Bichon frisé – den glada lilla vita hunden

Bichon frisé är en dvärghund med en vit och silkeslen päls. Rasen har speciella kännetecken genom sina mörka runda ögon och svart nostryffel. Pälsen klipps på ett särskilt sätt för att framhäva ögonen. Det är en hundras som kräver en hel del pälsvård och det är viktigt att vara införstådd i om man är intresserad av rasen.

Rasen beskrivs som lekfull, glad och lättlärd. Den vill hänga med på det mesta och är anpassningsbar. Motionen är inte särskilt krävande men hunden följer gärna med på lite skoj aktivering för kropp och knopp. Temperamentet är ett av rasens signum och det gör att den även passar för en oerfaren hundägare.

Fakta om bichon frisé

Mankhöjd hanar:23-30 cm
Mankhöjd tikar:23-28 cm
Vikt hanar:6-11 kg
Vikt tikar:6-11 kg
Rasklubb:Bichon Frisé Ringen
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Detta är en hundras från Belgien och Frankrike. Dess franska rasnamn är bichon à poil frisé – ett namn som rasen dock fick så sent som 1978.

Rastypen bichon är känd ända sedan medeltiden där de har funnits i länderna kring nordvästra Medelhavet. Detta delar rasen med andra hundraserraser såsom bolognese och bichon havanais. Ordet bichon är kortare form av barbichon som betyder liten barbet. Det kan komma från att raserna är en dvärgväxtmutation av just barbet och pudel eller om de har korsats med malteser.

Man tror att denna hundras härstammar från varianten bichon teneriffe. Under 1400-talet tog de spanska sjömännen med sig hundar till Teneriffa och därifrån fick de också följa med på olika resor.

Rasen var populär i det franska hovet under 1500-talet

På 1500-talet såg man bichoner i det franska hovet. Det sägs att Henrik III ville ha sina hundar nära sig och att han till och med hade en korg som han bar runt halsen där hundarna kunde vara i. De kvinnor som fanns vid hovet hade därför också hundarna nära sig, till exempel under ena armen. Bichoner syns på olika tavlor som till exempel är målade av den spanska konstnären Francisco de Goya. Man har även hittat små vita hundar på oljemålningar och porslinsfigurer. Rasen har också varit en populär och uppskattad cirkushund men också luffarnas och gaugycklarnas hund efter den franska revolutionen.

Efter första världskriget fick uppfödare i Frankrike och Belgien upp ögonen för rasen och deras popularitet ökade. Den första rasstandarden kom till i Frankrike 1933 och året efter erkändes rasen av den franska kennelklubben. Efter andra världskriget var den dock nära att försvinna. 1956 kom de första hundarna till USA och då ökade populariteten igen. Detta efter att hundarna klippts på ett speciellt vis så att bland annat deras ögon framhävs. Denna frisyr är beskriven i den amerikanska kennelklubbens rasstandard men inte i FCI:s beskrivning. Tidigare har rasen visats i oklippt skick i Europa. Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben 1973. Den är även internationellt erkänd av FCI.

1976 kom de första hundarna till Sverige. I slutet av 2022 fanns det 5476 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket. Under åren har rasen blivit allt populärare då ryktet om de trevliga egenskaperna i rasen spritt sig. I länder som Finland, Norge och Storbritannien tillhör denna ras en av de mest populära hundraserna.

Bichon frisé

Användningsområde och mentalitet

Bichon frisé är numera en utpräglad sällskapshund. Det är en glad och positiv hund som tycker om att vara med på det mesta och vara med överallt. Just temperamentet är ett av rasens signum och en egenskap som gjort den så populär. Den är även lättlärd och vill vara till lags. Motionen är inte alltför kravfylld men det är en aktiv hundras som sällan tackar nej till aktivering såsom agility.

Rasen beskrivs vara lekfull men ändå försiktig. Den behöver inte så mycket utrymme att springa och vistas på vilket gör den utmärkt att ha om man bor i en lägenhet. Det är inte en skällig ras och sägs också komma väl överens med både människor, vuxna som barn, och djur. Utifrån sitt trevliga temperament och ganska okomplicerade sätt så anses denna ras vara en bra hund för en oerfaren hundägare.

Hälsa och pälsvård

I rasen finns det ögonsjukdomar, klåda, allergier och problem med rinnande ögon.

Pälsvården hos bichon frisé är krävande. Pälsen är riklig och består av täckhår och mjuk och tät underull. Man behöver karda och kamma hunden varje dag och bada den ungefär var fjortonde dag. Efter badet behöver man också se till att pälsen är torr och även föna den rak. Hunden bör också klippas ungefär var sjätte vecka. Rasen fäller inte.

Jämförelser med andra hundraser

Det kan vara väldigt givande att jämföra denna ras med andra raser om du överväger att skaffa en hund. Genom att titta på såväl likheter som skillnader mellan denna ras och andra, liknande raser kan du få en bättre förståelse för vilken typ av hund som passar dig bäst. Se våra jämförelser nedan!

Bichon frisé eller bichon havanais?

Bichon frisé är en något större hund. Såväl denna ras som bichon havanais är utpräglade sällskapshundar och har tidigare använts som cirkushundar. De är båda lättlärda, vill vara till lags och glada. De kräver också båda en hel del pälsvård.

Bichon frisé eller malteser?

Bichon frisé och malteser är båda små raser som är kända för sin lojala, lekfulla och vänliga personlighet. Sett till storleken är dock bichon frisé är en något större hund.

Bichon frisé eller dvärgpudel?

Bichon frisé och dvärgpudel är också två små raser som är kända för sin lojala, lekfulla och vänliga personlighet. Dvärgpudel är den lite mer atletiska hundrasen av de två. De är också kända för sin förmåga att vara bra vid agilityträning och andra hundsporter. Dessutom är de vanligtvis lite mindre aktiva än pudlar och kan även vara mer benägna att vara glada med att bara vara nära sina ägare.

Bichon frisé som står på ett trimbord och blir klippt av en hundfrisör

Bichon frisé eller shih tzu?

Bägge raserna är kända för sin lojala, lekfulla och vänliga personlighet. Shih tzu är kända för sin intelligens, självständighet och självsäkerhet. De kan vara lite mer svåra att träna än bichon frisé, men när de väl har lärt sig något är de duktiga på att utföra det. Rasen är å andra sidan är vanligtvis lättare att träna än vad en shih tzu är och den är även mycket lyhörd för sina ägare. Båda raserna är i behov av omfattande pälsvård.

Bichon frisé eller coton de tuléar?

Coton de tuléar är kända för sin intelligens, energi och uthållighet. De är också kända för sin mjuka, bomullsliknande päls som kräver regelbunden borstning och trimning. Bichon frisé har också en päls som kräver regelbunden hantering, men den är vanligtvis något lättare att sköta om.

Bichon frisé eller pomeranian?

Bägge raserna är små. Bichon frisé har vit pälsfärg medan pomeranian kan komma i flera olika färger. De är båda glada, positiva och vill vara till lags. De aktiveras gärna på olika sätt. Till skillnad från denna ras är dock pälsen på en pomeranian lättskött trots mängden päls.

Vanliga frågor om bichon frisé

Är bichon frisé allergivänlig?

Bichon frisé är en av raserna som rekommenderas för allergiker. Vissa människor upplever mindre problem men det finns aldrig några garantier. Man bör därför träffa många hundar innan man kan uttala sig hur det ser ut för just den specifika personen.

Hur lång förväntad livslängd har en bichon frisé?

Livslängden är cirka 12-15 år.

Hur mycket kostar en bichon frisé?

En bichon frisé kostar cirka 23 000-27 000 kronor.

Vad ska en bichon frisé väga?

En bichon frisé ska väga cirka 5 kg.

Liknande artiklar