Hund som kan äta jordnötssmör

Kan hundar äta jordnötssmör?

Är din hund på hugget så fort du ska öppna den där burken som är märkt med varumärket Skippy? I sådana fall är du långt ifrån ensam. Många hundägare vet att deras husdjur suktar efter det bruna innehållet i dessa burkar. Så hur ligger det till – kan hundar äta jordnötssmör?

Ja, många produkter av detta slag är helt ofarliga att låta hunden smaka på. Hundar kan äta jordnötssmör som inte innehåller xylitol eller för mycket salt. Detta är dock en ganska snårig djungel där du måste läsa innehållsförteckningen väldigt noga.

Förutsatt att jordnötssmöret ifråga är säkert för hundar att äta kan du med fördel låta din hund njuta av det emellanåt. Till exempel kan du breda det på insidan av vissa aktiveringsleksaker för att hålla hunden sysselsatt med att försöka slicka bort varje liten bit av det goda. Du kan även låta din hund slicka det från en sked eller från ditt finger om du inte vill krångla så mycket.

Kan hundar äta alla jordnötssmör?

Nej, även om de flesta produkter inom denna kategori är ofarliga för hundar att äta finns det också vissa undantag. Den typ av jordnötssmör som är bäst att ge din hund är ett osaltat sådant som inte innehåller det för hundar livsfarliga ämnet xylitol eller andra tillsatser. Då kan detta vara en utmärkt källa av såväl protein som hälsosamma fetter, niacin samt B- och E-vitamin. Men det är alltså viktigt att du noggrant läser igenom ingredienslistan för att ta reda på vad produkten faktiskt innehåller.

Fler tips på livsmedel som hundar kan äta finner du i den länkade artikeln!

Hund som slickar jordnötssmör från en kvinnas finger

Hur mycket jordnötssmör kan hundar äta?

Nästa fråga är såklart hur mycket jordnötssmör hundar kan äta. Eftersom detta livsmedel är rikt på protein och naturliga fetter är det ganska kaloririkt. Därmed kan det orsaka såväl övervikt som pankreatit (inflammation i bukspottskörteln) hos din hund om hunden får äta alltför mycket av det goda.

För att ta reda på hur mycket jordnötssmör din hund bör äta kan du göra något av följande (eller bägge):

  • Konsultera din veterinär. Det första och förmodligen bästa sättet att vara på den säkra sidan är att ringa din veterinär och rådfråga denne. Detta gäller inte minst om din hund har ett sjukdomstillstånd såsom diabetes, en matallergi eller liknande som kan påverka rådet.
  • Använd 10%-regeln. Det andra alternativet är att använda den så kallade 10%-regeln. Den går ut på att hundgodis och andra tilltugg aldrig bör utgöra mer än maximalt 10% av din hunds kost. Du kan med andra ord mäta hur mycket foder din hund äter dagligen och utgå från detta när du beräknar hur mycket annat du kan ge hunden. Samtidigt kan det vara bra att skära ner lite grann på hundgodiset till förmån för de frukter och grönsaker som är ofarliga för hundar att äta. Se vår artikel om mat som hundar kan äta för några tips på sådana livsmedel.

Se upp för det farliga ämnet xylitol

Som vi redan har nämnt i denna artikel är de flesta produkter inom kategorin jordnötssmör ofarliga för hundar att äta. Vissa av dem kan dock vara rentav dödliga. Så är fallet med de produkter där tillverkaren har tillsatt sötningsmedlet xylitol (kallas ibland för ”sockeralkohol”). Detta ämne används ofta för att söta sockerfria produkter såsom tuggummin, halstabletter, tandkräm och dylikt. Det är ofarligt för oss människor att konsumera men det är dödligt giftigt för hundar.

Det är dock ganska enkelt att undvika detta ämne. Allt du behöver göra är att läsa etiketten på produkten. Detta bör du för övrigt även göra med andra processade livsmedel som du har tänkt ge din hund. På så vis kan du undvika att din hund får i sig detta giftiga ämne. Om du misstänker att din hund har fått i sig xylitol bör du genast kontakta din veterinär. Du bör även vara uppmärksam på eventuella symtom på xylitolförgiftning hos din hund.

Närbild på jordnötssmör

Vanliga frågor om huruvida hundar kan äta jordnötssmör

Kan hundar äta jordnötssmör?

Ja, hundar kan äta jordnötssmör och många fullkomligen älskar detta livsmedel. Men om produkten innehåller xylitol är det viktigt att du undviker den. Detta ämne är nämligen giftigt för hundar och även mindre mängder kan vara en dödlig dos.

Vilket jordnötssmör till hund är bäst att ge?

Du bör ge din hund ett jordnötssmör som inte innehåller ingredienser som är skadliga för hundar. Framför allt bör du undvika produkter med sötningsmedlet xylitol. Detta ämne är livsfarligt för hundar och produkten bör inte heller vara för salt.

Vad händer om en hund äter jordnötssmör?

I många fall är det ofarligt för hundar att äta jordnötssmör. Detta gäller förutsatt att produkten ifråga inte innehåller xylitol eller en massa salt. I måttliga mängder kan dessa produkter vara ge hunden protein, hälsosamma fetter och vitaminer.

Hur vet jag om ett jordnötssmör innehåller xylitol?

Du bör undvika produkter som innehåller ”naturliga sötningsmedel” eller som är ”sockerfria”. Dessa kan vara sötade med xylitol. Det kan även stå på burken att produkten innehåller en ”sockeralkohol”. Även detta är ett varningstecken att titta efter.

Avslutande tankar

Anser du att hundar ska få äta jordnötssmör eller att de inte bör göra detta? Älskar din hund detta livsmedel eller föredrar han/hon hundgodis? Kommentera nedan och berätta hur du och din hund gör när det kommer till jordnötssmör!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *