Hund som kan äta julskinka från en människas hand

Kan hundar äta julskinka? Vad händer om hunden får smaka?

När julen närmar sig ser många hundägare fram emot att få äta skinka och andra delikatesser. Därför vill du kanske också låta din hund få smaka på vissa av godsakerna. Men hur är det med detta – kan hundar äta julskinka?

Nej, du bör inte ge din hund julskinka då den är fet och salt. Du bör även undvika att ge hunden fettranden. I värsta fall kan hunden drabbas av det livshotande tillståndet bukspottskörtelinflammation. Skinknätet kan också fastna i hundens tarm.

Hundar bör kort och gott inte äta mat som är fet och salt. Fettrika livsmedel riskerar att orsaka bukspottskörtelinflammation hos hundar vilket är ett livshotande tillstånd. Dessutom riskerar livsmedel med sälta att göra hundens mage väldigt orolig. Till råga på allt kan din hund komma att dricka alltför mycket vatten efter att ha ätit salt mat. Detta leder i sig till att hunden riskerar att drabbas av det livshotande tillståndet magomvridning. Därför bör du undvika att låta hundar äta julskinka såväl som andra livsmedel med hög sälta och/eller fetthalt.

Hundar bör inte äta julskinka, choklad eller köttbullar med lök

Det finns dessutom ytterligare faror med att ge hundar skinka. Till exempel kan skinknätet fastna i tarmen på hunden. Detsamma gäller också för eventuella skinkben och liknande. Till de övriga faror som förknippas med julen hör också bland annat choklad samt köttbullar med lök.

Om du vill vara på den säkra sidan kan du med fördel kontrollera vår lista med fler än 100 livsmedelsrekommendationer. Du kan med fördel även välja att konsultera din veterinär för att få ett definitivt svar. Se även vår artikel om mat som hundar kan äta för förslag på bättre alternativ att ge.

Julbord med julskinka i fokus

Informera alla gäster att hundar inte bör äta julskinka

Är du och din hund bjudna till ett julbord eller en liknande tillställning där det kan finnas potentiellt sett farliga livsmedel som din hund inte bör bjudas på? Då kan du med fördel informera värden samt alla gäster om att hundar inte bör äta jul skinka och flera andra livsmedel som ofta hör till julbordet. Det är nämligen lätt hänt att hundar är så pass charmiga att intet ont anande personer gärna delar med sig lite av sin mat. Det dröjer då inte länge innan hunden har ätit lite av allt möjligt från julbordet och detta är problematiskt på flera sätt:

  • Du har kanske inte full koll på vad hunden faktiskt har ätit och inte – kanske har det slunkit ner vissa farliga livsmedel i hundens mage?
  • Även en till synes mindre mängd mat blir ganska mycket sett till hundens näringsbehov. Därmed riskerar din hund att överäta.

Avslutande tankar

Nu när du vet att hundar inte kan äta julskinka på ett säkert sätt undviker du förhoppningsvis att låta din hund smaka. Du kanske tycker synd om din hund som inte får äta de goda delikatesser som vi människor njuter av under julen. Men att undvika att ge din hund farliga livsmedel är ju bara att ta ditt ansvar som hundägare och visa att du faktiskt bryr dig om din hund. Dessutom finns det så många andra alternativ som du istället kan låta din hund få njuta av.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *