Hundsele tax

Därför är hundsele bättre än hundhalsband

Om du upplever det som svårt att välja mellan hundsele och hundhalsband är du långt ifrån ensam. Det kan vara svårt att bestämma sig för vilket av dessa bägge tillbehör du ska låta hunden bära på promenaderna. Valet bör till stor del bestämmas utifrån hundens preferenser, ålder och aktivitetsnivå.

Det är alltid bra att känna till för- och nackdelarna med båda alternativen. Genom att fortsätta läsa detta blogginlägg kommer du få reda på vad som är bra och mindre bra med såväl hundsele som hundhalsband.

Hör mer om för- och nackdelarna med hundsele respektive hundhalsband i detta poddavsnitt:

Fördelarna med hundsele

 • Hundselen är ett effektivt verktyg vid koppelträning, inte minst för valpar. Om du har en hund som är stingslig på promenaderna rekommenderar jag att du spanar in min recension av VGW-selen.
 • Hundselar lämpar sig väl för alla hundraser, men i synnerhet vissa. Till exempel riskerar mopsar att ögonen ploppar ut ur ögonhålan om för mycket tryck appliceras på nacken. Läs gärna min guide till årets bästa hundsele för tips på bra selar.
 • En sele kan ge dig bättre kontroll över din hund eftersom den motverkar ryck och drag i kopplet.
 • Selar är utmärkta för hundar med kortare nos, såsom bostonterrier och bulldogg.
 • Hundar med andningsproblem eller nackskada kan med fördel bära sele eftersom drag i halsbandet kan ge upphov till hosta.

Nackdelarna med hundsele

 • Hundselar med fäste baktill på selen kan vara mindre effektiva för att motverka ryck och drag i kopplet som hundselar med ring framtill. Detta då hunden tenderar att ignorera dig eftersom han eller hon inte vänds mot dig när det blir spänning i kopplet.
 • Din hund kanske helt enkelt inte gillar att bära sele.
Hundsele saluki
Saluki iförd en röd hundsele

Fördelarna med hundhalsband

 • Hundhalsband lämpar sig väl för hundar som inte gillar att bära sele.
 • Ett hundhalsband gör det lätt att göra din hund synlig och att placera en hundbricka som underlättar identifiering av hunden.

Om du föredrar att låta din hund bära halsband, rekommenderar jag att du spanar in min lista över de bästa hundhalsbanden på marknaden just nu!

Nackdelarna med hundhalsband

 • Hundhalsband lämpar sig mindre bra för koppelträning.
 • Minsta lilla koppelryck riskerar att skada din hunds nacke.
 • Halsband kan skapa tryck i ögonen och därmed förvärra befintliga ögonsjukdomar såsom glaukom.
 • Även andra sjukdomstillstånd såsom sköldkörtelsjukdom riskerar att förvärras av hundhalsband. Hundhalsbandet kan även ge upphov till beteendeproblem till följd av smärta och skada, samt ögon- och öroninfektionen till följd av trycket mot nacken.

Därför är hundsele ett bättre val än ett hundhalsband

För att sammanfatta för- och nackdelarna ovan, är hundsele ett bättre alternativ för dig som regelbundet rastar din hund (vilket jag naturligtvis hoppas att du gör). Hundpromenader kan ofta vara kantade av stress för såväl dig som hundägare som för din hund. Trafiken, andra hundar och diverse andra distraktioner kan göra promenaderna besvärliga.

Med hjälp av en hundsele kan du dock göra promenaden betydligt enklare och trevligare. Hundselar är kända för att ge dig bättre kontroll över din hund. Detta är förstås fördelaktigt när du promenerar nära en väg eller bland många människor och djur. Genom att investera i en sele kan du enklare styra upp era promenader och göra dem trevligare för er bägge.

Genom att låta din hund bära en sele minskar du även risken för att dennes nacke utsätts för påfrestningar och potentiellt drabbas av skadar. Över tid kan nämligen hundar utveckla nackskador och andra problem till följd av det tryck som ett drag eller ryck i kopplet och halsbandet resulterar i. Det finns även flera medicinska fördelar med att använda en hundsele istället för ett hundhalsband.

Avslutande tankar

När man diskuterar hundsele jämfört med hundhalsband, är det viktigt att poängtera att du bör fråga dig själv vilket av dessa bägge hundtillbehör som lämpar sig bäst för just din hund. Hur beter sig hunden på promenaderna? Och vilken av de båda produkterna kommer att gynna din hund allra mest?

För i slutändan vill vi ju bara det bästa för våra hundar, alldeles oavsett om vi väljer att använda en hundsele eller ett hundhalsband. Vilket alternativ du än väljer bör du sätta din hunds välbefinnande i främsta rummet.

Föredrar du att låta din hund bära hundsele eller hundhalsband? Kommentera nedan om du tycker sele eller halsband är bäst!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *