Hollandse herdershond – den nederländska vallhunden

Hollandse herdershond kommer från Nederländerna och är en hundras som är byggd för hårt arbete. Rasen finns i tre olika hårlagsvarianter: strävhårig, korthårig och långhårig. Den kan bland annat ha en tigrerad päls. I Sverige är den korthåriga varianten vanligast.

Rasen är ursprungligen en vallande hundras och vakthund men är främst nuförtiden en sällskaps-, bruks- och tjänstehund som bland annat används inom polisen. Det är en livlig, intelligent och vaksam hundras som kräver en hel del fysisk och mental aktivering för att må bra. Vissa menar därför att rasen inte är lämplig som en förstagångshund.

Fakta om hollandse herdershond

Mankhöjd hanar:57-62 cm
Mankhöjd tikar:55-60 cm
Vikt:ca 22-32 kg
Rasklubb:Rasklubben Hollandse Herdershond
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herderhundar)

Historia

Hollandse herdershond är en hundras som kommer från Nederländerna och utvecklades där i början av 1800-talet. Det skedde framförallt i Belgien, som vid tillfället var en del av Nederländerna, och i före detta hertigdömet Brabant. Den kallas ibland för holländsk vallhund eller holländsk herdehund men oftast bara för holländare.

Man tror att den härstammar från samma förfäder som de olika varianterna av belgisk vallhund och tysk schäferhund. Och det är inte så konstigt eftersom de alla påminner en hel del om varandra, både till utseende och egenskaper. Detta är trots allt en av de hundraser som liknar schäfer en hel del.

Avsikten med aveln var bland annat att få förfädernas stabila psyke. Man har sedan bevarat ett starkt flockbeteende, integritet och ett slags primitivt beteende för att få tydliga signaler vilket möjliggör en god kommunikation.

Närbild på en hollandse herdershond

Hollandse herdershond användes som herdehund

Rasen har ursprungligen använts som herdehund på landsbygden. Lantbrukarna hade bland annat fårhjordar där hundarna användes för att hålla djuren borta från grödorna. De följde även med när hjordarna skulle flyttas. Hundarna höll även borta höns från köksträdgårdarna, vallade in korna för mjölkning och varnade när främlingar kom in på gården.

I början av 1900-talet hade de flesta fårhjordar försvunnit. Då rasen var så pass anpassningsbar och mångsidig så fick den istället andra uppgifter. Dressyr började vid denna tid bli populärt vilket rasen passade bra för. De var även lämpliga som polishund men också som spår- och blindhund.

1898 bildades den nederländska rasklubben Nederlandse Herdershonden Club av några uppfödare. Tanken med klubben var att tillvarata och utveckla rasen. I samband med att utställningar började anordnas uppkom också de olika hårlagen. Från första början fanns till och med sex olika varianter men i början av 1900-talet fanns endast tre kvar vilka är de som finns än idag. I slutet av 1940-talet var man tvungen att bredda genpoolen vilket gjorde att man bland annat använde belgisk malinois till den korthåriga varianten.

Rasen kom till Sverige för första gången 1980 och rasklubben bildades officiellt 1999. I slutet av 2021 fanns det totalt 346 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket. Av dessa var majoriteten den korthåriga varianten. Den strävhåriga varianten är den mest sällsynta. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Användningsområde och mentalitet

Hollandse herdershond har tidigare som nämnts i texten, använts som herde-, vall- och vakthund. Numera är den främst en sällskapshund och en utmärkt brukshund men också som tjänstehund inom till exempel polisen, militären, räddningstjänsten och tullen. Rasen passar utifrån sina egenskaper väl inom många olika hundsporter såsom sedvanliga bruksgrenar men också drag, rallylydnad, nosework och mondioring. De kan också fungera bra som familjehundar men ställer krav på att få tillräcklig mental, och givetvis även fysisk, aktivering.

Rasen är mycket formbar, lättlärd, livlig och uppmärksam. Den är mycket tillgiven, trogen och vaksam och kommer därför inte att tveka att försvarar sin förare eller familj om det skulle behövas. Hunden ska klara att utföra ett hårt arbete och vara uthållig. Den är även aktiv, rörlig och har genuina vallhundsinstinkter. En holländare är intelligent, självständig och pålitlig som arbetar väl tillsammans med sin förare och med andra hundar.

Vissa menar att rasen inte är lämplig som en förstagångshund utan ställer krav på ägarens kunskap och erfarenhet. Som med alla hundar behöver man också tidigt börja med social träning. Man behöver också ge hunden både den fysiska och psykiska stimulans som den behöver för att den ska må bra och utvecklas till en välanpassad individ.

Strävhårig hollandse herdershond som väntar på sin ägares kommando
Strävhårig hollandse herdershond som väntar på sin ägares kommando.

Hälsa och pälsvård

Hollandse herdershond är en ras som kan anses vara relativt frisk och utan kända medicinska och fysiska defekter. Den strävhåriga varianten kan vara bärare av en ögonsjukdom vilket dock kan upptäckas med hjälp av en mindre undersökning. Det förekommer också höftledsdysplasi (HD) inom rasen.

Pälsvården beror på vilket hårlag hunden har. Den korthåriga varianten är täckt av hård, tätt åtliggande päls som inte är för kort och har mjuk underull. Den långhåriga har lång, rak och grov päls med mjuk underull medan den strävhåriga har en sträv och raggig päls med mjuk och tät underull som finns överallt förutom på huvudet. För en hund med sträv päls behöver man trimma den ungefär två gånger om året. För de andra hårlagsvarianterna krävs endast vanliga pälsvård genom regelbunden borstning.

Hollandse herdershond eller malinois?

Funderar du på att skaffa en hund av rasen hollandse herdershond eller malinois? Raserna delar antagligen samma förfäder och påminner varandra till stor del, både vad det gäller utseende men också egenskaper. De har tidigare båda använts som vall- och vakthundar men ses numera mer som duktiga bruks- och tjänstehundar. Det är två generellt friska raser och ungefär lika stora. De är också livliga, vaksamma och aktiva och försvarar sin ägare och familj om det skulle behövas.

En hollandse herdershond som sitter bredvid en malinois
Hollandse herdershond (till vänster) och malinois (till höger).

Vanliga frågor om hollandse herdershond

Hur är en hollandse herdershond?

En hollandse herdershond är en formbar, livlig, trogen och vaksam hund. Den är aktiv och har sina vallhundsinstinkter kvar. Det är också en intelligent och uthållig hund som kräver en hel fysisk och psykisk aktivering för att må bra.

Vad kostar en hollandse herdershond?

Hollandse herdershond är en ganska ovanlig hundras i Sverige. Det kan därför vara svårt att ge en uppskattning av det aktuella priset på en valp. Generellt sett kostar dock en renrasig hundvalp omkring 15 000 kronor.

Liknande artiklar