Hur Ă€r eurasier att leva med? (Allt om rasen) đŸ¶


Eurasier Dwight

Eurasier Àr en hundras som har blivit allt mer populÀr i Sverige. Rasen Àr ganska ung och tillkom inte förrÀn under 1960-talet. Den hÀrstammar frÄn Tyskland och Àr ursprungligen en blandning

Eurasier Àr en hundras som har blivit allt mer populÀr i Sverige. Rasen Àr ganska ung och tillkom inte förrÀn under 1960-talet. Den hÀrstammar frÄn Tyskland och Àr ursprungligen en blandning av chow chow och keeshond. Med tiden parades Àven samojed in i denna blandning och 1973 blev eurasiern en internationellt erkÀnd hundras. Till Sverige kom den dock inte förrÀn 1994.

SÄ hur Àr eurasier att leva med? Eurasier Àr en vÀlbalanserad, lugn och sjÀlvsÀker hundras som Àr vÀldigt anpassningsbar och ganska enkel att ha och göra med. Den kan dock vara reserverad och vaksam, och vissa som Àr vana vid mer öppna hundraser kan uppleva dess mentalitet som lite knepig.

Med mycket socialisering och miljötrĂ€ning kan den dock bli en lojal och trofast följeslagare. Hur en eurasier Ă€r att leva med har med andra ord mycket att göra med dess uppvĂ€xt. Jag har sjĂ€lv tvĂ„ eurasier – en vĂ€ldigt öppen och en mer reserverad, sĂ„ jag vet vad jag talar om.

Om rasen

Eurasier Àr enligt Svenska Kennelklubben en medelstor sÀllskapshund med en tjock, medellÄng pÀls som varierar i fÀrg mellan olika individer. Faktum Àr att alla fÀrgkombinationer förutom vitflÀckig, helvit och leverfÀrg Àr tillÄtna enligt rasstandarden. Hundens tunga kan antingen vara blÄ, blÄflÀckig eller rosa.

Vuxna hanar har vanligtvis en mankhöjd pÄ 52-60 cm medan motsvarande mÄtt pÄ tikar Àr 48-56 cm. De rekommenderade viktspannen Àr 23-32 kg för hanar och 18-26 kg för tikar.

Eurasierns pÀls krÀver viss pÀlsvÄrd, dock inte sÄ pass mycket som man skulle kunna tro. PÀlsen bestÄr av en underull och tÀckhÄr, och hunden fÀller sin underull en till tvÄ gÄnger per Är.

Mentalitet och andra egenskaper

Detta Àr en hundras vars egenskaper ofta gör hunden lugn och sjÀlvsÀker samt lojal till sin familj men reserverad mot frÀmlingar. Detta gör att hundar av denna ras tenderar att kunna backa ifrÄn kontakt med frÀmlingar och uppsöka kontakt pÄ sina egna villkor. För att stimulera öppenhet och tillgÀnglighet hos hunden Àr det viktigt att redan som ung valp lÄta den trÀffa olika mÀnniskor och vistas i varierande miljöer.

Eurasiern Àr i regel uppmÀrksam och vaksam utan att för den skull vara alltför skÀllig. Det Àr en okomplicerad och anpassningsbar hund som har en tÄlig hÀlsa. Tack vare sin förmÄga att anpassa sig och vara trofast knyter den ofta nÀra band till sin familj.

Om att trÀna med eurasier

Eurasiern har i vissa kretsar ett rykte om sig att vara lite clownig och svĂ„rlĂ€rd, vilket inte Ă€r sĂ€rskilt konstigt dĂ„ den brĂ„s pĂ„ bland annat chow chow. Det Ă€r en hundras som inte Ă€r att betrakta som nĂ„gon brukshund men dĂ€r vissa individer har en vĂ€ldigt hög inlĂ€rningsförmĂ„ga. SĂ„ visst gĂ„r det att trĂ€na med eurasier – det finns bland annat exempel pĂ„ hundar av denna ras som har skördat framgĂ„ng inom lydnad.

Eurasiern Àr en ras som lÀmpar sig till sÄ mycket mer Àn enbart sÀllskap och hundutstÀllning. Den följer gÀrna med familjen pÄ aktiviteter av olika slag, och du kan med fördel springa med din eurasier samt trÀna den pÄ andra sÀtt. Med det sagt Àr det en hund som har ett lÀgre behov av aktivering Àn en brukshund.

Eurasier Kane
Kane, en av mina bÀgge eurasier.

LÀmpar sig eurasier som första hund?

Ja, jag vÄgar hÀvda att eurasier lÀmpar sig som första hund. Detta var till exempel den första (och hittills enda) hundras som jag och min fru skaffade tillsammans. Jag hade viss tidigare erfarenhet av pudel, japansk spets, beagle, dvÀrgschnauzer och andra hundraser men vÄr första eurasier var den första hunden som jag levt med frÄn valpÄldern till vuxen Älder.

Det Àr dock viktigt att understryka vikten av social trÀning och att hunden redan som valp fÄr bekanta sig med olika miljöer. Av denna anledning Àr det att föredra om du kan skaffa en valp till vÄren eller sommaren snarare Àn vintern. Det Àr bÄde enklare och mer behagligt att social- och miljötrÀna en valp under den varmare delen av Äret.

Passar eurasier som familjehund?

Ja, det gÄr alldeles utmÀrkt att skaffa en eurasier som familjehund. Denna hundras Àr i grund och botten en sÀllskapshund och trivs med att vara med sin familj. Det finns mÄnga hundÀgare runtom i landet som har bÄde eurasier och barn i hushÄllet.

Med det sagt bör nog inte hunden fĂ„ en alltför undanskuffad roll i familjen. Den behöver trots allt sina dagliga promenader och viss mental aktivering (t.ex. med aktiveringsleksaker). Det Ă€r inte alltid en bra idĂ© att först skaffa en eurasiervalp om man inom kort har tĂ€nkt skaffa barn – hunden blir lĂ€tt Ă„sidosatt nĂ€r barnet kommer in i bilden. Och ett litet barn tar troligtvis tillrĂ€ckligt mycket tid att ta hand om och uppfostra utan en yngre hund i bilden.

Hur mÄnga eurasier finns det i Sverige?

Enligt statistik frÄn Jordbruksverkets hundregister finns det 1 880 eurasier i Sverige. Denna siffra Àr frÄn den sista december 2019. Det finns med andra ord knappt 2 000 hundar av denna ras i landet.

Sammanlagt finns det 950 765 st hundar registrerade i registret. Detta betyder att blott 0,2 % av de hundar som har registrerats hos Jordbruksverket Àr eurasier. Trots att rasen tycks ha blivit allt mer populÀr pÄ senare Är verkar den alltsÄ fortfarande vara vÀldigt ovanlig.

TvÄ eurasier
MÄnga som skaffar en eurasier utökar snart flocken med ytterligare en sÄdan.

Hur uttalas eurasier?

En vanlig följdfrĂ„ga man som eurasierĂ€gare fĂ„r frĂ„n personer som frĂ„gar vad rasen heter Ă€r ”vad sa du?”. Det verkar vara svĂ„rt med uttalet av hundrasens namn och jag har under Ă„rens lopp hört det mesta, frĂ„n ”jurejsier” till ”EU-rĂ€ser”.

SĂ„ hur uttalas eurasier egentligen? Vissa vĂ€ljer att ta till ett engelskt uttal men sjĂ€lv har jag valt att anvĂ€nda det svenska uttalet. Namnet pĂ„ denna hundras Ă€r en kombination av Europa och Asien (eurasier), sĂ„ jag förstĂ„r egentligen inte varför mĂ„nga har sĂ„ svĂ„rt att uttala det. Vissa vĂ€ljer att lĂ„ta u:et vara tyst medan andra, dĂ€ribland jag, uttalar det. Detta kan liknas vid skillnaden mellan att uttala u:et i ”Europeiska unionen” och det vanligtvis tysta u:et i ”Europa”.

Hur du vĂ€ljer att sköta uttalet Ă€r förstĂ„s helt upp till dig – jag föreslĂ„r dock att du uttalar det pĂ„ svenska, antingen med ett tyst u eller ett tydligt sĂ„dant. Det engelska uttalet kan vi överlĂ„ta till personer frĂ„n engelsksprĂ„kiga lĂ€nder.

Skriv gÀrna en kommentar till denna artikel och berÀtta hur du uttalar eurasier!

Vad kostar en eurasiervalp?

En eurasiervalp kostar i dagslÀget nÄgonstans mellan 14 000 och 18 000 kr. Priset pÄ en valp kostar beror pÄ flera olika faktorer, bland annat vilken uppfödare du vÀljer att köpa din hund frÄn. Med det sagt bör inte priset vara den faktor som du baserar ditt beslut pÄ.

Mina eurasier Àr födda 2011 respektive 2012, och nÀr jag köpte dem lÄg priset pÄ 12 000 kr. Att prislappen pÄ eurasiervalpar har ökat sedan dess Àr inte sÀrskilt mÀrkligt med tanke pÄ inflationen och rasens ökade popularitet.

Om du nyligen har köpt en eurasier fÄr du gÀrna kommentera priset nedan. Detsamma gÀller förstÄs om du har köpt din eurasier för lÀnge sedan!

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

4 kommantarer pĂ„ “Hur Ă€r eurasier att leva med? (Allt om rasen) đŸ¶

 1. JÀttebra beskrivning av rasen, som jag ocksÄ uttalar pÄ svenska med tydligt u i eurasier. Som du redan vet sÄ Àr ju min Enya och Dwight syskon och Enya Àr reserverad inför obekanta men mycket glad i de hon lÀrt kÀnna. Hon Àr en rÀtt envis dam och vaktar sina saker, det gÄr inte att ta ifrÄn henne nÄgot hon bestÀmt sig för att ha för sig sjÀlv. Mycket lÀttlÀrd och trevlig sÀllskapshund, enmanshund.
  Hoppas att rasen inte blir sönderavlad p g a dess popularitet den fÄtt pÄ senare Är.

  1. Hej Ulla och tack för din kommentar! Jag kĂ€nner förstĂ„s till att Enya och Dwight Ă€r syskon. Eurasiern Ă€r mĂ„nga gĂ„nger nĂ„got av en enmanshund, precis som du skriver. Jag hoppas ocksĂ„ att rasens reserverade mentalitet bibehĂ„lls – vill man gĂ€rna ha en vĂ€ldigt öppen hund finns det ju mĂ„nga andra raser att vĂ€lja bland.

 2. Hej. det stÀmmer sÄ bra det du skriver. Vi har ju Kira ocksÄ syskon till Enya och din Dwight
  Vi har med vÄra Kira pÄ det mesta. Hon vÀljer ut vilka hon litar pÄ. Hon Àr nyfiken o avvaktande. GÄr gÀrna fram o luktar pÄ nya mÀnniskor men vill de klappa henne sÄ backar hon. Detta gÀller vuxna. Hon Àlskar barn. DÀr Àr alltid
  okey för alla barn o klappa o komma nÀra
  VÄr Kira Àr en enmanshund. KÀnner av hur man mÄr och finns alltid dÀr. TyvÀrr fick vi dela vÄra tikar dÄ De inte kunde komma överens vilket var ett vÀldigt kÀnslomÀssigt svÄrt beslut. Men nu har vi tvÄ hundar som mÄr bra. En hos svÀrfar
  Jag sÀger en gÄng eurasier alltid eurasier

  1. Hej Mimmi! Det var trÄkigt att höra att ni har tvingats dela pÄ dem, men det viktigaste Àr förstÄs att hundarna mÄr bra under de nya förhÄllandena. Skönt ÀndÄ att ni har lyckats behÄlla hunden i er nÀrhet!

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna