Biewer terrier – en mindre, långhårig hundras med unikt pälsfärg

Biewer terrier är en ovanlig syn i vårt land. Det är en elegant och långhårig hundras av mindre typ som har en unik pälsfärg och en typisk huvudtofs. Detta är en skojfrisk ras som gillar aktivering, är väldigt fäst vid sin familj och passar utmärkt som sällskapshund.

Fakta om biewer terrier

Mankhöjd:18-28 cm
Vikt:1,8-3,6 kg
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Rasen biewer terrier kommer ursprungligen från Tyskland. Det var paret Gertrude och Werner Biewer (därav namnet på rasen) som avlade på två av sina yorkshireterriers. Dessa hundar var bärare av en recessiv gen som gav flerfärgade valpar. Och så var biewer terriern född. Det sägs att rasen uppkallades efter paret efter ett förslag från deras veterinär men huruvida det är sant eller inte är oklart.

Rasen är erkänd av flera olika kennelklubbar världen över, bland annat de nordiska ländernas. Den är dock inte erkänd av FCI. Den första individen kom till Sverige så sent som 2018.

Användningsområde och mentalitet

Rasen är uppfödd som, och används fortfarande som sällskapshund. Den är lättlärd och tycker om att bli aktiverad men kan vara lite envis. En biewer terrier har en hel del energi och tycker om att lära sig nya saker. Den passar därför bra inom till exempel lydnadsträning. Om du håller pälsen kort kan den också passa för någon form av smidighetsträning, exempelvis agility.

En biewer terrier är väldigt fäst vid och lojal mot sin familj. De kan dock vara reserverade mot främmande människor. Det är en glad och kärleksfull ras som är snäll mot barn och andra djur. Detta gör den till en utmärkt sällskaps- och familjehund. Detta förutsätter dock en god uppfostran och tidig socialiserings- och miljöträning. Rasen anses vara skojfrisk och lekfull. De tycker dessutom om att visa upp sina saker och har gärna en leksak eller en toffel i munnen.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i vårt land är så pass få går det inte att göra en korrekt bedömning avseende rasens hälsotillstånd.

Pälsen på en biewer terrier är lång, silkesaktig och böljande. Den saknar underull. Man får säga att pälsen kräver en hel del arbete. Man behöver borsta igenom den minst varannan dag och bör bada hunden varannan till var tredje vecka. Du kan till och med behöva bada den oftare om den har lång päls och/eller vid behov. Vissa klipper pälsen kort, men bör undvikas om man ska ställa ut hunden.

Somliga menar att en biewer terrier är mer allergivänliga än vissa andra raser. Detta eftersom rasen inte fäller på samma sätt som andra hundraser. Detta är dock högst individuellt för olika personer och man bör träffa rasen innan för att se hur man reagerar.

Jämförelser med andra hundraser

Väljer du mellan denna hundras och andra raser? Läs då nedan hur biewer terriern står sig i jämförelse med liknande hundraser!

Biewer terrier eller yorkshireterrier?

En biewer terrier och en yorkshireterrier har mycket gemensamt. Man anser att biewern är en variant av yorkshireterriern. Den enda skillnaden är att biewern har en recessiv gen som påverkar pälsfärgen. Pälsen hos båda raserna kräver också en hel del arbete med borstning och bad.

Biewer terrier eller bichon havanais?

Båda raserna beskrivs ibland som clowner. De är båda glada, lättlärda och kärleksfulla. Rasernas energi är hög och passar till exempel inom lydnadsträning. De är även lika avseende att de kräver omfattande pälsvård. Men medan en bichon havanais är en populär hundras i Sverige är biewer terrier en desto ovanligare syn.

Biewer terrier eller malteser?

Raserna är ungefär lika stora i vikt och höjd. Båda raserna kräver omfattande pälsvård. Medan en malteser endast ska vara vit, kan en biewer terrier ha andra färger. De är båda utpräglade sällskapshundar. De är även kärleksfulla och tycker om att bli aktiverade.

Biewer terrier eller shih tzu?

En shih tzu är väger mer än en biewer men de är ungefär lika höga. Båda raserna kräver en hel del pälsvård och ingen av dem fäller. Båda raserna anses vara lättlärda men en biewer terrier anses vara mer intelligent. De är också kärleksfulla och lojala mot sin ägare och familj. En shih tzu är dock i större behov av social interaktion än en biewer.

Vanliga frågor om biewer terrier

Hur är en biewer terrier?

Det är en glad, skojfrisk och kärleksfull hundras. Den tycker om att aktiveras och är lättlärd. En biewer är lojal mot sin familj men kan ha en reserverad inställning mot främmande personer.

Hur många biewer terrier finns det i Sverige?

År 2020 fanns det 188 registrerade individer i Sverige.

Liknande artiklar