Hundar ylar

Varför ylar hundar och hur får man dem att sluta?

Föreställ dig hur du vaknar av att din hund ylar mitt i natten. Många hundägare undrar varför deras jycke bestämmer sig för att yla nattetid, kanske rentav i sömnen. Här berättar vi varför detta sker och vad du kan göra åt saken.

Så varför ylar hundar? Hundar kan yla av en rad olika orsaker, såsom separationsångest, sjukdom eller skada. Vanligast är dock att hundar ylar som ett sätt att kommunicera med sin omgivning. En annan vanlig anledning till ylande är ljud som hunden hör och reagerar på.

I denna artikel går jag igenom vanliga orsaker till att hundar yla samt hur du kan gå tillväga för att få din hund att sluta yla.

Därför ylar hundar

Faktum är att forskare tror att ylandet är kopplat till hundars genetik. Forntida hundrasers DNA är väldigt likt vargens, vilket är fullt logiskt då hunden som bekant härstammar från vargen. Därför är det inte heller särskilt konstigt att hundar ylar – detta är trots allt någonting som vargar är kända för att göra.

Nedan går jag igenom några av de vanligaste orsakerna till att hundar ylar.

Kommunikation

Hundar kommunicerar på en rad olika sätt och ylandet är bara ett av dessa. Hundar ylar för att bli uppmärksammade, för att få kontakt med andra hundar samt för att tillkännage sin närvaro. Ylandet kan även användas för att visa att ett visst revir är upptaget och att reviret kommer försvaras mot inkräktare.

Reaktion på ljud

Ofta ylar hundar som ett svar på ljud med en hög tonhöjd, såsom instrument eller sirener. Det är inte ovanligt att hundar ylar när de hör sång och musik eller glassbilens sirener. Detta ylande kan upplevas som störande men är fullt naturligt för hundar.

Medicinska orsaker

Ibland ylar hundar på grund av att de är sjuka eller skadade. Om din hund plötsligt börjar yla utan uppenbar anledning eller ylar mer än vanligt, kan det därför vara värt att låta en veterinär undersöka hunden. Detta för att säkerställa att den inte lider av någon sjukdom eller skada som ger upphov till ylandet.

Separationsångest

Om du blir uppmärksammad av dina grannar på att din hund ylar när du är på jobbet, är sannolikheten stor att din hund lider av separationsångest. Denna typ av ylande inträffar då en hund lämnas ensam eller på annat sätt skiljs från sin ägare. Vanligtvis uppvisar hunden även andra symtom på separationsångest – den kanske förstör saker, lunkar fram och tillbaka eller visar andra tecken på oro.

Fler symtom på separationsångest samt information om hur länge hundar kan vara ensamma finner du i den länkade artikeln.

Detta kan du göra åt ylandet

För att avgöra vilken åtgärd som är lämpligast för att motverka ylande, bör du först ta reda på av vilken anledning din hund ylar.

Ylande som en reaktion på ljud

Om din hund ylar som ett sätt att reagera på något ljud i omgivningen, såsom en annan ylande hund eller en siren, kommer hunden sannolikt att sluta yla så fort ljudet upphör. Detta brukar man generellt inte klassificera som överdrivet ylande utan det är fullt normalt att en hund triggas av olika ljud. Du kan dock försöka avleda din hund om du upplever ylandet som störande.

Uppmärksamhetssökande

Ibland kan hundar lära sig att de får uppmärksamhet av människor genom att yla. Om du tror att detta är orsaken till att din hund ylar, är det troligt att det sker i samband med att hunden vill ha mat, uppmärksamhet eller något annat. Är detta det sätt på vilket din hund ”ber” om saker och ting, såsom mat eller leksaker, kan du lära honom eller henne att sluta med detta.

Till att börja med måste din hund lära sig att ylandet inte får önskad effekt (även om det varit så tidigare). Hunden behöver lära sig att det faktiskt kan löna sig att vara tyst. Om du behandlar din hund som att den inte existerar när den ylar och ger den din uppmärksamhet när hunden är tyst, kommer den snart att inse vad s om fungerar för att få sin vilja igenom. Detta kan få hunden att sluta yla.

För fler tips på hur du kan få din hund att sluta yla, kan jag rekommendera dig att läsa vår artikel om hur man får hunden att sluta skälla. Flera av de metoder som beskrivs i den artikeln kan nämligen även användas för att motverka ylande.

Varför ylar min hund i sömnen?

På samma sätt som hundar kan skälla i sömnen, händer det även att de ylar. En hund som ylar i sömnen är helt enkelt mitt uppe i en dröm, kanske en skrämmande eller på annat sätt otrevlig sådan. Om din hund ylar i sömnen är det även fullt möjligt att den rör på svansen, rycker med benen, andas häftigt, skakar i kroppen eller tuggar med käkarna. Detta indikierar att din hund drömmer och alltså ylar i sömnen av denna anledning.

Min hund ylar på natten, vad gör jag?

Även om du själv h ar gått och lagt dig för natten och släckt lampan, är det långt ifrån säkert att det även är läggdags för din hund – ofta är hundar väldigt aktiva på nätterna. Om din hund skäller eller ylar på natten, kan du behöva lära din hund att sluta med detta.

Ofta är problemet ganska enkelt att få bukt med. Att din hund ylar på natten kan ha att göra med att hunden vill ha din uppmärksamhet, även om det är mitt i natten. Det krävs dock viss ansträngning för att lösa problemet, även om det egentligen inte är särskilt svårt.

Det viktiga är att du inte belönar din hund för att den ylar på natten – då kommer beteendet bara att förstärkas. Om möjligt bör du helt och hållet ignorera ylandet, men detta kan ofta vara lättare sagt än gjort. Då måste du istället försöka avleda hunden på något sätt.

Varför ylar hundar när man sjunger?

Många hundar ylar när de hör ljud med en hög ton. Det kan till exempel röra sig om sirener eller glassbilens melodi, men även sång kan ofta ha en hög tonart. Därför är det inte ovanligt att hundar ylar när man sjunger eller spelar musik.

Bör man yla med sin hund?

Vissa hundägare frågar sig huruvida man bör yla med sin hund eller ej. Detta är helt och hållet upp till dig och din hund, såvida ni inte stör er omgivning med ylandet. Om din hund är med på noterna (bokstavligt talat) och du tycker det är roligt, finns det egentligen ingen anledning att avstå från att yla.

Avslutande tankar

Om din hund ylar kan det vara så enkelt att den är uppmärksamhetstörstande. Detta gäller inte minst om den lämnas ensam hemma eller tvingas vistas utomhus själv under längre stunder. Precis som oss människor är hundar sociala av sig och vill gärna interagera med andra. Därför kan man ofta få bukt på ylande genom att spendera mer tid med sin hund. Genom att göra detta kan du även avleda hunden när den ylar, inte minst då den gör detta för att reagera på ljud som den hör.

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”Varför ylar hundar och hur får man dem att sluta?”

 1. Eva Andersson

  Hej! Jag har en döv hund, 13 år på senare tid börjat yla på morgonen. Funderar över om dövheten påverkar ylandet eller inte? Eller om det bara beror på konkurrens med den andra hunden, 10 år?
  Hälsningar Eva

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Eva och tack för din kommentar! Detta tycks vara ett ganska vanligt problem bland äldre hundar med nedsatt hörsel, så jag skulle tippa på att det har med dövheten att göra snarare än något annat. Om det upplevs som ett problem skulle du kunna testa att använda en så kallad thundershirt — en ångestdämpande väst.

   Lycka till!

 2. Ann-Christin Persson

  Hej
  Har en hund som är 10 år, har ett hjärtfel men förhållandevis pigg ändå.
  Har börjat yla vilket han aldrig gjort tidigare försöker tänka olika orsaker, en tik (okastrerad) har flyttat hit i området tror det började ung då. Min hund är också okastrerad. Men den här tiken löper ju inte alltid väl ???

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Ann-Christin! Att en äldre hund plötsligt börjar yla kan bero på en rad olika orsaker. Nedsatt separationsångest, hörsel, demens, skador och sjukdomar är några exempel på möjliga orsaker. Men det kan naturligtvis även röra sig om något helt annat i fallet med just din hund. Försök att identifiera orsaken till ylandet och rådfråga gärna din veterinär vid behov. Du skriver att han är förhållandevis pigg trots sitt hjärtfel, men en undersökning kanske skulle kunna utesluta att det skulle bero på ett sjukdomstillstånd?

   Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *