Hundraser från Tyskland – allt om de tyska raserna

Schäfern är långt ifrån den enda tyska rasen – det finns flera hundraser från Tyskland. Det finns även flera andra raser som har sitt ursprung i detta centraleuropeiska land. Dessutom skiljer de sig åt vad gäller utseende, mentalitet och användningsområde. Eller vad sägs till exempel om två extremer som tax och grand danois?!

De olika tyska raserna tjänar en rad olika syften. Till exempel används de som jakthundar, vallhundar och vakthundar. Här tittar ni värmare på 10 hundraser från Tyskland.

Boxer

Boxer

Boxer är en hundras från Tyskland som är mångsidig och populär. Rasen kom till under slutet av 1800-talet och härstammar från den utdöda hundrasen bullenbeisser (”tjurbitaren”). Föregångaren till rasen vad större och mer muskulös. Den moderna boxern är istället en tillgiven och aktiv hundras som gillar roliga upptåg. Detta är också en av de raser som kan ha tigrerad päls.

Dobermann

Dobermann

Dobermann är en tysk hundras som kom till mot slutet av 1900-talet. Den har fått sitt namn av rasens skapare, en man vid namn Karl Friedrich Louis Dobermann. Han var en skattmas som ville ta fram en stor och imponerande hund som kunde vakta honom i arbetet. Dessa hundar blev snabbt väldigt populära för sin intelligens, uthållighet, lojalitet och styrka. Därför används de idag som bland annat polishundar och räddningshundar.

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en hundras från Tyskland som har en längre historia än många andra tyska raser. Dess historia tar nämligen sin början redan på 1400-talet. Rasen kom till när mindre hundar av rasen schnauzer korsades med affenpinscher och pudel. Detta är en hundras med skägg som är smart, trevlig och villig att vara till lags. Samtidigt är rasen också känd för att kunna skälla ganska mycket.

Grand danois

Grand danois

Grand danois är en av de absolut största raserna som finns. Men trots att namnet skvallrar om en dansk härkomst kommer alltså hundrasen från Tyskland. Tyskarna tog fram denna ras för att hjälpa dem med jakten på vildsvin. Denna vänliga jätte är för övrigt tillgiven och villig att vara till lags. Den brukar funka bra med både barn och andra djur men behöver ett visst utrymme med tanke på sin storlek.

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en hundras från Tyskland som dök upp redan under 1700-talet. Detta är en snabb hundras med simhud mellan tårna som bland annat ofta tävlar inom canicross (linlöpning med hund). Rasen kom till av att tyska jägare korsade olika raser för att få fram en bra jakthund som även var rörlig, vänlig och villig att vara till lags. Dessa egenskaper besitter den korthåriga vorstehn som för övrigt även har ett stort motionsbehov.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en tysk hundras som härstammar från arktiska spetshundar med tjock päls. Vissa uppfödare ville dock ta fram en mindre variant av dessa stora slädhundar. Rasen har fått sitt namn från sin hemvist Pommern, ett område som idag utgörs av delar av Polen och Tyskland. Det var i detta område som denna lilla hundras kom till. Detta är en av världens minsta hundraser och det är en väldigt uppskattad sällskapshund.

Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler är en tysk hundras i betydligt större format än den lilla pomeranian. Faktum är att det var romarna som förde föregångarna till denna hundras till Tyskland. Dessa bjässar härstammar från den tyska staden Rottweil. Där hjälpte de bland annat till att förflytta boskap samt skydda ägor. Idag används de istället främst som vakthund samt inom polisväsendet.

Tax

Tax

Tax är en hundras från Tyskland som är en populär grythund. Rasens tyska namn betyder också just ”grävlingshund”. Taxen är en välkänd hundras med korta ben som avlades fram för omkring 600 år sedan. Den har som sagt till syfte att jaga grävling och gräva fram den från sitt gryt. Det finns flera olika varianter av rasen där den strävhåriga får lite bättre skydd mot kyla och taggig undervegetation.

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är för många sinnesbilden av en hundras från Tyskland. Rasen avlades fram under slutet av 1800-talet med syftet att skapa den optimala herdehunden. Det dröjde dock inte länge innan behovet av herdehundar minskade tack vare moderniseringen av jordbruket. Men denna mångsidiga ras hittade snabbt en ny uppgift som polishund och militärhund. Rasen är känd för att vara extremt smart och träningsvillig samt otroligt lojal.

Weimaraner

Weimaraner

Weimaraner är en tysk hundras som avlades fram i början av 1700-talet. Den har fått sitt namn från sin hemstad Weimar. Upphovsmanen ville skapa en ras som var en perfekt jakthund och blandade blodhund med andra raser för att få fram den. En weimaraner är en korthårig hundras som är en bra ras att vandra tillsammans med.

Vanliga frågor om hundraser från Tyskland

Vilka hundraser från Tyskland finns det?

Det finns många hundraser från Tyskland som härstammar från landet och som har spritt sig till andra länder. Några exempel på sådana är: boxer, dobermann, dvärgschnauzer, grand danois, korthårig vorsteh, pomeranian, rottweiler, tax och weimaraner.

Liknande artiklar