En blandrashund som symboliserar hundraser med tigrerad päls

10 hundraser med tigrerad päls

Visste du att det finns hundraser med tigrerad päls? Denna pälsfärg kallas ibland för brindle och kan förekomma hos olika djur men som är vanligast bland hundar. Även kor, hästdjur och katter är dock exempel på djurarter som kan ha denna färg på pälsen. De hundar som föds med denna pälsfärg har en specifik recessiv gen. Denna gen gör att hundarna får en färg på pälsen som vanligtvis har en rödaktig baskulör med svarta ränder ovanpå denna.

Nedan belyser vi 10 hundraser med tigrerad päls!

1. Basenji

Basenji med tigrerad päls

Basenji är en hundras med en väldigt lång historia. De liknar väldigt mycket de hundar som har avbildats i egyptiska faraoners gravkammare. Fram tills relativt nyligen fanns dock inte extremt många hundar av denna ras med tigrerad päls i västvärlden. Uppfödarna valde dock att utöka genpoolen för att få bukt med vissa hälsoproblem. I samband med detta importerades flera hundar från Centralafrika och dessa bar alltså på den speciella genen.

2. Boxer

Boxer med tigrerad päls

Boxer är en av de hundraser med tigrerad päls där denna färg är väldigt vanlig. Dessa hundar är kända för att vara smarta, energiska och tillgivna husdjur. De är därmed utmärkta familjehundar. Samtidigt är dessa jyckar stora och kraftfulla, vilket innebär det är extra viktigt med koppelträning. Dessutom har rasen en platt nos och blir därför lätt varm när det är varmt utomhus.

3. Cairnterrier

Cairnterrier med tigrerad päls

Cairnterrier är ännu en hundras där tigrerad päls är hyfsat vanligt förekommande. Här är detta mönster dock inte alltid lika tydligt. Anledningen till detta är att dessa hundar har en längre och mer bångstyrig päls. Pälsfärgen är därför tydligare hos hundraser med kortare päls. Dessutom blir ofta färgtonerna ljusare i takt med ökande ålder hos hunden. I övrigt är dessa jyckar smarta och självsäkra och har mycket karaktär.

4. Fransk bulldogg

Fransk bulldogg med tigrerad päls

Fransk bulldogg är en av de 20 mest populära hundraserna i Sverige. Det är dessutom ganska vanligt att denna hundras har en tigrerad päls. Anledningarna till att just denna ras är populär varierar förstås beroende på vem du frågar. Men det har säkert att göra med att de är ganska små, trevliga, roliga och tillgivna. Tyvärr har även denna hundras en platt nos. Detta gör rasen extra benägen att drabbas av andningsbesvär.

5. Grand danois

Grand danois med tigrerad päls

Grand danois är en hundras som vars päls finns tillgänglig i flera olika färger, däribland tigrerad. Detta är världens största hundras sett till storleken. Som ägare till en sådan här hund behöver du därför ha mycket utrymme i hemmet och trädgården. Dessutom behöver du vara förberedd på att hunden kommer att äta en hel del hundfoder. Tyvärr är även den förväntade livslängden för dessa hundar lite kortare än för den genomsnittliga hundrasen.

6. Greyhound

Greyhound med tigrerad päls

Greyhound har en kort päls och därför blir den tigrerade färgen extra tydlig. Detta är världens snabbaste hund på kortare distanser. Trots sin enorma snabbhet på korta sträckor kan faktiskt dessa hundar ta det förvånansvärt lugnt i hemmet. De nöjer sig ofta med att vara soffpotatisar inomhus och sprinta sina sträckor utomhus.

Om du letar efter en hundras utan jaktinstinkt är dock inte denna hundras något för dig. De har nämligen en utpräglad jaktinstinkt och jagar gärna såväl vilt som mindre husdjur.

7. Hollandse herdershond

Hollandse herdershond med tigrerad päls

Hollandse herdershond är en av de hundraser med tigrerad päls som faktiskt inte har någon annan färg. Ursprungligen fanns dessa hundar även med andra pälsfärger. Men i början av 1900-talet ändrades rasstandarden i ett försök att särskilja denna ras från belgisk vallhund och tysk schäferhund. Dessa jyckar är väldigt intelligenta, energiska och drivna. Det är också en ganska lättränad hundras då den gärna vill vara till lags.

8. Mastiff

Mastiff med tigrerad päls

Den väldiga mastiffen har ofta en tigrerad pälsfärg. Dessa jättar är faktiskt förvånande vänliga, lugna, tillgivna och lojala. De är också beskyddande och har historiskt sett bland annat används som krigshundar, jakthundar och vakthundar.

Men likt andra större hundraser behöver mastiffer mycket utrymme och mat. Dessutom är det viktigt med mycket socialisering och träning i ung ålder. Detta för att kunna tygla dessa kraftfulla jyckar.

9. Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier med tigrerad päls

Staffordshire bullterrier är nästa ras på denna lista över hundraser med tigrerad päls. Dessa hundar har ofta denna pälsfärg även om nyanserna ibland kan vara väldigt mörka. En ”staffe” är ofta väldigt tillgiven och kan gärna klättra upp i knät för att söka din uppmärksamhet. De trivs med sällskap och bör inte lämnas ensamma alltför ofta eller länge. Separationsångest är nämligen ett ganska vanligt problem som är särskilt påtagligt inom just denna ras.

10. Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan med tigrerad päls

Welsh corgi cardigan är en av de äldsta hundraserna som härstammar från de brittiska öarna. Det är ganska vanligt att dessa jyckar har en tigrerad päls. Denna gen tros ha kommit från en förfader som numera är utdöd. I Sverige är denna variant av corgin vanligare än sin släkting welsh corgi pembroke. Den är också aningen mindre men alltjämt väldigt lekfull och tillgiven sin familj.

Avslutande tankar om hundraser med tigrerad päls

I listan ovan kastar vi strålkastarljuset på hundraser med tigrerad päls. Vi har valt ut tio raser som kan ha pälsfärgen brindle. Saknar du någon ras i listan? Skriv då en kommentar och berätta detta så kanske vi lägger till den!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *