Manchesterterrier – en liten hund med en stor personlighet

Manchesterterrier är en högbent och släthårig terrier från England. Den ska vara sund, kompakt, substansfull men också elegant. De är omkring 40 cm i mankhöjd och är svarta med tanteckning. Rasen beskrivs ofta som en av de mest välbevarade hemligheterna i hundvärlden. Med det menar man att det är en ras som få människor har hört talas om. Det är faktiskt en ras med en väldigt gammal historia. I Sverige är det en ovanlig syn och många skulle kunna tro att det är en mindre dobermann.

En manchesterterrier är livlig, glad, vaksam och påhittig. De har mycket energi och kräver ett aktivt liv, både fysiskt och mentalt. De har en stark personlighet och mycket integritet. Rasen beskrivs av en del som en olämplig förstagångshund.

Fakta om manchesterterrier

Mankhöjd hanar:ca 41 cm
Mankhöjd tikar:ca 38 cm
Vikt:5-10 kg
Specialklubb:Svenska Terrierklubben
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Manchesterterrier är en hundras från Storbritannien, närmare bestämt staden Manchester i nordvästra England, därav rasnamnet. Den har en mycket gammalt ursprung. Den anses till och med av en del vara en av de äldsta dokumenterade terrierraserna. Rasens förfäder finns både avbildade och dokumenterade i skrifter från 1400-talet. Hundtypen kallades då för black and tan terrier och hade bland annat kortare ben och strävare päls än vad rasen har idag.

I mitten av 1800-talet började man korsa hundarna med mer ädla raser som whippet och italiensk vinthund. Det är fortfarande än idag omstritt om exakt vilka raser man använde i inkorsningen men oavsett så fick man bland annat fram en smidigare hund. Genom detta blev hundarna också mer eleganta.

Även källorna för hur namnet kom till är omstritt även om det är mest troligt att de förekom och avlades kring Manchester. Detta skedde på 1870-talet då man också delade rasen i två olika varianter och de deltog under namnet manchesterterrier från 1860-talet. Första gången hundarna kallades för manchesterterrier i tryck var dock först 1879. Det dröjde också ända in på 1900-talet innan de uteslutande kallades för manchesterterrier i stamböckerna.

Dåtidens hundar var så kallade nyttohundar. De användes främst till jakt på räv tillsammans med hundar av rasen foxhound. Hundarna höll också efter gnagare och andra mindre skadedjur som fanns i hemmen. Därmed är detta alltså en av de hundar som skulle kunna kallas för råttjägare. Vid denna tidpunkt var det vanligt att kupera hundarnas öron för att undvika skador från skadedjuren.

Manchesterterrier i närbild

Manchesterterriern har en historik av att jaga råttor

Under 1800-talet användes också hundarna i så kallat ratting. Det innebar att man släppte ner en hund i en inhägnad med hundratals råttor där hunden skulle döda råttorna på så snabb tid som möjligt. Gruvarbetarna i trakterna kring Manchester försökte genom vadslagning på dessa råttkamper dryga ut sina löner eftersom man med rätt hund kunde tjäna en hel del pengar. Behovet av råttjagande hundar sjönk allt mer med tiden då de sanitära förhållanden i hem och städer blev allt bättre. Man förbjöd också ratting vilket gjorde att intresset för rasen dalade ännu mer.

Detta gjorde dock att man istället fick upp ögonen för rasen som utställningshund. Manchesterterriern blev mycket populär för utställare och aveln på dessa hundar kom att bli både omfattande och framgångsrik. Man började också att exportera hundar till bland annat USA. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Som med många andra hundraser decimerades rasen vid de olika världskrigen. I slutet av andra världskriget fanns endast ett fåtal hundar kvar i hela England. Då hade också rasens popularitet dalat, bland annat på grund av att man förbjöd öronkupering i England 1898 samt höga krav på uppfödare på hundarnas färger. Genom engagemang lyckades man till sist rädda rasen.

I hemlandet klassas rasen som hotad. Den är ovanlig i Sverige men har en starkare ställning i våra nordiska grannländer. I länder som USA och Kanada har man slagit samman manchesterterrier och english toy terrier under samma rasstandard. Namnet är manchesterterrier och finns då i två olika storlekar.

Manchesterterriern i Sverige

Manchesterterriern fanns tidigt i Sverige. Redan vid den Svenska Kennelklubbens första hundutställning 1891 fanns tre hundar med, då under namnet black and tan terrier. Ägaren till alla hundar var godsägaren E. Hallin som höll intresset för rasen vid liv under de kommande tjugo åren. 1902 fanns hela 26 hundar med i stamboken som SKK gav ut. Till skillnad från hemlandet så dog rasen i stort sett ut under första världskriget. Den kom sedan tillbaka under 1930-talet med hjälp av Aina Rossander men försvann efter ett tiotals år ut igen. 1967 kom rasen på nytt till Sverige med hjälp av Stig Bäckström som importerade en tik från Holland och tre år senare kom ytterligare en tik till en annan kennel.

Rasen är väldigt ovanlig i Sverige. I slutet av 2021 fanns endast 177 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Ursprunget till rasen har varit att jaga räv men också råttor och andra skadedjur. Numera är det dock främst en sällskaps- och utställningshund. Det är sportiga, snabba, livliga hundar som dessutom är lättlärda vilket gör att de passar inom olika hundsporter som flyball och agility. Hundarna kan jaga det som springer, oavsett om det är en vilt djur eller till exempel en katt.

Manchesterterriern är alert, glad och skarpsinnig. De har mycket energi och kräver ett aktivt liv, både fysiskt och mentalt. Hundarna rör sig gärna över stora ytor, långt ifrån sin förare, och kan vara egensinniga, självständiga och påhittiga. De hittar på egna saker att göra om de inte blir tillräckligt aktiverade. Hundarna är lekfulla och kan ha en tendens till att gå upp i varv men en del menar att de har en tydlig på och av-knapp då de gärna till exempel ligger på soffan med sin ägare som ett tufft agilitypass.

Manchesterterrier

En manchesterterrier är vaksam och kan vakta hemmet

Rasen beskrivs som vaksam, främst mot främmande personer, och kan vakta både hus och hem, gärna med skall. Den är dock tillgiven och kelig mot sin familj. Tack vare sin lojalitet och intelligens blir den också en duktig följeslagare. De fungerar ofta bra med barn men det kräver en tidig socialisering för att de ska bli bra. Eftersom de har mycket integritet kan de bli något nervösa och nafsiga om man inte lägger ner tålamod på detta från tidig ålder.

En manchesterterrier beskrivs ha den bästa personligheten av de olika terrierraserna. Den beskrivs som mer lyhörd med ett mjukt temperament. Men det är en stor och stark personlighet och de har även mycket integritet. Det finns ett engelskt talesätt som är träffande och lyder: “en manchesterterrier kommenderar man inte, man vädjar till hans förstånd”. Vissa individer mognar sent och kräver en hel del tålamod hos föraren/ägaren. Det är också viktigt med en konsekvent och tydlig uppfostran och positiv förstärkning. De är känsliga mot alltför hårda korrigeringar. Vissa menar att rasen därför inte är en lämplig förstagångshund utan kräver en erfaren och kunnig ägare.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses som generellt frisk och sund. Det finns till exempel mild blödarsjuka i rasen men då i en mycket liten utsträckning. De är kända för att ha en lång livslängd. Att de lever till 14-15 år är inte ovanligt. 

Pälsen är kort, slät, blank och av hård struktur. Den ska ligga tätt mot kroppen. Man behöver inte trimma, klippa eller borsta vilket innebär att hunden endast kräver minimal pälsvård. Hunden badas endast vid behov.

Jämförelser med andra hundraser

Vill du veta hur denna ras står sig mot andra raser som på ett eller annat sätt liknar den? Kika i sådana fall bland våra jämförelser med andra hundraser här nedanför!

Manchesterterrier eller pinscher?

Funderar du på att skaffa manchesterterrier eller pinscher? De är båda gamla hundraser som har använts som råttjägare. De är också båda intelligenta och lättlärda raser som är aktiva och därför passar för en rad olika hundsporter. Bägge behöver en hel del fysisk motion och mental stimulans för att må bra. Såväl pinscher som manchesterterrier beskrivs ha stora personligheter, är lojala mot familjen och kan vakta. De är ungefär lika höga men pinschern är aningen högre i mankhöjd.

Närbild på en hund
Manchesterterrier

Manchesterterrier eller dvärgpinscher?

Överväger du att skaffa en manchesterterrier eller en dvärgpinscher? Manchesterterriern är den större av bägge två men de delar liknande ursprung som råttjägare. Detta är båda aktiva och glada hundar som kan varna vid främmande människor närmar sig. Det är också livliga hundar som behöver aktivering, både fysiskt och mentalt. Bägge raserna har också stor integritet vilket man som ägare måste veta innan man köper en hund av dessa raser.

Manchesterterrier eller english toy terrier?

Manchesterterrier och english toy terrier delar samma ursprung och historia. De kommer båda från Storbritannien och härstammar från black and tan terrier. I vissa länder som exempelvis Kanada återfinns de till och med under samma namn men har två olika storlekar.

Bägge raserna har använts som skadedjursutrotare och inom ratting där hundarna skulle döda så många råttor som möjligt på kortast tid. De är också båda hotade raser i hemlandet. Raserna delar också många liknande egenskaper med varandra såsom att de är aktiva, sportiga och har en tendens till att vakta.

Manchesterterrier eller dobermann?

Många tror att manchesterterriern är en mindre dobermann och det är inte så konstigt eftersom de påminner varandra en hel del till utseendet. Man tror faktiskt att man använt just manchesterterriern när man avlat fram den tyska dobermannen. Dobermannen är dock betydligt högre och tyngre och används främst som bruks- och tjänstehund.

Båda raserna är aktiva, livliga, glada och lekfulla. De är påhittiga och aktiverar sig själva om de inte får tillräcklig fysisk och mental stimulans.

Manchesterterrier eller rat terrier?

Är du sugen på att skaffa manchesterterrier eller rat terrier? Som namnet antyder är rat terrier framavlad för att jaga gnagare och andra skadedjur, precis som manchesterterriern. Båda har en stark jaktinstinkt. En manchesterterrier är större än rat terrier och har också en betydligt äldre historia och ursprung. Det är alerta och lättlärda hundraser.

Vanliga frågor om manchesterterrier

Hur är en manchesterterrier?

En manchesterterrier är alert, glad och kräver ett aktivt liv. De är vaksamma och kan vakta men är tillgivna mot sin familj. De har en stor personlighet och mycket integritet och kräver därför en hel del från sin ägare som exempelvis tålamod och en tydlig uppfostran.

Liknandeartiklar