Italiensk vinthund – en uppmärksamhetstörstande liten italienare

Italiensk vinthund, ofta kallad för italienare, är en hundras från just Italien. Detta är den minsta rasen i gruppen av vinthundar och ska enligt rasstandarden väga max 5 kg. Det är en högbent och kurvig hund med lång hals och högt buret huvud. Rasen beskrivs ofta i termer av grace, elegans och förnämitet. Rasen har en gammal historia och har ett ursprung som jakthund på småvilt. Nuförtiden kan man se dem inom till exempel hundsporten lure coursing men är också en trevlig sällskapshund.

De är uppmärksamhetstörstande, vill gärna stå i centrum och älskar kroppskontakt. De trivs bra nergrävd i en filt på soffan men springer gärna lösa med andra vinthundar när de är utomhus. Är det dock kallt, blåsigt eller regnigt stannar de gärna inomhus.

Fakta om italiensk vinthund

Mankhöjd:32-38 cm
Vikt:max 5 kg
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Italiensk vinthund är en hundras som kommer från, som namnet antyder, Italien. Rasnamnet i hemlandet är piccolo levriero italiano. Dvärgvarianter av vinthundar har varit kända ända sedan faraonerna i det antika Egypten. Man tror att hundarna kom från Grekland till Rom i början av 400-talet f.Kr. Dessa små vinthundar har avbildats på olika föremål och målningar, till exempel på fresker i Pompeji som år 79 e.Kr. förstördes av ett vulkanutbrott. Man har också funnit små skelett i arkeologiska utgrävningar.

Rasen spreds över hela södra Europa under medeltiden. Den största utvecklingen inom rasen kom dock under renässansen genom tyskt, franskt och givetvis italienskt inflytande. Då var små vinthundar populära och syntes ofta på olika målningar med kungligheter och aristokrati och var omtyckta sällskapshundar hos adelsfamiljer. Bland annat har kända konstnärer som Giotto di Bondone på 1300-talet, Jan van Eyck på 1400-talet och Hieronymus Bosch på 1400-1500-talet porträtterat dessa hundar. Italiensk vinthund var också en ras som var eftertraktad och därför fanns hos Anne av Danmark som bland annat var Skottlands drottning samt Katarina den stora av Ryssland.

Man avlade på de minsta hundarna vilket med tiden fick en negativ inverkan på rasen. Den anses har räddats under den viktorianska eran i Storbritannien. Rasen kom till USA redan i slutet av 1800-talet. Rasen är internationellt erkänd av FCI. Den är inte så vanlig i vårt land men har länge funnits här. Italienska vinthundar har deltagit på utställningar i Sverige sedan början av 1900-talet men man tror att rasen har funnits här betydligt längre än så. I slutet av 2021 fanns 1 088 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket.

En italiensk vinthund i närbild

Användningsområde och mentalitet

Den italienska vinthunden har använts till jakt på småvilt. Den har också varit en populär och omtyckt sällskaps- och familjehund. I en del länder används rasen inom kapplöpning, dock inte i Sverige. Däremot kan man ofta se rasen inom lure coursing vilket är jakt efter ett konstgjort byte. Eftersom det är en aktiv ras kan man också se den inom agility men även lydnad och hundutställning.

Man kanske kan tro att hundarna är bräckliga utifrån att de är små och har ett smäckert och finlemmat utseende. Men så är det inte. Det är en glad och sund hundras. De är också livliga och modiga vilket kan göra att den till exempel kastar sig utför alltför höga höjder, särskilt när den är ung. Detta är alltså något man behöver hålla koll på. De är också nyfikna och alerta och har koll på det som sker omkring. Vissa kan därför uppfatta hunden som nervös men så är inte fallet. Rasen kan också darra, vilket också vissa tar som nervositet, men det är hundens sätt att hålla igång sin blodcirkulation.

En italiensk vinthund är en glad och vänlig hund

Rasen är glad, vänlig, positiv och foglig. De är sociala, tillgivna och kräver en hel del uppmärksamhet, kärlek och vill helst stå i centrum. Om de inte får tillräckliga uppmärksamhet kan de få andra beteenden såsom bli blyga, hyperaktiva eller en kombination mellan dessa två. De vill också ha mycket kroppskontakt och sover gärna i sängen med husse och matte. På dagarna tycker de om att ligga under en filt där de kan gräva ner sig.

Hundarna kan vara reserverade mot främmande personer i början och kan varna för detta. Vissa individer är dock inte särskilt reserverade. De går generellt bra ihop med barn men undviker gärna de livligaste lekarna. En italiensk vinthund går också oftast bra ihop med katter och hundar som är av liknande storlek. De är kommunikativa både i agerande och med läten i form av “pratande”, smågläfs och visst skall.

En italiensk vinthund är en inomhushund. Med det menas att den vill ha värme och vill helst inte gå ut i blött eller kyligt väder. Man kan då behöva använda någon form av tröja eller täcke på hunden så att den inte blir för kall om den inte är i rörelse. Hundarna kräver också minimal motion trots sitt ursprung som jakthund. De tycker dock om att springa lösa och leka, helst med likasinnade. De behöver som alla hundar gå utomhus några gånger per dag. Men detta kan alltså vara en utmaning. Detta gör det också lite svårare att få dem rumsrena.

Hälsa och pälsvård

Rasen beskrivs vara relativt frisk och sund. De har dock en tendens till att drabbas av tandsjukdomar. Man behöver därför vara noga med tandborstning och tillhandahålla tuggleksaker samt milt slipande livsmedel.

Pälsen på en italiensk vinthund är täckt med en kort och fin päls. Den är glansig och känns som sammet när man rör hunden. Pälsen är väldigt lättskött och badas endast vid behov. Rasen fäller sin päls men det är väldigt lite.

Närbild på en italiensk vinthund

Jämförelser med andra hundraser

Läs vidare för att ta del av våra jämförelser mellan italiensk vinthund och andra hundraser som liknar denna ras!

Italiensk vinthund eller whippet?

Funderar du på att skaffa italiensk vinthund eller whippet? Att dessa två hundraser påminner en hel del om varandra är inte konstigt eftersom de båda är vinthundar. Whippeten är dock högre i mankhöjd än en italienare. De har också båda använts som jakthund på småvilt och syns på kapplöpningsbanor och inom lure coursing världen över. De är glada hundar som tycker om att vara nära människor och att ligga bekvämt i en säng eller soffa. Det är även generellt friska raser med en lättskött päls.

Italiensk vinthund eller greyhound?

Även greyhound är en vinthund, precis som italiensk vinthund, och de delar därför också en del likheter. De har båda en gammal historia och har använts som jakthundar. Greyhounden användes dock som hetsjakthund vilket inte italienaren har gjort. Bägge raserna kan ses inom kapplöpning och lure coursing. De är också friska raser med en lättskött päls. Storleksmässigt är en greyhound betydligt större och kraftigare än en italiensk vinthund.

Familjen är viktig för båda hundraserna. En greyhound är dock lite mer envis och gör saker som den själv vill till skillnad från en italienare. De passar också ofta bra med barn men en greyhound kan nog vara mer förtjust i barn och deras lekar.

Italiensk vinthund eller dvärgpinscher?

Överväger du att skaffa italiensk vinthund eller dvärgpinscher? Dessa raser är ungefär lika stora, en italiensk vinthund kan dock vara en aning högre. På en del sätt skiljer sig dessa raser mellan varandra men det finns också likheter. Det är båda trevliga sällskapshundar som passar för lite olika aktiviteter. De är också båda glada hundar som vill stå i centrum, ha uppmärksamhet och vara nära sin ägare.

Italiensk vinthund eller chihuahua?

Detta är båda små hundraser. De är också båda trevliga sällskapshundar som är aktiva och kan hänga med på olika aktiviteter. De trivs bra i soffan och att kela med sin ägare. En chihuahua har en tendens till att högljutt försvara sin flock mot främmande personer. En italiensk vinthund kan också varna och vara reserverad medan vissa individer inte alls gör så.

Italiensk vinthund eller basenji?

Basenjin är högre men framförallt betydligt tyngre än en italienare. Båda har avlats som jakthundar men är också trevliga sällskapshundar. De kan också båda ses inom hundsporten lure coursing. De är generellt friska hundraser och har lättskötta pälsar.

Båda raserna har ett lite annorlunda sätt att kommunicera. Basenjin kan till exempel inte skälla utan har ett mer joddlande läte när den är glad. En italienare kan skälla och gläfsa men pratar också en del. Bägge raserna är livliga men tycker också om att kela och framförallt vara nära sin ägare.

Vanliga frågor om italiensk vinthund

Hur är en italiensk vinthund?

En italiensk vinthund är livlig, social och uppmärksamhetstörstande. Skulle den inte få den uppmärksamhet den vill ha så kan det leda till problembeteenden. Rasen är en inomhushund och kan till exempel kräva ett täcke vid kyligare temperaturer.

Vad kostar en italiensk vinthund?

En italiensk vinthund kostar omkring 25 000 kronor.

Hur gammal blir en italiensk vinthund?

En italiensk vinthund blir cirka 12-15 år men det beror också på individuella faktorer.

Hur hög är en italiensk vinthund?

En italiensk vinthund är mellan 32 och 38 cm hög.

Liknande artiklar