Tysk schäferhund och hundraser som liknar schäfer

Hundraser som liknar schäfer – 5 schäferliknande raser

Den tyska schäferhunden är en populär hundras som är stor, lojal, rörlig och intelligent. Den är hårt arbetande och skyddande samt används ofta polishund och assistanshund. Det finns också flera andra hundraser som liknar schäfer till utseendet. Om du gillar dessa hundar kan du vara intresserad av att få veta vilka schäferliknande raser som finns.

5 hundraser som liknar schäfer

Nedan tipsar vi om fem hundraser som liknar schäfer. Vi har bestämt oss för att klumpa ihop de fyra varianterna av belgisk vallhund till en och samma ras. Läs vidare för att få reda på vilka de övriga schäferliknande raser som vi har valt att lyfta fram är!

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är finns i fyra varianter: groenendael, laekenois, malinois och tervueren. Nedan kan du läsa lite mer om de olika schäferliknande varianterna!

Groenendael

Groenendael är en av fyra varianter av en och samma hundras. Likt många andra hundraser som liknar schäfer är denna ras hårt arbetande och väldigt lojal mot sin familj. Dessutom är den lättränad och gör sig väldigt bra som familjehund.

Groenendael

Laekenois

Laekenois är en rörlig och kraftfull, schäferliknande ras. Den har en unik färg, längd och struktur på sin päls och är alltså en variant av belgisk vallhund. Den är därmed närbesläktad med de övriga varianterna groenendael, malinois och tervueren. Likt övriga varianter vaktar och skyddar dessa hundar gärna sin familj och sitt hem.

Laekenois

Malinois

Malinois är en av de hundraser som liknar schäfer som kanske är allra mest lik schäfern. Det finns dock vissa betydande skillnader mellan de bägge raserna. till exempel har en malinois en kortare päls samt är mindre och lättare. Detta är en hundras med extremt mycket energi och en hög intelligens. Därför behöver de mer träning och aktivering än vad de flesta andra raser kräver.

Malinois

Tervueren

Tervueren är ännu en ras som ofta misstas för att vara en schäfer. Den har dock en lite annorlunda päls vad gäller såväl färg som struktur. Likt schäfern har de dock en hel del energi och är också bra vakthundar. De kan dock även vara lite mer lättsamma och lugna än den tyska schäferhunden. Med detta sagt kvalar de ändå lätt in på vår lista över hundraser som liknar schäfer!

Tervueren

Chodský pes

Chodský pes är en intelligent och mångsidig herdehund som gärna lever en aktiv livsstil. De är ofta duktiga på hundsporter och kan även vara bra sök- och räddningshundar samt servicehundar eller terapihundar. Detta då de är väldigt träningsvilliga, hängivna och lojala.

Chodský pes

Hollandse herdershond

Hollandse herdershund är en självständig, intelligent och atletisk ras som gärna vallar boskap. Dessa hundar hade ursprungligen till uppgift att valla får. Därför är detta en bra gårdshund som är energisk och alert. Dessutom är den rörlig och lämpar sig även väl för lydnad samt som vakthund.

Denna schäferliknande ras är också lojal och skyddar gärna sin familj. Likt många andra hundraser som liknar schäfer behöver dessa hundar mycket fysisk och mental aktivering.

Hollandse herdershond

Vit herdehund

Vit herdehund är en väldigt vacker hundras med vit päls som tidigare kallades för vit schäfer. Utöver sin vackra vita päls har dessa hundar även andra positiva egenskaper. Till exempel är de väldigt intelligenta, vänliga och lojala. De kan också vara bra med barn och skickliga på många olika hundsporter. Dessutom älskar de att ha ett jobb att utföra!

Vit herdehund

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka är en östeuropeisk herdehund som har ett väldigt schäferliknande utseende. Faktum är att denna ras är just resultatet av en rysk strävan att ta fram en större och mer hälsosam variant av just schäfern. Den är därför lite högre i mankhöjd och även betydligt tyngre än sin förebild.

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Avslutande tankar om hundraser som liknar schäfer

De hundraser som liknar schäfer som är m ed i denna lista är allesammans vackra och imponerande hundar. Det är lätt att förstå varför många misstar dem för att vara schäfrar. De är stora, kraftfulla och väldigt smarta samt har ett utseende som påminner om just tysk schäferhund.

Tycker du att vi har missat någon schäferliknande ras? Kommentera då nedan så lägger vi kanske till den i listan!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hundraser som liknar schäfer – 5 schäferliknande raser”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *