Porcelaine – en stilig jakthund från Frankrike

Porcelaine är en gammal ras från Frankrike. Det är en elegant jakthund vars vita färg gör den lätt att upptäcka även på längre håll. Hårstråna i pälsen reflekterar också ljuset på ett visst sätt vilket gör att pälsen påminner om porslin vilket betyder porcelaine på franska. De orangea prickarna i pälsen är också karaktäristiskt för rasen.

Det är en ovanlig ras i Sverige som kom hit först 2012. Rasen beskrivs som mjuk och social och är i behov av en hel del aktivering för att må bra, helst där den får arbeta med sin utmärkta nos.

Fakta om porcelaine

Mankhöjd hanar:55-58 cm
Mankhöjd tikar:53-56 cm
Vikt hanar:23-29 kg
Vikt tikar:20-27 kg
Avtalsansluten klubb:Svenska Porcelaineklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Porcelaine är en ras som kommer från regionen Franche-Comté i östra Frankrike. I hemlandet har den hetat chien franche comte men också kallats för luneville o loue. Den har varit känd ända sedan 1700-talet. Man är inte helt säker på ursprunget men vissa tror att den är släkt med den numera utdöda hundrasen talbot hound, vilket är den vita varianten av blodhunden Chien de Saint-Hubert.

Under franska revolutionen i slutet av 1700-talet höll den på att dö ut men återuppstod. Likt många andra hundraser höll den också på att försvinna efter andra världskriget men återuppstod på nytt. De franska uppfödarna har därför arbetat hårt med att försöka bevara rasen. Rasen är en braquehund och anses stå nära de schweiziska stövarna vilka också har använts i rekonstruktionerna av rasen.

Rasklubben i hemlandet bildades 1971. Porcelaine är internationellt erkänd av FCI. Den deltog för första gången på en hundutställning i Paris 1889.

Rasen är ovanlig i både Sverige och övriga Europa. Den finns framförallt i bland annat Spanien, Italien och Cypern. På senare tid har rasen dock fått ett ökat intresse. Den första individen kom till Sverige så sent som 2012. Två år senare föddes den första kullen. I slutet av 2021 fanns det endast 15 individer som var registrerade hos Jordbruksverket.

Porcelaine

Användningsområde och mentalitet

Porcelaine är en drivande jakthund som används till jakt på hare, rådjur, hjort och vildsvin. Den driver i så kallat pack, vilket är en grupp av hundar. I Sverige är dock inte denna typ av jakt tillåten. Rasen används också som viltspår– och eftersökshund, både i sitt hemland och i Sverige. Man kan också se den i andra hundsporter såsom nosework eftersom den då har möjlighet att använda sin utmärkta nos.

Det är en robust hund som är känd för sina snabba reaktioner och karakteristiska skall. Eftersom det är en jakthund kan den vara svår att ha lös vilket man måste vara medveten om. Den behöver också aktiveras, som alla hundar, och gärna då med aktiviteter där den får jobba med nosen som till exempel spår.

Porcelaine är en ras vilken beskrivs som klok, mjuk och social mot både djur och människor. Den tycker om närhet och att få följa med på det mesta, gärna i skog och mark. Hundarna tycker generellt om att sola en hel del vilket man också måste uppmärksamma så att det inte blir för mycket.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i vårt land är så pass få går det inte att göra en korrekt bedömning av hälsotillståndet i rasen. Livslängden är cirka 12-13 år men det beror givetvis också på individuella faktorer.

En porcelaine har en tunn, kort, fin och glänsande päls som ligger tätt mot kroppen. Den består av täckhår och saknar underull. När hunden fäller räcker det oftast med ett bad för att få bort den lösa pälsen. Eftersom de har en tunn päls kan den behöva ett täcke vid kalla temperaturer.

Porcelaine

Vanliga frågor om porcelaine

Hur är en porcelaine?

En porcelaine är en mjuk, social och trevlig hund som tycker om närhet. Den behöver ha ett aktivt liv och följer gärna på olika slags äventyr. Det är en jakthund som kan vara svår att ha lös.

Liknande artiklar