trefärgad. Den japanska spetsen är också vanligare i Sverige.

Nihon teria eller fransk bulldogg?

Funderar du på att skaffa en nihon teria eller fransk bulldogg? Det är två utpräglade sällskapshundsraser. De är båda trevliga och aktiva. Men medan japansk terrier kommer från Japan kommer den franska bulldoggen som namnet antyder från Frankrike. De är ungefär lika stora och har båda lättskött päls. Den franska bulldoggen är en mer förekommande hundras i Sverige än den ovanliga japanska terriern.

Vanliga frågor om nihon teria

Hur är en nihon teria?

Nihon teria är en sällskapshund som är intelligent, glad och tillgiven. 

Liknande artiklar