Visa din hund kärlek

Hur visar man hunden kärlek och hur gör hundar detta?

Det spelar ingen roll hur mycket vi älskar våra fyrbenta familjemedlemmar – ibland är livet bara alltför hektiskt. Då kan det tyvärr hända att jycken negligeras och inte får all den uppskattning som den förtjänar. Men hur visar man hunden kärlek, och hur gör hundar detsamma gentemot oss?

Du kan göra mycket för att visa hunden kärlek. Ta för vana att avsätta tid för din hund istället för att ständigt jäkta. Om möjligt kan du låta hunden följa med dig till jobbet och vara med under hela dagen. Det är också viktigt att gå flera promenader tillsammans och knyta an genom beröring.

Som du märker krävs inte enormt mycket extra tid i ditt redan fullsmockade schema för att visa din hund kärlek och uppskattning. Några enkla gärningar och gester i vardagen räcker ofta långt. Med hjälp av några mindre justeringar i ditt livspussel kan du göra mycket för att stärka bandet till din hund.

Så kan du visa hunden kärlek i vardagen

Nedan delar vi med oss av några sätt på vilka du kan visa din uppskattning för din(a) hund(ar) till vardags.

Skapa en rutin för morgongos

Du kanske redan är stressad på morgonen och har svårt att lägga till ytterligare steg i din morgonrutin? Men genom att försöka vakna 5-10 minuter tidigare kan du frigöra mer tid för din hund. Då kan du tillåta dig själv att gosa lite extra med din hund på morgonen. Detta kommer din hund att uppskatta och du hamnar samtidigt själv i en bättre sinnesstämning inför resten av dagen.

Låt hunden följa med dig under dagen

Vi förstår att långt ifrån alla har möjlighet att ta med sig hunden till jobbet. Men om du kan göra detta är det positivt för din hund då han eller hon får vara med dig under dagen. Du kan till exempel låta hunden ligga vid dina fötter under skrivbordet medan du utför ditt arbete. På så vis inkluderar du hunden i din vardag och får välkommet sällskap på köpet.

Även när du är hemma kan du visa hunden kärlek genom att låta den vara delaktig. När familjen tittar på tv tillsammans kan du med fördel bjuda in hunden att vara med. Varför inte ge hunden en aktiveringsleksak eller annan hundleksak av det lite tystare slaget?!

Låt gärna hunden följa med dig under dagen, om du har möjlighet.

Erbjud hunden extra promenader

Det är viktigt att rasta hunden ordentligt flera gånger om dagen. Men det kan även vara skönt för er båda att komma ut på några extra, lite kortare promenader under dagens lopp. För vi behöver alla regelbundna avbrott från våra upptagna vardagsliv, och att då komma ut i så lite som fem minuter tillsammans med hunden kan göra stor skillnad.

Om du arbetar hemmifrån eller har turen att få ha med dig hunden till jobbet är detta särskilt viktigt och enkelt. Du kan då passa på att gå kortare promenader på dina raster. För även om promenaderna inte blir särskilt långa får hunden en chans att komma ut för att nosa och sträcka lite på sig.

Träna din hund regelbundet

Det är viktigt att man som hundägare tränar sin hund på regelbunden basis. Så när du får lite tid över bör du göra detta, även om det bara rör sig om en timme per vecka. Att gå en hundkurs är ett bra sätt att få lite mer struktur i träningen. Du kan då ägna en kvart om dagen åt det som ni har lärt er genom kursen.

Hundar som är lagom mycket stimulerade är mer avslappnade och uppvisar färre problembeteenden. Det är sannolikt ingen överdrift att påstå att du genom att träna din hund även lär den att bli mer tillgiven. Hundar uppskattar nämligen regler och gränsdragningar att förhålla sig till – dessa får dem att känna sig trygga.

Beröring är väldigt viktigt

Din första instinkt när det kommer till beröring kanske är att klappa hunden på huvudet för att visa kärlek? Men din hund kan mycket väl njuta mer av att få lite massage på magen eller bakom öronen. Många hundar gillar också att kammas med en mjuk hundborste.

Hund som visar kärlek till en människa
Med hjälp av beröring kan du visa din hund kärlek.

Belöna din hund så fort tillfälle ges

Vi är ofta snabba med att tillrättavisa våra hundar när de gör fel. Men det är lika viktigt att belöna dem när de beter sig på ett önskvärt sätt. Så var inte sen med att belöna din hund när den bara ligger och tar det lugnt eller gör något annat som du uppskattar. På så vis stärker du det positiva beteendet.

Ett sätt att belöna din hund och samtidigt visa din kärlek till hunden är att erbjuda lite gott hundgodis. Men hundar uppskattar ofta lika mycket att du visar din uppskattning via beröring eller uppmuntrande ord. För även om de kanske inte förstår allt du säger känner de igen en lugn och vänlig ton när de hör den.

Så visar hundar kärlek till oss människor

Som vi har beskrivit ovan är det inte särskilt svårt för oss människor att visa uppskattning gentemot våra husdjur. Men hur gör egentligen hundar för att visa sin kärlek till oss?

Faktum är att hunden är väldigt skicklig på att kommunicera på ett tydligt sätt. Det gäller bara att du som människa klarar av att läsa din hund. För hundar använder hela kroppen, från nos till svans, för att förmedla sina känslor. Läs vidare för att få reda på hur hundar visar kärlek och uppskattning!

Genom att nosa

Du har säkert varit med om att din hund kommer fram till dig och puttar på dig med nosen? Detta kan vara ett sätt för hunden att visa kärlek och tillgivenhet. Det är också en metod för att söka uppmärksamhet eller för att berätta att du befinner dig i hundens väg. Om din hund knuffar på dig med sin nos och sedan stirrar djupt in i dina ögon rör det sig om tillgivenhet.

Med hjälp av ögonkontakt

Ögonkontakt är någonting väldigt intimt även för hundar. För de flesta jyckar är det synonymt med tillgivenhet och förtroende. Om din hund bibehåller ögonkontakten med dig på regelbunden basis vet du att han eller hon håller dig högt.

När hunden tittar på dig utsöndrar dess hjärna ämnet oxytocin. Detta är samma hormon som får mödrar att knyta an till sina barn.

Det är dock viktigt att särskilja tillgiven ögonkontakt från hotfull sådan. Det är inte att rekommendera att du försöker stirra en okänd eller nervös hund i ögonen.

Hundar visar kärlek genom att slicka oss i ansiktet

Hundar visar gärna kärlek genom att slicka människor i ansiktet. Det kan även vara ett sätt att visa underlägsenhet. Så när din hund slätar av dig i ansiktet kan det också vara för att den respekterar ditt ledarskap.

Med hjälp av svansviftningar

Det sätt som de flesta människor förknippar med hur hundar visar uppskattning är svansviftningar. En viftande svans indikerar att hunden ifråga är lycklig och tillgiven. Detta gäller särskilt om han eller hon viftar på hela rumpan samtidigt som svansen flackar från sida till sida.

Via suckningar och närhet

Sträcker din hund ibland ut sig bredvid dig och avslutar med en lång suck? Denna typ av ljud är ofta tecken på att hunden är nöjd och belåten. Och om hunden gärna befinner sig nära den betyder det att den känner sig bekväm och trygg vid din sida.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *