Hundar bäddar

Varför bäddar hundar och gräver i sängen?

Hundar har ofta en återkommande ritual när de ska gå och lägga sig. Precis som oss människor bäddar de ofta innan de lägger sig, men faktum är att de även tenderar att gräva i sängen eller var än de ska sova. Så varför bäddar hundar och av vilken anledning gräver de i sängen?

Hundar bäddar för att skapa trygghet. Hundens förfäder levde ofta i lyor där de skyddades från rovdjur och vädrets makter. I lyan grävde de en grop att ligga i och använde bland annat grenar löv och jord för att bädda omkring sig.

Anledningen till att hundar bäddar är alltså att göra det bekvämt för sig samt för att skydda sig från faror. Men varför gräver hundar i sängen och av vilken anledning snurrar de innan de lägger sig ner? Dessa relaterade frågor besvarar vi nedan.

Husky i lya
Hundar bäddar och gräver för att skapa sig en trygg och bekväm lya.

Varför gräver hunden i sängen eller soffan?

Du har säkert sett hur hunden gräver i sängen eller soffan, eller kanske rentav i sin hundbädd. Anledningen till att den gör detta är att det är en naturligt instinkt att göra så. Det har med andra ord inte alls med att vissa missnöje eller att avsiktligen förstöra möbler.

När hundar levde i det vilda letade de gärna upp ett område som var skyddat och bekvämt att sova på. Ibland kunde de välja att gräva en grop för att skapa ett utrymme där de kunde gömma sig från rovdjur och oväder. Sådana gropar tenderar nämligen att vara varma och torra på vintern samt svala på sommaren.

Denna instinkt har hunden tagit med sig inomhus, och anledningen till att hunden gräver i sängen eller soffan är helt enkelt att den försöker skapa en skyddad sovplats. Nedan kan du läsa mer om varför hunden trampar om kring på en liten yta och gräver med tassarna.

Hund som gräver
Hundar gräver för attskydda sig från rovdjur och oväder.

Förr fanns inga bekväma hundbäddar

Förr i tiden hade inte hundar tillgång till bekväma hundbäddar och hundsoffor att sova i. Detta innebar att de tvingades trampa ner högt gräs och sly för att skapa en bekväm sovplats åt sig själva och sina valpar. Det enklaste sättet att göra detta var helt enkelt att promenera runt i en liten cirkel.

I samma veva kunde hunden även skrämma bort eventuella smådjur på platsen samt passa på att märka ut området med sin doft.

Varför snurrar hunden innan den lägger sig ner?

En vanlig fråga som många hundägare ställer säg är varför hunden snurrar innan den lägger sig ner. När hunden cirklar omkring vid en sovplats försöker den skapa ett område som är bekvämt och tryggt att sova på. Detta kombineras ofta med det grävande som beskrivs ovan – hunden snurrar då runt i en cirkel och stannar ibland för att gräva.

Anledningen till att din hund gör detta är för att den på detta vis säkerställer tryggheten på sovplatsen. Genom att trampa omkring i högt gräs eller bland löv kunde vilda hundar förr i tiden skrämma bort eventuella djur som befann sig på platsen. Det kunde till exempel röra sig om ormar, skorpioner, gnagare eller insekter.

Genom att snurra omkring på en liten yta innan hunden lägger sig ner och trampa runt med tassarna, kan hunden även doftmarkera platsen.

Vildhundar lya
Vildhundar bor ofta i lyor.

Hundar har ofta en mer omfattande ritual

Till skillnad från många människor lägger sig sällan hundar helt sonika i sängen för att sova när de är trötta. De har ofta en betydligt mer omfattande ritual när det är dags att gå och lägga sig. Trötta hundar kan ibland snurra runt under en längre stund och utföra en slags ”dans” innan de lägger sig ner.

Det kan ofta vara ganska underhållande att se hunden bädda, men det kan även upplevas som störande. Faktum är att det även kan vara ett tecken på att hunden inte mår bra – artrit (ledinflammation) samt rygg- eller ryggradsproblem kan också vara orsaken till det nattliga snurrandet. Det kan även indikera skendräktighet hos en tik.

Om du upplever att din hund plötsligt bädda mer än vanligt kan det därför vara värt att låta en veterinär titta igenom hunden.

Bör man uppmuntra beteendet?

Huruvida man bör uppmuntra beteendet att hunden bäddar, gräver och snurrar runt eller inte är en ganska stor fråga. I grund och botten behöver du dock inte känna oro över detta och många menar att beteendet faktiskt bör uppmuntras. Det finns dock även situationer då så inte är fallet, till exempel om hunden riskerar att förstöra sin bädd eller annat möblemang.

Man kan inte tvinga en hund att gå emot sina instinkter, men det finns åtgärder man kan vidta för att göra det bekvämt för hunden. Dessa inkluderar bland annat att ge sin hund en skön bädd, madrass, kudde eller liknande att ligga på. Särskilt äldre hundar och de med ledbesvär gynnas ofta av att slippa sova på ett hårt och kallt golv.

Detta gäller inte minst om din hund inte har en egen bädd att sova i utan istället gräver i sängen eller soffan. Det är du som bestämmer var hunden ska sova. Du är därmed också ansvarig för att erbjuda hunden en bekväm sovplats.

Avslutande tankar

Man kan inte rå för den man är och detsamma gäller även för hundar. När du blir upprörd för att din hund bäddar säger du egentligen till honom eller henne att ignorera sina instinkter. Det kan därför vara värt att låta hunden bädda för att den ska känna sig trygg och bekväm. Å andra sidan kan ibland bäddandet gå överstyr och till exempel förstöra hundbäddar eller möbler. Som hundägare behöver du därför balansera på en fin lina när det kommer till detta beteende.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *