En av de hundraser som inte behöver så mycket motion ligger och slappar i soffan

Hundraser som inte behöver så mycket motion

Vissa hundägare vill gärna ha en aktiv hund att motionera med. Andra vill hellre skaffa något av en soffpotatis till jycke. Därför är det bra att det finns vissa hundraser som inte behöver så mycket motion. Detta gör nämligen att det finns en ras för varje livsstil.

20 hundraser som inte behöver så mycket motion

Alla hundar behöver regelbunden motion och aktivering. Dessutom är alla valpar små energiknippen på samma sätt som barn är. Men i vuxen ålder har vissa hundar ett lite lägre motionsbehov än vad andra har. I denna lista tipsar vi om 20 hundraser som inte behöver så mycket motion som vuxna!

Basset hound

Basset hound är en ras som klarar sig gott med måttlig motion. Det innebär att det räcker med långa, regelbundna promenader för att denna hundras ska hålla sig nöjd och frisk. Mycket mer krävs faktiskt inte för att förebygga övervikt och uttråkning hos dessa jyckar.

Basset hound som sover i soffan

Bullmastiff

Bullmastiff är en hundras som behöver hållas i lagom form. Detta är nämligen en stor och atletisk hundras som växer fort. Därmed kan deras leder lätt överbelastas om de blir alltför tunga eller motioneras för mycket. Men du bör ändå ge din hund dagliga promenader och lite lek utomhus för att den ska må bra.

Bullmastiff

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en anrik ras som lämpar sig väl för ovana hundägare. Detta är också ett bra val av hundras för pensionärer och andra äldre personer. En anledning till detta är att rasen inte kräver särskilt mycket vad gäller motion.

Cavalier king charles spaniel som sover i sin hundsäng

Chihuahua

Chihuahua är den allra minsta hundrasen och behöver bara korta promenader för att bibehålla en hälsosam vikt. De gillar dock också att springa och leka, vilket gör att de kan motionera för egen maskin på en ganska begränsad yta.

Chihuahua

Chinese crested dog

Chinese crested är en hundras med ett särpräglat utseende. Dessa små jyckar nöjer sig ofta med lite kortare dagliga promenader. De kan även gärna leka lite grann i trädgården eller liknande. Men mycket mer kräver de alltså inte i form av motion.

Chinese crested dog

Coton de tuléar

Coton de tuléar är en ras som bara behöver måttlig motion i form av dagliga promenader och lite lek i trädgården. Denna aktivering är dock nödvändig för att förhindra att dessa jyckar blir destruktiva.

Coton de tuléar

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux är en stor hundras som inte bör anstränga sina leder för mycket som valp. Därmed är lite lättare motion det mest optimala för denna ras. Vuxna hundar kan motioneras lite mer med gradvis progression. Däremot är dessa hundar alltså inte särskilt krävande i jämförelse med vissa andra hundraser.

Dogue de bordeaux

Engelsk bulldogg

Den engelska bulldoggen är en ganska lugn hundras som bara kräver en måttlig mängd motion. De nöjer sig gott med att gå regelbundna promenader och leka lite grann.

Med detta sagt är det viktigt att ha i åtanke att detta är en trubbnosig ras. Den platta nosen gör att bulldoggen har lite svårare än andra raser att andas. Därför blir de lätt överhettade på varma dagar. Av denna anledning bör du låta din hund vistas inomhus i ett svalt rum när det är väldigt varmt utomhus.

Engelsk bulldogg som sover i trädgården

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg är en ras som ofta lyfts fram som en lämplig hund att ha i en lägenhet. Dessa jyckar är nämligen nöjda med att främst slappa i soffan tillsammans med dig. Du bör dock ta med dem ut på dagliga promenader för att låta hunden utföra sina behov och hålla sig i form. Däremot är det viktigt att undvika överansträngning när det är varmt ute.

Fransk bulldogg

Grand danois

Grand danois är en väldigt stor ras som gör sig bra som sällskapshund. Den nöjer sig ofta med lite raskare promenader och kräver inte så mycket motion i övrigt. Dessa magnifika hundar kan dock vara ganska aktiva och lekfulla som valpar. Men i vuxen ålder brukar de kunna ta det lite lugnare.

Grand danois

Japanese chin

Japanese chin är en liten sällskapshund som inte sällan agerar knähund. De trivs bra även på mindre bostadsytor. Dessutom nöjer de sig vanligtvis med promenader i lite långsammare tempo.

Japanese chin

Mastino napoletano

Mastino napoletano är en stor och imponerande hundras med ett lite lägre motionsbehov. Faktum är att dessa hundar bör motioneras med måtta då deras leder lätt kan skadas. Måttliga promenader är optimalt för att förebygga skador från till exempel löpning eller att hunden hoppar runt.

Mastino napoletano

Mops

Mopsen är en ras som gärna slappar med sin familj i soffan. Det räcker gott med dagliga promenader och lite lek för att hålla dem i form. Denna måttliga motion är dock nödvändig för att hålla nere vikten. Likt andra raser med platt nos tål inte mopsar varmt väder särskilt väl och bör därför inte överanstränga sig i värmen.

Mops

Pekingese

Pekingese är ännu en av de hundraser som inte behöver så mycket motion i förhållande till de flesta övriga raser. Denna sällskapshund är ofta lugn och nöjd med ganska minimal motion. Du bör såklart ändå rasta din hund på regelbunden basis. Däremot kan det vara en bra idé att inte utsätta hunden för alltför stark värme på sommaren.

Pekingese

Pomeranian

Pomeranian är en liten hundras med en stor personlighet. Detta är en ras som nöjer sig gott med att vara en knähund. Men du bör gärna aktivera din hund med lekar eller aktiveringsspel inomhus. Dessutom behöver hunden förstås gå regelbundna promenader för att göra ifrån sig utomhus.

Pomeranian som sover i soffan

Shih tzu

Shih tzu är en tibetansk hundras som faktiskt är framavlad för att hålla oss människor sällskap inomhus. Därmed kräver de inte heller särskilt mycket motion jämfört med många andra raser.

Med detta sagt bör du förstås gå regelbundna promenader med din hund samt aktivera den lite grann på andra sätt. Vill du ha tips på aktiviteter kan du läsa vår artikel om 25 sätt att aktivera hunden inomhus och utomhus!

Shih tzu

Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund är ytterligare en av de lite större hundraser som inte behöver så mycket motion som kvalar in på denna lista. Dessa jyckar är inte särskilt väl anpassade för att bo i lägenhet. De har nämligen en ganska hög energinivå. Däremot behöver du inte motionera dem överdrivet mycket utan kortare dagliga promenader räcker ofta gott. I övrigt kan dessa bjässar faktiskt vara något av soffpotatisar.

Skotsk hjorthund som vilar i gräset

Spinone

Spinone är en lite större ras med tät päls. Denna jakthund har ett måttligt motionsbehov och är en hund att vandra med eller gå långa promenader tillsammans med. Men jämfört med många andra hundraser kräver den inte så mycket motion.

Spinone

Tax

Taxen är faktiskt också en av de hundraser som inte behöver så mycket motion som andra raser. Det räcker gott med måttlig motion för att de ska hålla sig friska och bibehålla en hälsosam vikt. Dessa hundar bör inte hoppa omkring alltför mycket då deras ryggar och leder är ganska känsliga.

Tax

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff är en stor och tung hundras som gör sig bra som vakthund. Däremot är de inte särskilt krävande i övrigt vad gäller motion. De är i själva verket ganska lugna och självständiga hundar som inte direkt behöver organiserad lek. De kan istället patrullera trädgården på egen hand och motionera sig själva. Däremot är det fortfarande viktigt att du går regelbundna promenader för att rasta din hund.

Tibetansk mastiff

Avslutande tankar om hundraser som inte behöver så mycket motion

I denna lista finner du 20 hundraser som inte behöver så mycket motion. Det är väldigt olika hundraser vad gäller såväl storlek som temperament och övriga egenskaper. Allesammans är dock ganska lugna jyckar som inte kräver så mycket mer än promenader och lite aktivering i övrigt. Alla hundar kräver dock regelbundna rastningar och mental stimulering. Därför bör du ge din hund detta för att säkerställa att den mår bra och inte utvecklar problembeteenden.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *