Whimzees hundtugg omslagsbild

Recension av Whimzees hundtugg – det gröna valet

Inlägget är reklam för Dogman och innehåller annonslänkar.

Whimzees hundtugg är spannmålsfria och vegetabiliska dentaltugg och tuggpinnar som främjar din hunds mun- och tandhälsa. Företagets produkter har blivit allt mer populära på senare år. Detta beror på att deras tugg har spännande former och påstås vara mer effektiva än Dentastix och andra liknande hundtugg.

De mest karaktäristiska tuggen från Whimzees är de som har spännande former, såsom igelkottar och alligatorer. Dessa finns i olika storlekar för att passa alla hundars munnar och tänder. Vi har tagit oss friheten att köpa hem ett antal olika produkter för att sätta dessa på prov och se vad de egentligen går för. Fortsätt läsa för att få reda på vad vi har kommit fram till!

Hund som äter Whimzees Stix hundtugg
Eurasiern Kane gillar Whimzees Stix hundtugg!

Se pris i butik!

Om Whimzees hundtugg

Whimzees tillverkar alltså helt naturliga hundtugg som är fria från såväl spannmål som gluten. De finns tillgängliga i en rad olika storlekar. Vissa är formade som mer traditionella tuggpinnar medan andra snarare liknar roliga tvålar. De sistnämnda produkterna kan ses som en slags tandborste som rengör din hunds tender genom att avlägsna plack och tandsten.

De produkter från Whimzees som vi har testat är följande:

 • Alligator
 • Igelkott
 • Stix.

Utöver dessa har Whimzees även ytterligare ett antal produkter i sin arsenal. Dessa inkluderar följande:

 • Veggie Sausage
 • Veggie Strip
 • Ricebone
 • Tandborste Star.

Om tillverkaren av Whimzees produkter

Whimzees är ett varumärke som ägs av det nederländska företaget WellPet LLC. Detta företag har varit verksamma i drygt 100 år. De samarbeta med flera välgörenhetsorganisationer som arbetar för att ge husdjur hälsosamma och trevliga liv. Whimzees går att köpa i butiker i fler än 32 länder och rekommenderas av veterinärorganisationer.

Även om Whimzees hundtugg tillverkas i Nederländerna kommer ingredienserna till dessa från olika europeiska länder. Några exempel på dessa är just Nederländerna men även Tyskland och Italien. Företaget bakom varumärket tar stolthet i att tillhandahålla ett dentaltugg för hundar som hundägare bör ge en gång om dagen. Hundtuggen är naturliga, spannmålsfria och vegetabiliska. De tillverkas dessutom med en väldigt begränsad och noga utvald ingredienslista.

Så vet du om Whimzees hundtugg är för din hund

Alla hundar med tänder kan gynnas av att ges Whimzees hundtugg. Dentaltuggens form gör att dem på ett effektivt sätt kan avlägsna plack och tandsten från hundens tänder. De motverkar dessutom dålig andedräkt och främjar din hunds välbefinnande. Tuggens textur skrapar bort bakterier från din hunds tänder och hunden kommer dessutom gilla att tugga på dem. En bonus är dessutom att de varar betydligt längre än till exempel Dentastix.

Då Whimzees hundtugg är fria från spannmål, gluten och animaliska ingredienser lämpar de sig väl för hundar med vissa allergier. Om din hund är allergisk mot kyckling, gluten eller spannmål kan den alltså ändå med fördel smaska på dessa goda dentaltugg. Tuggen är dessutom fria från artificiella ingredienser och tar längre tid för hundar att äta upp än många liknande produkter.

Whimzees igelkottar hundtugg
Är Whimzees hundtugg något för din hund? I de flesta fall vågar vi svara ja på den frågan.

Då bör din hund inte ges hundtugg från Whimzees

Ingen produkt på marknaden passar precis alla hundar. Om din hund har känslig mage eller matsmältningsbesvär kanske inte Whimzees hundtugg är det bästa som du kan ge hunden. Tuggen är nämligen ganska hårda och kan därför vara svårare för hundar att smälta.

Med tanke på detta lämpar sig Whimzees dentaltugg och tuggpinnar inte heller för valpar under nio månaders ålder. Och om din hund har mjuka eller känsliga tänder kan de potentiellt sett vara alltför hårda. Därför är det också viktigt att din hund har tillgång till vatten medan den tuggar på dessa hundtugg. Om din hund är en hetsätare som glupskt slukar allt som kommer i dess väg bör du överväka tuggandet så den inte sätter i halsen.

Whimzees innehåll

Som vi redan har nämnt innehåller Whimzees hundtugg varken animaliska produkter, spannmål, gluten eller artificiella ingredienser. Dessa vegetabiliska och naturliga dentaltugg lämpar sig därför väl för hundar med allergier. Med det sagt kommer vi nu att djupdyka i innehållet för att kartlägga vad Whimzees tugg faktiskt innehåller.

Huvudsakliga ingredienser

Whimzees använder sex huvudsakliga ingredienser när de tillverkar sina hundtugg. Alla de olika ingredienserna har specifika egenskaper som syftar till att främja hundars mun- och tandhälsa.

Dessa är de huvudsakliga ingredienserna i Whimzees hundtugg:

 • Potatisstärkelse. Potatisstärkelse är ett glutenfritt bindemedel som ger din hund en energikick.
 • Glycerin. Denna ingredienser har inget näringsvärde men hjälper till att behålla fukt. Och detta ämne är inte heller skadligt för hundar.
 • Pulveriserad cellulosa. Cellulosa är en slags fiber som kan främja mun- och tandhälsan. Vissa former av detta ämne tillverkas av sågspån eller andra material som inte anses vara lämpliga för konsumtion av människor.
 • Lecitin. Lecitin är ett fiber som gör att det tar lång tid för hundar att tugga Whimzees hundtugg. Vissa former av detta fiber är dock tillverkade av soja.
 • Maltextrakt. Detta glutenfria sötningsmedel främjar hundens metabolism och benhälsa.
 • Jäst. Jäst tillför B-vitamin och aminosyror. Alltför stora mängder riskerar dock att orsaka matsmältningsbesvär.

Övriga ingredienser

Whimzees innehåller även vissa ingredienser som förekommer i en mindre mängd än de huvudsakliga ingredienserna. Inte alla varumärkets hundtugg innehåller dock alla dessa. Men vi känner ändå att det är värt att gå igenom dem för att ge en komplett bild av innehållet.

 • Blålusern (alfalfa). Alfalfa är en tillsats som fungerar som ett substitut för de animaliska proteiner från kött eller kyckling som hundtugg ofta innehåller. Anledningen till att Whimzees tugg innehåller alfalfa är helt enkelt att deras produkter är vegetabiliska och glutenfria. Detta ämne kan dock vara svårt för hundar att smälta men är vanligtvis okej i mindre mängder.
 • Lupin. Lupin är ytterligare ett alternativ till animaliska proteiner. Det är dessutom billigt i jämförelse med sojabönor.
 • Annato. Annato används som ett naturligt färgämne för att ge Whimzees hundtugg dess trevliga färger. Detta är dock det enda naturliga färgämnet som har sammanlänkats med allergiska reaktioner. Så det är värt att vara uppmärksam på.
 • Paprika. Paprika är en krydda som ofta används för att ge hundmat och godis en distinkt färg och smak. Den kan dock orsaka irritation i hals och ögon, och även matsmältningsbesvär om den konsumeras i större mängder. I dessa dentaltugg är halterna dock låga så paprikan bör inte orsaka magbesvär. Om din hund har känslig mage bör du dock överväga att ge den ett alternativt hundtugg.
 • Kalciumkarbonat. Detta kalciumtillskott hålle nere hundens magsyra samt bidrar till att ge Whimzees hundtugg dess struktur.
 • Kryddnejlikolja. Kryddnejlikolja används i det här fallet för att motverka dålig andedräkt. Det råder dock vissa oklarheter kring huruvida detta är ett säkert ämne för hundar att konsumeras. I mindre kvantiteter kan det vara hälsofrämjande, men gränsen mellan nytta och dödlig dos är ganska fin. Särskilt i oljeform bör mängden i en produkt vara väldigt låg. Kryddnejlikolja används även i vissa hundsprayer för att ge en avskräckande och bitter smak.
Whimzees alligator hundtugg
Whimzees Alligator är ett naturligt hundtugg utan artificiella ingredienser.

Se pris i butik!

Näringsvärde

När vi ändå är inne på innehållet i Whimzees hundtugg bör vi även kika på näringsvärdet. Till att börja med är tuggen relativt proteinfattiga. Detta är inte särskilt överraskande då de är vegetabiliska och glutenfria. Experter rekommenderar att hundfoder innehåller mellan 18 och 26 procent rå protein, men Whimzees tugg innehåller blott 1,1 procent. Med det sagt bör detta inte utgöra något problem så länge som du ger din hund en balanserad kost. Dentaltugg som dessa är trots allt endast tänkta som ett komplement till kosten.

Fiber är en annan viktig del av hundens kost. Whimzees hundtugg innehåller 13,7 procent fiber vilket är relativt högt för ett dentaltugg. Även fett är en viktig makronutrien som hundar kan förvandla till energi. Fetthalten varierar mellan 2,3 och 4,0 procent. Detta är inte särskilt pjåkigt, men det kan vara värt att känna till att mängden fett varierar något mellan enskilda tuggpinnar. Det är särskilt någonting som du bör vara uppmärksam på om din hund är överviktig.

Avslutningsvis är även kalorimängden i tuggen intressant. Även här varierar antalet kalorier något beroende på vilken produkt du väljer att ge din hund. I regel bör hundar få i sig cirka 70 kilokalorier per kilo kroppsvikt och dag. Det betyder att en hund på 10 kg bör konsumera omkring 700 kilokalorier (kcal) om dagen. Whimzees hundtugg är relativt kaloritäta och riskerar att dra upp kalorikonsumtionen något om du som hundägare inte är medveten om detta.

Fördelar och nackdelar med Whimzees hundtugg

Vi känner nu att det är dags att samanfatta de aspekter som vi hittills har gått igenom. Detta gör vi enklast genom att stolpa upp fördelarna och nackdelarna med Whimzees hundtugg.

Fördelar

 • Vegetabiliska hundtugg
 • Glutenfria och spannmålsfria
 • Helt naturlig ingredienslista – inga artificiella ingredienser
 • Främjar hundens mun- och tandhälsa på ett effektivt sätt
 • Varar länge

Nackdelar

 • Vissa hundar riskerar att sätta dentaltuggen i halsen
 • Tuggen är hårda och kan vara svåra för somliga jyckar att tugga
 • Kan vara svåra för din hund att smälta
 • Vissa ingredienser är lite tveksamma
Videoklipp från tillverkaren som förklarar fördelarna med Whimzees.

Vårt intryck av Whimzees hundtugg

Vi har alltså testat flera av Whimzees produkter:

 • Stix (de avlånga tuggpinnarna som liknar Dentastix)
 • Igelkott (det igelkottformade tugget)
 • Alligator (det alligatorformade tugget).

Det är förstås svårt att veta exakt vad våra hundar tyckte om de olika produkterna och hur de skulle rangordna dessa. Vad vi dock kan säga med säkerhet är att vår ena hund inte gillade dem alls. Detta beror på att han tyckte de var alldeles för hårda att tugga på. Han har aldrig varit något fan av riktigt hårda hundtugg eller godisbitar.

Den andra hunden gillade dock Whimzees produkter skarpt. Huruvida Stix eller någon av de djurliknande tuggen favoriserades är dock svårt för oss att avgöra. Men alla tre sorter som testades varade betydligt längre än mjukare dentaltugg såsom Dentastix. Detta är förstås ett stort plus då det känns smått meningslöst att ge sin hund ett tugg som hunden slukar inom loppet av några sekunder.

Whimzees hundtugg varade betydligt längre – i cirka 10-15 minuter. Detta är jämförbart med en tuggrulle eller något annat slags tuggben. Så ur detta perspektiv känns Whimzees lite mer prisvärda. Även om vi inte är helt säkra på hur pass effektiva dessa dentaltugg är när det kommer till att avlägsna plack och tandsten, tror vi de gör mer nytta än mjukare sådana som snabbt slukas. Och prislappen är i linje med (eller till och med lägre än) jämförbara produkter.

Så sannolikheten är stor att vi fortsättningsvis kommer att ge våra hundar såväl Whimzees som andra slags dentaltugg. För som med allt annat förnöjer viss omväxling. Och det är ju aldrig fel att ha fler än ett favorittugg att tillgå!

Avslutande tankar

Vi hoppas att du har fått med dig något nyttigt från denna recension av Whimzees hundtugg. Enligt oss är detta ett bra alternativ på marknaden för dentaltugg. Du kan med fördel ge din hund dessa tugg för att minska uppbyggnaden av plack och tandsten samt för att motverka dålig andedräkt.

Det är även ett bra alternativ för hundar med matallergier eller känslig mage. Detta då produkterna inte innerhåller några animalier, artificiella ingredienser eller spannmål. Dessutom rekommenderas dessa tuggprodukter av veterinärer runtom i världen.

Har din hund testat Whimzees hundtugg och andra sorters tugg? Vilken är i sådana fall din åsikt om detta varumärke kontra dess konkurrenter? Skriv gärna en kommentar och berätta din åsikt!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *