Hundsele storlek

Vilken storlek på hundsele passar min hund?

Man brukar ju säga att storleken inte har någon betydelse. Men som hundägare känner du säkert till att hundar ofta är individuella när det kommer till storlek. Det finns hundar som är små, stora, kompakta och avlånga i kroppen. Därför finns det ingen sele som passar till alla hundar, lika lite som det finns en storlek som är ”one size fits all”. Utan det är viktigt att känna till vilken storlek på hundsele som passar till just din hund.

Så hur får jag reda på vilken storlek på hundsele som passar min hund? Mät hundens bröstvidd och nacke (den bredaste delen av nacken). Dessa två mått räcker oftast men ibland kan tillverkarens storleksguide även ta hänsyn till din hunds vikt. Med hjälp av vikt, bröstvidd, nackens omkrets kan du välja rätt storlek på selen.

Varför hundsele?

Men varför ska man överhuvudtaget införskaffa en sele? Är det bäst att köpa en hundsele eller hundhalsband?

Generellt sett är hundselar säkrare och mer bekväma alternativ till hundhalsband. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att välja ut rätt sele. Som tur är kan du med lite kunskap och de rätta verktygen snabbt och enkelt hitta en hundsele med mått och passform som passar din hund.

En av de främsta anledningarna till att hundägare väljer att köpa en sele istället för ett hundhalsband är att selen inte är lika påfrestande för hundens nacke samt förebygger koppelryck.

Använd gärna mina tips nedan för att mäta din hund och hitta den bästa hundselen med den rätta passformen.

Ingen hundsele passar alla hundar

Som jag nämnt ovan så finns det ingen sele som passar alla hundar. Många populära hundselar har ett fäste för kopplet framtill. Detta stämmer bland annat in på VGW-selen. Om hunden bär en sådan sele och drar, kommer hunden generellt sett hamna lite ur balans och vändas mot dig. Huruvida detta verkligen fungerar i praktiken för alla hundar eller ej går jag in på i min recension av VGW-selen.

För energiska och envisa jyckar kan en hundsele med ring framtill hjälpa dig att återta kontrollen på promenaderna. Dessa selar finns tillgängliga i ett brett urval av storlekar och färger. De är därför ett värdefullt verktyg i det förebyggande arbetet mot koppelryck och drag i kopplet. Genom att införskaffa en sådan hundsele kan du förhoppningsvis göra promenaderna roligare igen för dig och din fyrbenta vän.

För de flesta hundar är nämligen promenader roliga och spännande. Därför är det också en fördel om du själv tycker det är roligt att spendera denna tid utomhus tillsammans med din hund. Verkligheten kan dock vara en annan om hunden uppträder på ett oförväntat eller oönskat sätt. En hundsele är ett bra alternativ till ett vanligt hundhalsband då selen dels är mer behaglig för hunden att bära och även ger dig en ökad kontroll över din hund.

Hundsele storleksguide
Viktigt att välja rätt storlek på hundsele

Så vilken storlek på hundsele ska jag köpa?

En viktig faktor att ta hänsyn till i valet av hundsele är komforten. Hundens skuldror bör kunna röra sig fritt och selen ska inte förhindra frambenens rörelser. Framtill bör selen vara ganska låg på bröstet och inte ligga emot känsliga kroppsdelar såsom halsen och nacken.

Eftersom storlekarna på selar varierar mellan olika tillverkare, är det viktigt att du följer de storleksguider som respektive leverantör tillhandahåller. Endast med hjälp av dessa kan du försäkra dig om att du har hittat rätt storlek på din hundsele.

Oavsett vilken typ av hundsele du väljer att köpa till din hund är det viktigt att storleken är den rätta. Här delar jag därför med mig av några tips på hur du kan mäta din hund och därmed välja en sele med rätt storlek.

Så gör du för att mäta vilken hundsele som passar din hund

För att mäta vilken hundsele som passar din hund behöver du känna till din hunds vikt och mäta dess bröstvidd och nacke. För att få tillförlitliga mått bör du använda ett flexibelt måttband. När du mäter bröstvidden placerar du måttbandets ände under bröstkorgen, bakom frambenen, och drar sedan måttbandet runt hundens rygg och tillbaka till undersidan av bröstkorgen. Nacken mäter du bäst på den bredaste delen av hundens nacke.

När du sedan tittar på storlekar på hundselar, kommer du märka att de flesta storleksguiderna är uppdelade i två mått: nacke och bröstvidd. Ibland tas även vikten in i beräkningen. Du använder därför de mått du just tagit för att hitta den rätta storleken.

Om en hundsele ligger precis på gränsen bör du välja en större sele. Du kan nämligen alltid spänna en sele som är aningen för stor. Men du vill inte begränsa din hunds rörelser genom att dra på hunden en sele som är alltför liten. En för liten sele kan dessutom ge upphov till skav och pälsavfall.

För att försäkra dig om att din hunds sele inte sitter för tight, kan du stoppa in två fingrar under selen medan den sitter på din hund. Du bör kunna få in två fingrar emellan hunden och selen men inte mycket mer. Om selen orsakar skav eller pälsförlust är den för liten. Om din hund krånglar sig ur selen eller den bakre delen av selen rör sig åt sidorna är den för stor. Ett annat tecken på att storleken är fel är att hunden helt enkelt vägrar gå i den.

Hur ska en hundsele sitta?

Många hundägare frågar sig hur man sätter på en hundsele. Vissa människor tenderar att spänna hundens sele mer och mer tills hans eller hennes skuldror eller nacke kommer till skada. Eftersom alla selar är tillverkade på olika sätt och kan sitta högre eller lägre på hundens skuldror, är det viktigt att anpassa storleken utifrån selens tilltänkta passform.

En hundsele ska sitta runt dels hundens hals men även runt dess bröstkorg och rygg. Hur man sätter på en sele beror dock främst på vilken typ av hundsele det rör sig om. En VGW-sele sätter du på genom att placera selen på marken, placera hundens framben i de bägge öglorna och därefter dra selen uppåt och knäppa den över ryggen på hunden. Andra selar träs generellt sett över huvudet på hunden innan de knäpps på sidan eller över ryggen.

Mitt bästa tips är att du prövar dig fram för att se vad som verkar logiskt. Du kan även söka efter instruktionsvideor på YouTube som visar hur du ska sätta på din hundsele på hunden. När selen sitter på ett korrekt sätt ska den sittat på plats och inte vara lätt för din hund att krångla sig ur. Tänk dock på att vissa hundselar är mer rymningssäkra än andra.

Avslutande tankar

När det kommer till hundselar och hundhalsband är det aldrig fel att kombinera en säker produkt med en bekväm och stilig sådan. Välj gärna en sele som minimerar ryck och drag i kopplet genom att den istället skapar ett tryck mot bröstet snarare än mot nacken. Detta för att motverka uppkomst av skada på din hund. Fokusera på form såväl som funktion så kan du välja en snygg och stilig sele som samtidigt ökar din hunds komfort.

Det är dock lika viktigt att hitta den rätta sortens sele som den rätta storleken. Innan du bestämmer dig för vilken hundsele du ska införskaffa bör du därför vara öppen för flera olika slags selar och fundera på vilken som passar dig och din hund bäst. Kom ihåg att ta hjälp av tillverkarens storleksguide för att ta reda på vilken storlek din hund behöver. En bekväm sele med rätt passform kan vara nyckeln till säkra och trevliga promenader.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *