Lhasa apso – den lilla lejonhunden från Tibet

Lhasa apso är en hundras som man tror har en gammal historia. Den kommer ursprungligen från Tibet och har genom tiderna ansetts som en värdefull gåva. Det är en liten robust hund med lång och riklig päls. Hundarna förekommer i en rad olika färger och kombinationer.

I slutet av 2021 fanns det i Sverige 2704 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket. Rasen är en uppskattad sällskapshund som är glad och framåt men också reserverad. Pälsvården är omfattande och man behöver därför tidigt vänja hunden vid hantering.

Fakta om lhasa apso

Mankhöjd:ca 25 cm
Vikt:ca 5-8 kg
Rasklubb:Svenska Lhasa Apso Klubben
Specialklubb:Svensk Specialklubb för Tibetanska Raser

Historia

Lhasa apso kommer från Tibet. Kring området runt den största staden Lhasa ansåg man att de finaste hundarna kom ifrån. Det råder lite oklarheter hur gammal hundrasen är. Vissa menar att det finns dokumentation av rasen från slutet av 800-talet f.Kr. Ordet apso, som hundarna oftast kallas i hemlandet, betyder den hårige, hårigt skägg eller getlik och syftar då på hårlaget. Se fler hundraser med skägg i den länkade artikeln!

Rasen har också benämnts som apso seng-kyi vilket ofta översätts till långhårig lejonhund. Detta på grund av likheten med ett lejon, främst de bilder av lejon som finns i inhemsk och kinesisk konst. Man tror också att namnet har en anknytning till buddhismen där lejon har en stor symbolisk betydelse.

Lhasa apso vaktade tibetanska tempel och kloster

Hundarna användes som sällskapshundar och vakthundar i tempel och kloster. De fanns också hos de mer välbärgade familjerna. Man kunde nämligen inte köpa en lhasa apso utan skänktes till dem som förtjänat det som ett tecken på uppskattning. Det sägs att bland annat dignitärer såsom de kinesiska kejsarhusen som besökte klostren fick en eller två hundar med sig i gåva. Det ansågs också vara en stor ära när man fick en hund av denna ras.

Eftersom ägare till en lhasa apso var ovillig att skiljas från hunden då det var en älskat sällskap bidrog till att rasen under en lång tid endast fanns i Tibet och närliggande länder. Det sägs att de första hundarna kom till Storbritannien redan i mitten av 1800-talet men det dröjde ända fram till i början av 1920-talet innan importen tog fart. Då fick rasen en större spridning. Det blev dock en förvirring kring raserna lhasa apso och tibetansk terrier vilket gjorde att båda gick under namnet lhasa terrier. Efter ett tag skiljde man dock dem åt och 1929 kunde man se det nuvarande rasnamnet för första gången.

1933  bildades den engelska rasklubben. 1965 kunde rasen återigen vinna championat på engelska hundutställningar. Detta förlorade dem nämligen under första världskriget. Samma år kom de första två hundarna till Sverige från England. 1966 kom ytterligare två importerade hundar till vårt land. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Lhasa apso

Användningsområde och mentalitet

Lhasa apso är en utpräglad sällskapshund. Vissa individer tycker om att träna och tävla i hundsporter såsom rallylydnad och agility. Den avlades som vakthund vilket gör att den kan larma med ett bestämt och kort skall om någon främmande person närmar sig. Rasen har nämligen också utmärkt hörsel och är känd för sitt dova skall.

Rasen beskrivs som både glad och framåt men också reserverad vilket gör att den behöver lite tid på sig att lära känna nya människor. Den är lugn och självsäker med ett stabilt temperament. De är lojala och tillgivna gentemot människor som de känner.

Lhasa apso kräver en konsekvent och tålmodig uppfostran och träning och den kan då bli relativt lydig. Den anses vara mycket anpassningsbar men behöver samtidigt tidigt vänja sig vid både hantering och socialisering med både människor och andra djur.

Hälsa och pälsvård

Lhasa apso anses vara en frisk ras. Det pågår ett hälsoprogram inom Svenska Kennelklubben (SKK) för ögonsjukdomen PRA4. Tilltänkta avelsdjur bör därför ögonlysas. Rasen är känd för att kunna vara frisk och pigg i hög ålder. Att en lhasa apso lever upp emot 16 år är inte ovanligt.

Pälsen är ett av rasens kännetecken. I Tibet lever hundarna ofta på hög höjd och där vädret kan vara bistert. Hundarna måste därför ha en päls som klarar av detta. De har täckhår som är rakt, hårt, tungt och långt. Det ska inte vara varken ulligt eller silkeslent. Den består också av underull. Pälsen fungerar därmed som skydd på vintern respektive sommaren samt mot damm och vind. Rasens päls ska inte heller inverka för mycket på hundens rörelsefrihet.

Pälsen på en lhasa apso är normalt utvuxen när hunden är cirka två år. Under den perioden är också skötseln som mest krävande om hunden ska hållas långhårig. Även om den är kortklippt krävs det en hel del pälsvård.

Man behöver träna hantering redan när den är valp. Man behöver också bada hunden varje 7-14 dag och då behöver man borsta, kamma och torka den med en hundfön. Ska den vara kortklippt bör man lämna in hunden var 3-4 månad på hundtrim om man inte vill klippa själv. Har man tänkt att ställa ut hunden måste pälsen vara lång. Rasen fäller inte särskilt mycket.

Lhasa apso

Jämförelser med andra hundraser

Går du i tankar om att skaffa en lhasa apso men vill först jämföra den med liknande hundraser? Läs då våra jämförelser nedan!

Lhasa apso eller shih tzu?

Väljer du mellan lhasa apso eller shih tzu? Även om dessa hundraser ganska enkelt kan förväxlas så finns en hel del olikheter. En lhasa apso är till exempel något större och kraftigare än en shih tzu samt har en längre nos. De kommer dock båda från Tibet och gavs som gåvor. De är också utpräglade sällskapshundar som är glada och kräver en omfattande pälsvård.

Lhasa apso eller bichon havanais?

Står ditt val mellan lhasa apso eller bichon havanais? Dessa raser är ungefär lika stora och de har båda mycket päls som kräver mycket skötsel. Båda är sällskapshundar och de har ett glatt temperament. En bichon havanais är dock mer av en clown som älskar att leka medan en lhasa apso har mer av en karaktär som utstrålar värdighet.

Lhasa apso eller malteser?

Är du sugen på att skaffa lhasa apso eller malteser? En malteser är något mindre än en lhasa apso. Det är raser som har en gammal historia där lhasa apson kommer från Tibet och maltesern härstammar från Medelhavsområdet. Bägge raserna har riklig päls och kräver en omfattande pälsvård.

Lhasa apso eller tibetansk terrier?

Har du tänkt skaffa lhasa apso eller tibetansk terrier? Som namnet antyder kommer även den tibetanska terriern från Tibet. Det är en också en sällskapshund men tros också ha varit en arbetande hund som bland annat vakthund och för att driva fåren. Bägge raserna är friska och kan uppnå en hög ålder. Det är också båda tillgivna och glada hundar som är känsliga för hård träning och uppfostran. En tibetansk terrier är större än en lhasa apso.

Tre hundar av rasen lhasa apso

Vanliga frågor om lhasa apso

Är lhasa apso allergivänlig?

Ja, även om ingen hundras tåls av alla pälsdjursallergiker brukar lhasa apso inte orsaka allergiska reaktioner. Därmed kan detta vara ett bättre val av ras för en familj med allergiker. Men det finns inga som helst garantier för att en person med pälsdjursallergi tolererar denna hundras.

Hur mycket kostar en lhasa apso?

En lhasa apso kostar normalt cirka 14 000 till 17 000 kronor. Priset varierar beroende på valet av uppfödare samt hundens stamtavla. Om föräldradjuren är särskilt meriterade kan priset öka lite grann.

När är en lhasa apso fullvuxen?

En liten hundras som lhasa apso blir vanligtvis fullvuxen vid omkring 12 månaders ålder. I vissa fall kan det dock ta lite längre tid för hunden att växa färdigt.

Liknande artiklar