Tvätta hundsele vatten

Kan man tvätta en hundsele?

Som hundägare bör man inte vara rädd för lite smuts. Leriga tassar är ett exempel på ett otyg som man tvingas hantera under framför allt vissa tider på året. Hundar gillar också att rulla i lera och gräs, så det bör inte komma som någon överraskning att de riskerar att smutsa ner inte bara sig själva utan även sina hundselar.

Men kan man tvätta en hundsele? Ja, det är fullt möjligt att rengöra en smutsig sele eller ett halsband. Allt du behöver är en stor skål, lite såpa och varmvatten. Lägg selen i blöt i en skål med en gnutta såpa i botten som sedan fyllts till nästan bredden med varmt vatten. Vid behov kan du även skrubba hundselen i vattnet.

Varför ska man tvätta hundselen?

Du kanske har lyckats övertala din hund att det faktiskt inte är särskilt farligt att bada någon gång mellan varven? Tyvärr spelar det ingen roll hur ren och väldoftande din hund är om dess sele eller halsband är smutsigt. Hundar är som bekant kända för att hitta äckliga saker att rulla sig i, vilket gör att även selen eller halsbandet hamnar mitt i händelserna centrum.

Så du har köpt den bästa hundselen, men hur gör man egentligen för att tvätta en hundsele eller ett halsband? Behövs det ens?

När du funderar på hur många svettiga promenader i sommarsolen och tillika promenader i regn och rusk din hunds sele har varit med om, förstår du att det kan vara läge att tvätta selen emellanåt. Det är dock ingen god idé att att varken köra den i tvättmaskinen eller i diskmaskinen. Det finns dock en teknik för handtvätt som får bort smutsen från hundtillbehör av läder och nylon.

Nedan går jag igenom i detalj hur du kan gå tillväga för att tvätta en hundsele för att avlägsna smuts och odör.

Hur man kan tvätta en hundsele

Allt du behöver för att tvätta ett halsband eller en sele är följande:

 • En stor skål
 • Såpa
 • Varmt vatten

Det går även att använda diskmedel istället för såpa, särskilt om selen eller halsbandet är så pass smutsiga att de känns oljiga. Men det går även bra att använda helt vanlig handtvål, kroppstvål eller ett hårschampo. Om din hund har känslig hy bör du överväga att använda ett hundschampo som du vet fungerar bra på din hund.

Så här gör du för att tvätta hundselen:

 1. Lägg lite såpa, tvål eller schampo i botten av en tom skål. Försök att avgöra hur mycket som krävs med ögonmåttet. Det brukar dock räcka med ungefär två rejäla skvättar. Du vill ha tillräckligt mycket rengöringsmedel för att åstadkomma en effektiv rengöring, men du behöver inte heller dränka skålen i såpa. Genom att börja med att hälla i såpa underlättar du för vattnet att lösa upp såpan ordentligt.
 2. Fyll skålen nästan till bredden med varmt vatten. Häll i vattnet försiktigt för att undvika att skapa stora mängder såpbubblor.
 3. Lägg i hundselen eller halsbandet. Om du har flera hundar eller hundtillbehör kanske inte alla selar och halsband får plats på en och samma gång. Då kan du istället tvätta dem separat. Låt helt enkelt föremålen ligga och dra sig i vattnet i några minuter.
 4. För att gå extra hårt åt smutsen kan du med fördel skrubba materialet mot sig självt. Använd inte en borste eller disksvamp eftersom du då riskerar att skada eller försvaga materialet. Om föremålen är väldigt smutsiga, kan du applicera ytterligare såpa på dem och gnugga in den.
 5. Om vattnet är uppenbart smutsigt, bör du hälla ut det och fylla på med nytt vatten. Ytterligare såpa kan du tillsätta om du vill men det är inte nödvändigt. Låt föremålen ligga i blandningen i ytterligare några minuter.
 6. Återupprepa det föregående steget tills vattnet i skålen är klart snarare än grumligt. Om du har använt mycket såpa bör du skölja föremålen i rinnande vatten. Om du har låtit dem ligga i flera omgångar i vatten utan såpa behöver du inte göra detta.

Så torkar du en hundsele eller ett hundhalsband

När du har tvättat hundselen eller hundhalsbandet kan det vara en bra idé att torka denna/detta snarast möjligt. För du vill ju inte tvinga på din hund en blöt sele eller ett blött halsband när det är dags för nästa promenad. Denna typ av hundtillbehör tenderar att kunna vara blöta hela dagen om de inte torkas, inte minst under årets fuktigare dagar. Det är dock ingen bra idé att lägga dem i torsktumlaren eftersom plats- och metalldetaljerna riskerar att ge upphov till oväsen och potentiellt sett skada din torktumlare.

Som tur är kan du enkelt få bort det mesta av vattnet ur din hundsele eller ditt hundhalsband med en absorberande handduk. Det går även bra att torka den/det med hjälp av hushållspapper, men det kommer då att gå åt en hel del papper. Det är därför bättre att använda en bandhandduk eller liknande.

Så här gör du för att torka en hundsele eller ett hundhalsband:

 1. Ta tag i ena änden av hundselen eller halsbandet med ena handen och håll handduken runt den/det med din andra hand.
 2. Dra handduken genom föremålet flera gånger. Använd en torr del av handduken om du upplever att handduken i sig blir våt.

Förhoppningsvis har du nu en hundsele eller ett halsband som är ren(t) och torr(t)! Kommentera gärna nedan huruvida du tyckte att instruktionerna var otydliga eller mitt i prick.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *