Vissa hundägare tycker att två hundar är bättre än en

Är två hundar bättre än en? Om att skaffa en andra hund

Hundar är kända för att vara lojala och tillgivna sällskapsdjur. Många hundägare upplever att det räcker gott och väl med att ha ett husdjur i hushållet. Samtidigt kan andra börja fundera på huruvida två hundar är bättre än en. Så hur är det egentligen – är det lönt att skaffa en andra hund eller inte?

Vi som driver Hund24 har själva valt att skaffa två hundar av rasen eurasier. Vår erfarenhet är att det finns såväl fördelar som nackdelar med att ha två hundar istället för enbart en hund. Därför bör du inte fatta beslutet att skaffa en andra hund alltför lättvindigt. I denna artikel berättar vi hur det är att skaffa en andra hund!

Du kan även lyssna på det tredje avsnittet av podden Snacka Hund, där vi berör just detta ämne:

Fördelarna med att skaffa en andra hund

Det finns många fördelar med att ha två hundar jämfört med att bara ha en. Dessa är några exempel på fördelarna med att skaffa en andra hund:

Sällskapet

Hundar är sociala djur som gillar att umgås med andra hundar såväl som med oss människor. Så om du väljer att skaffa en andra hund kan detta i många fall vara positivt för den första hunden i hushållet. Till exempel kan sällskapet minska hundens tristess och få den att känna sig mindre ensam. Detta är inte minst positivt för hundar som lämnas ensamma hemma under en stor del av dagen.

Genom att vara ute och promenera med dina vovvar kan du också få ett större socialt umgänge. Hundägandet kan nämligen resultera i olika sociala interaktioner. Det har dock visat sig att vissa raser, såsom labradorer, leder till fler sådana än andra, exempelvis rottweilers.

Motionen

Hundar behöver motioneras regelbundet för att må bra på alla sätt och vis. Om du har två hundar kan de delvis motionera varandra genom olika lekar. Till exempel kan de springa och jaga varandra, brottas och leka tillsammans. Därmed kan din första hund få lite mer motion än om den hade varit ensam.

Uppfostran

När du väljer att skaffa en andra hund kan du få hjälp av den första hunden med socialisering och uppfostran. Den andra hunden kan då uppfostras av en rasfrände och lära sig hur den ska uppföra sig. En äldre och väluppfostrad hund kan därför vara en utmärkt förebild för en valp eller yngre hund.

Träningen

En äldre och väldresserad hund kan lära en yngre förmåga hur exempelvis koppelträningen ska gå till. Därmed kan det bli enklare för dig att träna och uppfostra den andra hunden. Samtidigt kan du också passa på att träna båda hundarna på en och samma gång. På så vis kan träningspassen bli roligare och hjälpa båda hundarna att lära sig nya saker.

Tryggheten

En annan fördel med att ha två hundar är den trygghet som detta ger. Hundar har en naturlig instinkt att skydda sin familj och sin bostad från inkräktare. Så om du skaffar en andra hund kan även denna hjälpa till att skydda bostaden och familjen. Dessutom kan hundarna också varna varandra för potentiella faror.

Hälsofördelarna

Det kan vara fördelaktigt för såväl hundarna som för deras ägare att skaffa en andra hund. Studier har nämligen visat att hundägandet kan bidra till att lindra stress och ångest samt sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdom. Om du dessutom har två hundar kan dessa effekter förstärkas ytterligare.

Två hundar som leker

Nackdelarna med att ha två hundar

Även om det finns många fördelar med att ha fler än en hund finns det även vissa nackdelar. Detta är viktigt att ha i åtanke när du överväger att skaffa en andra hund. Några av de främsta nackdelarna med att ha två hundar är dessa:

Kostnaden

Det kostar förstås mer att ha två hundar jämfört med att bara ha en hund. Till exempel behöver du köpa dubbelt så mycket hundfoder. Dessutom får du två hundar som behöver veterinärvård, hundtillbehör samt andra tjänster och produkter. Därmed kan det vara ganska dyrt att skaffa en andra hund. Detta gäller inte minst om någon av hundarna (eller båda) kräver mycket veterinärvård eller äter en specialkost.

Behovet av utrymme

När du har två hundar behöver du ha mer utrymme för hundarna i hemmet. Detta gäller såväl inuti själva bostaden som utanför densamma. Innan du väljer att skaffa en andra hund behöver du därför säkerställa att du har det utrymme som krävs. Annars är risken stor att det blir lite för trångt i bostaden för de båda hundarna.

Träningen

Att ha två hundar är också mer utmanande när det kommer till uppfostran och träning. Om till exempel en hund har ett beteendeproblem kan det vara svårt att träna båda hundarna samtidigt. Dessutom kan de bägge hundarna ha olika träningsbehov. Till exempel kan en hund vara reaktiv vid hundmöten medan den andra går fint i kopplet när den möter hundar. Därmed kan det vara svårt att ge båda den enskilda uppmärksamhet som de kräver och förtjänar.

Tidsåtgången

När du väljer att skaffa en andra hund får du räkna med att än mer tid och energi går åt till hundägandet. Till exempel behöver du motionera och leka med båda hundarna, såväl tillsammans som enskilt. Dessutom får du dubbelt så mycket att göra när det kommer till bland annat pälsvård och tandborstning.

Risken för konflikter

Om du skaffar en andra hund uppstår en risk för konflikter mellan hundarna. Till exempel kan hundarna bråka, ägna sig åt resursförsvar eller uppvisa andra problembeteenden. Hundar kan bli avundsjuka på varandra och du kan därför behöva anstränga dig för att få dem att gå ihop.

Stöket

När du har två hundar får du räkna med dubbelt så mycket skällande, päls som fälls och annat hundrelaterat stök. Därmed behöver du också anstränga dig mer för att hålla hemmet rent och städat.

En hundägare som har två hundar kopplade

Hur hanterar man två hundar som inte går ihop?

En nackdel med att skaffa en andra hund är att det potentiellt sett kan uppstå konflikter mellan hundarna. När två hundar inte går ihop kan detta vara en utmanande situation att hantera. Det finns dock vissa åtgärder som du kan vidta:

  • Håll hundarna separerade. Om du har två hundar som inte går ihop bör du försöka hålla dem åtskilda från varandra. Detta för att förhindra att slagsmål uppstår och att en eller båda hundarna kommer till skada. Du kan till exempel hålla dem separerade i olika rum och skilja dem åt med hjälp av en hundgrind.
  • Ta hjälp av ett proffs. En hundpsykolog eller en annan person som arbetar med hundbeteenden kan hjälpa dig. En sådan person kan utvärdera situationen och ge dig råd kring hur du ska hantera den. Du kan även få tips på övningar som kan hjälpa dig att få de två hundarna att fungera bättre tillsammans.
  • Introducera dem för varandra försiktigt. När du skaffar en andra hund är det viktigt att du försiktigt introducerar den för den första hunden i hushållet. Börja med kortare interaktioner där du håller ett vakande öga på de bägge hundarna. Sedan kan du låta dem umgås mer tillsammans om det visar sig att de går bra ihop.
  • Identifiera orsaken till problemet. Ibland kan det vara så att två hundar inte går ihop på grund av ett specifikt problem. Det kan till exempel röra sig om rädsla, aggression eller avundsjuka. Därför bör du försöka identifiera orsaken till problemet. Genom att göra detta kan du enklare hitta en lösning som är effektiv.

Tänk dock på att alla jyckar är unika. Det som fungerar för en viss hund är inte nödvändigtvis lösningen i ett annat fall. Det är också viktigt att du är tålmodig och konsekvent i ditt sökande efter en lösning som fungerar för bägge hundarna.

Vanliga frågor om att ha två hundar

Varför ha två hundar när man kan ha en?

Vissa hundägare tycker att fördelarna med att ha två hundar överväger de potentiella nackdelarna. Till exempel kan de båda hundarna ge varandra sällskap när de lämnas ensamma hemma. Ofta kan de även dela leksaker, bäddar och andra hundtillbehör.

Är det bäst att ha en eller två hundar?

Hundar är sociala djur som ofta trivs bättre tillsammans med andra hundar. Därför kan du vilja skaffa en andra hund så att det finns två hundar i hushållet. Med detta sagt finns det även flera potentiella nackdelar och risker med att göra detta.

Hur får man två hundar att gå ihop?

När du vill få två hundar att gå ihop är det viktigt att du försiktigt introducerar dem för varandra. Skynda långsamt och gå inte alltför fort fram i denna känsliga process. Övervaka alla deras interaktioner i början och håll ett nära öga på dem.

Hur introducerar man två hundar för varandra?

Det bästa sättet att introducera två hundar för varandra är ofta att låta dem gå en promenad tillsammans. Målet är att du som ensam person till slut ska kunna gå med båda hundarna kopplade bredvid dig. Du bör dock skynda långsamt i denna process.

Hur länge kan två hundar vara ensamma?

En vuxen hund som har ensamhetstränats brukar kunna vara hemma själv i cirka 4-5 timmar om dagen. Enligt Jordbruksverkets regler ska du också rasta hunden åtminstone var sjätte timme. Detta gäller oavsett om du lämnar en eller två hundar ensamma.

Vad ska man göra om två hundar bråkar?

Om du har två hundar i hushållet som bråkar bör du först försöka distrahera hundarna. Avled deras uppmärksamhet för att avbryta bråket. Därefter bör du försöka skilja hundarna åt med hjälp av en grind eller något annat fysiskt föremål.

När ska man skaffa den andra hunden?

Många uppfödare rekommenderar att du väntar tills den första hunden är cirka ett till två år gammal. Därefter kan det vara ett bra läge att skaffa en andra hund om du gärna vill ha två hundar. Den första hunden bör inte heller vara alltför gammal.

Hur går man ut med två hundar?

Det finns särskilda koppel som du kan använda när du går ut med två hundar samtidigt. Men du kan även ha två separata koppel som du håller i samma hand. Personligen föredrar jag dock att hålla kopplen i olika händer och att ha hundarna på varsin sida.

Avslutande tankar

Det finns många fördelar med att ha två hundar och de bägge hundarna kan skänka dig mycket glädje. Men det är inte alltid som det blir särskilt lyckat att skaffa en andra hund. Därför behöver du göra ett noga övervägande och även ta hänsyn till de potentiella nackdelarna när du gör ditt val. Till exempel kostar det mer att ha fler än en hund. Dessutom krävs mer tid, ansträngning och tålamod från din sida. Ovanpå dessa nackdelar finns också alltid risken för att hundarna inte går ihop och att konflikter uppstår.

Har du själv en hund och är du i sådana fall nöjd med det? Eller har du kanske två eller fler hundar, och hur fungerar i sådana fall det? Kommentera nedan och berätta om dina egna erfarenheter!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *