Russkaya tsvetnaya bolonka – knähunden från Ryssland

Russkaya tsvetnaya bolonka är en liten och kompakt men harmoniskt byggd hund med riklig päls. Mankhöjden ska vara max 26 cm och vikten är omkring 3-4 kg. Ordet bolonka betyder just knähund och rasen kommer från Ryssland. Rasen kommer från korsningar mellan olika mindre raser som bland annat shih tzu. Färgen ska vara stark, klar och mättad vilket är viktigt. Uttrycket ska vara vänligt. Det är en social sällskapshund som gärna vill vara med sin familj. De är lättlärda och anpassningsbara.

Fakta om russkaya tsvetnaya bolonka

Mankhöjd:max 26 cm
Vikt:3-4 kg
Rasklubb:Svenska Russkaya Tsvetnaya Bolonkaklubben
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)
Russkaya tsvetnaya bolonka

Historia

Russkaya tsvetnaya bolonka kommer som namnet antyder från Ryssland. På ryska heter rasen pусская цветная болонка och den svenska översättningen av rasnamnet är rysk färgad knähund. Den kallas ibland för bolonka eller RTB. Det är inte en särskilt gammal ras. Ursprunget kommer från korsningar mellan shih tzu, lhasa apso och bichon frisé. I rasstandarden anges att den första korsningen mellan dessa raser gjordes så sent som 1951. Man strävade då efter en liten hund med en enfärgad och riklig päls.

1962 gavs rasen namnet russkaya tsvetnaya bolonka. En planlagd avel och samarbete med kynologer i Leningrad ledde arbetet med att få fram rasen som den är idag. 1967 deltog den för första gången på en hundutställning i Moskva. Under 1980-talet ökade rasens popularitet och spreds då bland annat till dåvarande Östtyskland.

Rasstandarden erkändes av det ryska jordbruksministeriet 1966. Rasklubben i hemlandet bildades 1999. Rasen är erkänd i de nordiska länderna och av kennelklubbar i bland annat Tyskland, Tjeckien och Luxemburg och får därför rätt att delta på utställningar. Den är dock inte internationellt erkänd av FCI vilket gör att den inte kan ställas ut på internationella utställningar.

Rasen kom till Sverige för första gången 2006 och året efter föddes de första kullarna. Rasklubben bildades 2013. I Sverige är den fortfarande relativt ovanlig. I slutet av 2021 fanns det endast 313 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Russkaya tsvetnaya bolonka är en renodlad sällskapshund. De är mycket lättlärda men har ingen hög intensitet eller arbetsvilja. Det räcker oftast med att man visar hunden vad den ska göra någon enstaka gång för att den därefter ska förstå. Hundarna vill gärna vara till lags. I Sverige finns det individer som förutom deltar på hundutställningar, även tränar och tävlar i nosework och rallylydnad.

Rasen har även ett vänligt, livligt men balanserat temperament. De är anpassningsbara och har lätt för att läsa olika signaler från både människor och andra hundar. De är sociala, trivs bäst tillsammans med sin ägare och familj och vill helst inte vara ensam.

Russkaya tsvetnaya bolonka

Hälsa och pälsvård

Eftersom det i dagsläget inte finns så många hundar inom rasen i Sverige kan man därför inte heller göra en korrekt bedömning om rasens hälsotillstånd. Som många andra mindre hundraser kan en russkaya tsvetnaya bolonka bli väldigt gammal.

Pälsen är silkig, tjock, tung, lång och glänsande. Den ska vara vågig, helst med gärna stora lockar och mycket riklig och därmed täcka hela kroppen. Hunden ska ha en tjock och välutvecklad underull. De fäller inte men kräver regelbunden pälsvård. Som ägare behöver man vara medveten om att det tar tid med att sköta om pälsen för att den ska vara i bra skick och för att hunden ska må bra.

Vanliga frågor om russkaya tsvetnaya bolonka

Hur är en russkaya tsvetnaya bolonka?

En russkaya tsvetnaya bolonka är vänlig, livlig och social. Den trivs inte ensam och är anpassningsbar. De är lättlärda och vill gärna vara till lags.

Vad kostar en russkaya tsvetnaya bolonka?

En russkaya tsvetnaya bolonka kostar omkring 25 000 kronor.

Liknande artiklar