Smålandsstövare – en uthållig jakthund från Småland

Smålandsstövaren är en av de svenska stövarraserna, och är om man mäter mankhöjd är detta den minsta av de fyra raserna. Som namnet antyder kommer den just från landskapet Småland. Det är en robust jakthund som används vid jakt på hare och räv. Den är kraftigt byggd men är inte tung och har en svans som kan ha en medfödd stubbsvans. Smålandsstövaren är en lugn, intelligent och vänlig hund som dock inte enbart passar som sällskapshund.

Fakta om smålandsstövare

Mankhöjd hanar:46-54 cm
Mankhöjd tikar:42-50 cm
Vikt hanar:15-20 kg
Vikt tikar:15-18 kg
Rasklubb:Svenska Smålandsstövareföreningen
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Smålandsstövare är en av de fyra svenska stövarraser och härstammar som namnet antyder från Småland. Under 1800-talet fanns det flera olika stövare i landskapet med både olika utseende och härkomst. De gick under namnet smålandshundar. Vissa av dessa hundar kom från Tyskland, Polen och Baltikum. De hade följt med soldaterna hem till Småland efter de olika krig som pågick i Europa under stormaktstiden.

Hundarna korsades sedan med hundar av spetstyp som sedan också blandades med drivande engelska hundar. Detta gjorde att storleken, färgen och även svanslängden varierade. De användes som drivande hundar men fick också till exempel ställa älg, skälla på bland annat ekorre, markera utter samt apportera. 1886 ställdes smålandsstövare ut på Sveriges första hundutställning.

Under 1900-talet ville man sedan försöka återskapa rasen så som den tidigare sett ut, den så kallade gamla smålandsstövaren. Man ville då främst åt den stubbsvansade typen. Det var friherre Fredrik J. von Essen på Strömsbergs säteri i Jönköpings kommun. Han använde de hundar som tidigare avlats fram av löjtnant Gustaf Gyllensvärd i Lammhult, också i Småland. Dessa hundar sågs nämligen som den riktiga gamla smålandsstövaren.

1921 fastställdes en rasstandard och den blev godkänd av den svenska kennelklubben. Standarden har reviderats flera gånger efter detta. Stamboken slöts 1953. Rasen är även internationellt erkänd av FCI.

I slutet av 2021 fanns det 936 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket. Det kan jämföras med de andra tre svenska stövarraserna där drygt 100 gotlandsstövare, cirka 1400 schillerstövare och drygt 4000 hamiltonstövare är registrerade hos Jordbruksverket vid samma tidpunkt.

Användningsområde och mentalitet

Smålandsstövaren är en skalldrivande hund som används vid jakt på främst hare och räv.  Rasen har ett lugnt, kärleksfullt och vänligt temperament. De är uppmärksamma, lojala och intelligenta. De är dessutom lydiga , tillgivna och trogna hundar. Eftersom de har en trevlig mentalitet fungerar de väl som familjehund.

De ska dock inte enbart vara sällskapshundar. Dessa hundar behöver ha möjlighet att vara i skogen och få jaga under jaktsäsongen. De kräver en hel del motion och behöver som alla hundar sedvanlig grundträning för att växa upp till en välanpassad vuxen individ.

När du ska välja valp bör du göra det efter rekommenderade och jaktprovsmeriterade föräldradjur. Om sedan din vuxna hund är frisk och har fått sina jakt- och utställningsmeriter så bör den gå i avel eftersom rasen är så pass numerärt liten.

Smålandsstövare

Hälsa och pälsvård

Smålandsstövaren anses vara en relativt frisk ras. Inom rasen förekommer det fall av epilepsi och höftledsdysplasi (HD). Rasen har en livslängd på cirka 12-15 år.

Pälsen består av medellångt och grovt täckhår som ska ligga tätt intill kroppen. Det ska vara kraftigare på halsen och ryggen. Smålandsstövaren har också tät, kort och mjuk underull. Det är en lättskött päls som kräver endast vanlig skötsel. Hunden badas vid behov.

Om att skaffa smålandsstövare som sällskapshund

Smålandsstövare fungerar som familjehund men bör inte endast få vara sällskapshund. Eftersom det är en jakthund så måste den kunna få komma ut i skogen och jaga under jaktsäsongen.

Om jakt med smålandsstövare

Tidigare har smålandsstövaren använts vid jakt på allt småvilt. Den ska vara hjortdjursren vilket innebär att den inte ska jaga rådjur eller hjortdjur. Hundarna är kända för att vara snabba upptagare och driver med skall. Efter avslutad jakt söker den oftast upp sin ägare och den jagar som ensamhund.

Rasen beskrivs som mångsidig och är väldigt uthållig. Den är ihärdig och envis. Hundarna kan jaga i flera dagar i sträck utan större bekymmer. Detta dels tack vare sin starka tassar.

Vanliga frågor om smålandsstövare

Hur är en smålandsstövare?

En smålandsstövare är en utpräglad uthållig jakthund. Den är vänlig, lugn och intelligent. Trots att detta är den minsta svenska stövaren är den samtidigt kraftigt byggd utan att för den skull se tung ut.

Vad kostar en smålandsstövare?

För ungefär 15 år sedan kunde man köpa en smålandsstövare för under 10 000 kronor. I dagsläget får du dock vara beredd att betala uppåt 12 000 kronor eller mer för en valp.

Liknande artiklar