Hur länge växer en hund omslagsbild

Hur länge växer en hund på höjden och blir större?

En valp blir märkbart större på en väldigt kort tid. Men hur länge växer en hund på höjden?

De flesta hundar växer sig fullstora till mellan 12 och 18 månaders ålder. Vissa hundraser tar dock längre tid på sig att växa upp rent fysiskt. Framför allt mindre hundraser kan ofta nå sin fulla storlek redan inom 6 månader. Däremot fortsätter de även därefter att växa men kanske inte på höjden.

För att ta reda på hur länge din hund kommer växa på höjden behöver vi därför ta hänsyn till hundens ras. Nedan kommer vi berätta mer om hur hundar växer och när just din hundras beräknas ha vuxit klart höjdmässigt.

Så länge växer en hund

När din valp är sex månader gammal kan den anses ha lämnat valpstadiet och blivit lite mer vuxen. Detta gäller förstås främst dess höjd – rent mentalt är hunden fortfarande valpig i denna ålder. Men du kommer ändå märka hur din hund börjar växa i en lite långsammare takt.

Och mellan 6 och 8 månaders ålder har de flesta valpar oproportionerligt långa ben. Detta gör att de ser väldigt gängliga och lite lustiga ut.

Så hur mycket växer hunden efter 6 månader? De flesta mindre hundraser kommer i princip ha vuxit färdigt vid denna ålder. Medelstora hundar fortsätter ofta växa i ytterligare några månader, dock i en mer långsam takt än tidigare. Men större och riktigt stora hundar fortsätter växa ända fram tills de är 12 till 24 månader gamla.

Se hur länge din hundras växer på höjden

En bra tumregel är att en hund växer längre ju större den är. Generellt sett kan man säga att:

Men det finns även skillnader mellan olika hundraser. I tabellen nedan kan du se hur lång tid det tar för några av de mest populära hundraserna att växa färdigt på höjden. Värt att notera är att det därefter tar ytterligare ett antal månader för dem att växa klart på bredden och fylla ut sin bröstvidd.

HundrasFärdigvuxen
Amstaff (american staffordshire terrier)16-19 månader
Aussie (australian shepherd)16 månader
Bichon frisé9 månader
Bichon havanais9 månader
Border collie12-15 månader
Berner sennenhund24 månader
Boxer18-24 månader
Cance corso24 månader
Cavalier king charles spaniel18-24 månader
Chihuahua10-12 månader
Chow chow12-16 månader
Cocker spaniel9-12 månader
Dvärgpudel9 månader
Dvärgschnauzer12 månader
Dvärgtax12 månader
Dobermann12 månader
Fransk bulldogg9-15 månader
Golden retriever12-15 månader
Grand danois18-24 månader
Gråhund (norsk älghund)12 månader
Jack russel terrier6-8 månader
Labrador retriever12-15 månader
Lagotto romagnolo8-12 månader
Leonberger12 månader
Malinois (belgisk vallhund)16-19 månader
Malteser12 månader
Mops18 månader
Pomeranian2-12 månader
Rhodesian ridgeback14 månader
Riesenschnauzer16-19 månader
Rottweiler24 månader
Shih tzu10 månader
Siberian husky18 månader
Staffordshire bullterrier14-16 månader
Storpudel24 månader
Tax12 månader
Toypudel6-7 månader
Tysk schäferhund24 månader
Whippet6-8 månader
Chihuahua växer fort
En liten hund, som en chihuahua, växer klart fortare än en större hundvalp.

Faktorer som avgör hur din hund växer

Vi har redan nämnt att din hunds ras och storlek har betydelse för hur snabbt och länge den växer. Men det finns även andra faktorer som är avgörande för detta. Två av de viktigaste faktorerna är:

  • Genetik – Alla hundar har en unik genetisk kod som i stor utsträckning påverkar hur länge de växer. Genetiken avgör även hundens storlek och kroppsbyggnad. I viss grad överförs dessa egenskaper från valpens föräldrar. Men det kan även ske slumpmässiga variationer i samband med att DNA-strängar byts ut eller hamnar i en annan sekvens av DNA-koden.
  • Näring – En hundvalp som inte får ett tillräckligt bra hundfoder kan få en brist på vissa proteiner och mineraler. Detta kan medföra att de inte når sin fulla tillväxtpotential. Så för att maximera din valps potential att växa bör du ge den ett högkvalitativt valpfoder. Detta gäller inte minst om hundrasen generellt sett blir relativt stor. Då kan ett rasspecifikt foder vara att föredra för att förhindra skador relaterade till rörelseapparaten senare i livet. För det är inte bra att en stor valp växer alltför snabbt.

Avslutande tankar

Innan du bestämmer dig för att skaffa en valp bör du ta reda på hur stor hunden kommer att bli som vuxen. För beroende på hur snabbt valpen växer på höjden och bredden kan du annars bli överraskad. Många aspirerande hundägare tänker sig att det blir roligt med en söt liten hundvalp. Men väldigt snart är jycken en fullstor och vuxen ”best”.

Hur lång tid tog det för din hund att nå sin fulla storlek på höjden respektive bredden? Berätta gärna i en kommentar vid vilken ålder hunden slutade växa!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *