Sabueso español​ – den spanska jakthunden

Sabueso español är en medelstor hund som härstammar från Spanien. De är ungefär 50 cm i mankhöjd samt är vita och orange i färgen. Färgen på pälsen kan variera från ljus till mörk. Hunden har en kompakt benstomme med ett välformat huvud med. Uttrycket i rasen är ädelt, milt och nästintill sorgset sådant.

Rasen är en utpräglad jakthund på främst småvilt. I Sverige är rasen väldigt ovanlig. I slutet av 2021 fanns endast 17 registrerade individer hos Jordbruksverket.

Fakta om sabueso español​

Mankhöjd hanar:52-57 cm
Mankhöjd tikar:48-53 cm
Vikt hanar:10-11 kg
Vikt tikar:9-10 kg
Specialklubb:Svenska Stövarklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Sabueso español är en hundras från Spanien och kallas ibland för den spanska hunden. Den har en gammal historia och var känd redan under tidig medeltid. Rasen beskrevs redan på 1300-talet av bland andra kung Alfonso XI av Castilla i en handbok om hetsjakt. Den har även beskrivits av den spanska författaren och historikern Gozalo Argate de Molina på 1500-talet. Även andra klassiska författare har genom tiderna beskrivit rasen.

Rasen är uppskattad och utbredd i Spanien. Den förekommer i lite mindre skala i Frankrike. Sabueso español är erkänd av den internationella organisationen FCI.

Användningsområde och mentalitet

Sabueso español är en drivande hund. Den har använts för parforcejakt, vilket innebär att man släpper hundarna i stora koppel. Nuförtiden används den dock främst som drivande hund för jakt på småvilt och anses vara specialist på hare. Rasen kan också användas för jakt på storvilt som vildsvin, rådjur, varg och björn. Den är väldigt modig och fruktar inte storviltet. Den används också som eftersökshund. Denna ras sägs ha ett speciellt drevskall.

Rasen är lugn, lyhörd, följsam och tillgiven. Den sägs vara väldigt snäll mot både människor och djur. Det är en trevlig sällskapshund men eftersom den är en utpräglad jakthund bör man som ägare ha tillgång till jaktmarker.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet hundar är så pass få i Sverige går det inte att bedöma hälsotillståndet i rasen. Dessa hundar förväntas leva i cirka 10-13 år.

Pälsen hos en sabueso español är kort, tät och fin. Den ska ligga mot hunden och täcka hela kroppen. Pälsen är mycket lättskött.

Vanliga frågor om sabueso español​

Hur är en sabueso español​?

En sabueso español är lugn, lyhörd, snäll och tillgiven. Det är en duktig drivande jakthund som används på både små- och storvilt men också som eftersökshund.

Liknande artiklar