Faraohund – den eleganta hunden från faraonernas tid

Faraohunden kallas också för den leende hunden. Detta för att den kan visa sina tänder i ett leende när de är glada, förutsatt att den bestämmer sig för att du är värd det. Rasen är uthållig, tillgiven och vänlig. Den har lätt för att lära men är samtidigt självständig och passar för olika hundsporter som agility, lure coursing och viltspår.

Fakta om faraohund

Mankhöjd hanar:56-63,5 cm
Mankhöjd tikar:53-61 cm
Vikt:18-27 kg
Rasklubb:Svenska faraohund och cirneco dell’Etna klubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Faraohunden är en av de äldsta hundraserna som finns. Man tror att den är 4 000-6 000 år gammal. och den finns avbildad i egyptiska gravar från omkring 2 000 f.Kr. Det finns även texter som beskriver dessa hundar ännu tidigare än detta.

Exakt var rasens ursprung är råder det delade meningar om. Vissa menar att den har uppstått på Malta. De gjorde till och med rasen till sin nationalras 1978 och har tillägnat rasen både ett särskilt mynt och frimärke. På Malta kallas rasen för Kelb Tal Fenek som betyder kaninhund. Detta eftersom man använde faraohunden till jakt på bland annat kanin.

Andra tror att rasen kommer från Egypten. Detta eftersom man har hittat olika avbildningar och annat i till exempel gravar som påminner starkt om dagens faraohundar. Vissa menar därför att faraohundar har en nära koppling till guden Anubis. Oavsett vad man tror så är de flesta överens om att Malta har hjälpt till att bevara rasen. Det beror på att de värderade hundarnas jaktegenskaper så högt att den inte fick blandas med andra hundraser. Detta har gjort att den dels faktiskt fortfarande existerar och dels att den inte har förändrats särskilt mycket på mycket lång tid.

En vanligt förekommande teori kring rasens historia är att den spreds från Egypten till andra länder såsom exempelvis Malta och andra öar kring Medelhavet. Detta genom att de fördes på olika handelsfartyg. Men det går inte att veta om denna hund är den maltesiska faraohunden eller om det är en utveckling av en numera utdöd hundras.

Under 1920-talet importerades några få individer till England. Efter cirka 40 år hade den etablerats i landet och sedan spridits till omvärlden. 1971 kom den första faraohunden till Sverige. Tre år senare föddes den första kullen i vårt land. 2020 fanns det 188 registrerade individer i vårt land. Det är en numerärt liten ras världen över. På Malta är den dock väldigt populär. Rasen är erkänd av de flesta nationella kennelklubbar och av FCI sedan 1977.

Användningsområde

Faraohunden används på Malta som jakthund. Den jagar med både sitt lukt- och synsinne men också med hörseln. Detta då rasen tillhör hetsjakthundar där synen är viktig. Den har även använts inom vakt och vallning. I Sverige, och i många andra länder, är den dock främst en sällskapshund. Detta eftersom det är förbjudet att använda rasen till hetsjakt.

Den passar utmärkt för aktiviteter som innebär fart som till exempel jakt efter ett konstgjort byte (lure coursing) och agility. De förekommer också i andra hundsporter som viltspår och lydnad. Man ska dock ha i åtanke att det kan vara en impulsiv hundras vilket gör att resultatet kan ibland bli lidande. Faraohunden är också en populär utställningshund och syns ofta i ringarna runt om i landet och utomlands.

Tre faraohundar som står i gräset framför en skog

Faraohundens mentalitet

En faraohund beskrivs ofta som intelligent, livlig och vänlig mot både människor och andra hundar. Det är en trevlig familjehund och den har en nära relation med sin ägare och familj. Rasen är tillgiven, lekfull och vill gärna följa med sin familj på olika aktiviteter och äventyr. När den vill så kan den bemöta omgivningen med ointresse eller arrogans. Den kan också vara reserverad mot främmande personer men den ska inte vara rädd. Man ska också ha i beaktande att jaktinstinkten alltid finns närvarande hos en faraohund. Det kan göra att den kräver social träning och god uppfostran för att inte se mindre djur som byten.

Man brukar säga att en faraohund har en sen mental mognad. Det gäller även deras fysiska status. Men detta gör också att de ofta är pigga även när de börjar komma upp i åren. En valp och unghund är ofta väldigt aktiva men en vuxen sådan är lugn och sansad inomhus. Detta kräver givetvis att den får sin dagliga motion som alla hundar ska ha. En faraohund behöver ha en hel del motion vilket man ska vara medveten om när man funderar på att köpa en sådan. De är uthålliga och det sägs att man inte kan göra en faraohund trött. Som alla hundar kräver de också mental stimulans.

De tycker om värme och ligger gärna i solen eller högt där de har en god utsikt. De kan hoppa relativt högt vilket man också ska ha i bakhuvudet eftersom det kan göra att de kan rymma från en ganska hög inhägnad trädgård.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en mycket frisk ras. Den bedöms därför inte ha så kallade rasbundna sjukdomar. Det kan förekomma enstaka fall av patellaluxation i rasen.

Pälsen hos en faraohund är kort och mycket lättskött. Den kräver inte särskilt mycket pälsvård och passar därför bra hos någon som inte vill ägna mycket tid åt det. Tack vare sin korta päls och tunna underhud luktar rasen inte speciellt mycket hund. Det räcker med att duscha hunden ett par gånger om året. Den fäller dessutom generellt en gång per år men annars knappt ingenting.

Som med alla hundar behöver man givetvis klippa klorna regelbundet och sköta om tänderna genom tandborstning. Den kan behöva ett täcke vid kyligare temperaturer för att inte frysa.

Vanliga frågor om faraohund

Vad kostar en faraohund?

En faraohund kostar omkring 20 000 kronor.

Liknande artiklar