Forskare avråder från rått kött som hundfoder

Vi människor har utfodrat, domesticerat och använt djur som sällskap och/eller arbetsredskap i tusentals år. DNA-tester visar att de första hundarna domesticerades i Europa för mer än 15 000 år sedan, medan forskare tidigare trott att detta skedde först för 12 500 år sedan i Kina eller Centralasien. Exakt när hunden övergick från att vara ett arbetsdjur med uppgift att exempelvis vakta boskap, hjälpa till vid jakt eller fånga skadedjur till att bli människans bästa vän är dock mer oklart.

OBS! Jag har skrivit en särskild artikel med tips på det bästa hundfodret för hund med känslig mage. På ett relaterat ämne finner du även givande läsning i min lista med bra allergifoder för hund.

Om du inte önskar fortsätta läsa om hundfoder utan snarare är sugen på att beställa hem en förpackning, kan du med fördel göra det via länkarna ovan. I annat fall utlovas spännande rön längre ner i detta blogginlägg!

Synen på hundfoder har förändrats med tiden

Omkring år 2 000 f.Kr. började människor fundera på vad de utfodrade sina hundar med. Den romerska filosofen Terentius skrev en manual där han uppmanade att hundar skulle förses med kött och ben samt korn uppblött i mjölk. Mot slutet av 1400-talet skrev den franske greven Gaston de Foix en bok i vilken han beskrev hur han tog hand om sina älskade greyhounds. Han berättar i boken bland annat att han gav dem kli och lite kött från jakten. Om hunden var sjuk gavs denne getmjölk, bönbuljong, hackat kött och äggröra.

Under medeltiden och fram till mitten av 1800-talet brydde sig folk i allmänhet dock inte särskilt mycket om vad som gavs till hundarna. Hundens diet var i princip densamma som dess ägares, och bestod av det som ägarna kunde avvara, såsom kål, potatis, lök, ben och brödkanter. I mitten av 1800-talet kan en typisk hundkost ha varit lite mer varierad i städerna, där det var vanligt att man köpte hästkött till sina husdjur då arbetshästar kunde dö på städernas gator.

Därefter har hundar blivit en viktig del av våra hushåll, och vi har fått en bättre och mer vetenskaplig förståelse för såväl livsmedelssäkerhet som den näring våra fyrbenta vänner behöver. Detta har lett fram till att vi idag producerar bra hundfoder till våra husdjur.

Forskare kritiserar trenden med rått kött som hundfoder

Att utfodra sin(a) hund(ar) med rått kött är en trend som kommer och går. Denna trend kritiseras dock nu av forskare, vilka hävdar att köttet ofta innehåller parasiter och bakterier som kan utgöra en fara för såväl hunden som för dess ägare. De hundägare som följer denna trend införskaffar kött, ben och organ som fryses ned och sedan tinas före utfodring. Detta anses av vissa vara mer naturligt för hundar, undvika problem med processat foders tillsatser och risk för kontamination, samt bidra till att motverka problem såsom allergier och hudbesvär.

Forskare har dock tillbakavisat dessa påståenden genom att hävda att det inte finns några bevis för de påstådda hälsofördelarna. De menar även att dieter med rått kött kan orsaka problem med tänder samt i mag-tarmkanalen, samt ge upphov till tillväxtproblem hos husdjur. Den försämrade tillväxten ska bero på en brist på vissa näringsämnen, vilket framför allt är ett problem vid dieter med rått kött som hundägaren själv förbereder i hemmet.

80% av de testade produkterna innehöll antibiotikaresistent E. coli

I en nyligen utförd studie fann man även ytterligare ett problem med denna typ av diet: patogener. I tidningen Veterinary Record skriver de forskare som utfört studien att de har analyserat prover från 35 produkter med rått kött från åtta varumärken tillgängliga i Nederländerna, där mer än hälften av landets hundägare tros utfodra sina hundar helt eller delvis med rått kött.

Efter att ha tinat köttet sökte forskarna efter förekomsten av E. coli, antibiotikaresistent E. coli, salmonella och listeria samt två andra slags parasiter. Man fann att 23% av de testade produkterna, d.v.s. åtta av 35, innehåll en typ av E. coli som kan orsaka njursvikt hos människor. Dessutom innehöll hela 80% av produkterna antibiotikaresistent E. coli.

Slutsats

Med tanke på att det saknas bevis för de påstådda fördelarna med rått kött, kombinerat med riskerna med denna typ av diet, kan det med andra ord vara bra att tänka sig för innan man väljer att utfodra sin hund med denna typ av foder.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *