Bästa hundtillbehören

Hundtillbehör sele valp

Senast uppdaterad: den 27 september 2019.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

Den stora mängd hundtillbehör som finns att köpa i butik och på nätet är såväl av godo som av ondo. För hur ska du som hundägare kunna veta vilka tillbehör du faktiskt behöver och vilka du lika gärna kan vara utan? Det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa storleken, passformen, färgen och designen för just din hund. Här delar jag därför med mig av mina tips på de bästa hundtillbehören för dig som har tänkt köpa roliga och användbara hundprylar till din fyrbenta vän!

När det kommer till tillbehör för hundar är det viktigt att din hund är bekväm och har allt som han eller hon behöver för att hålla sig frisk och lycklig. När du har haft din hund ett tag kommer du enklare kunna avgöra vilka prylar du behöver och vill ha. Men framför allt i början av din tid som hundägare kan du behöva lite vägledning.

Vissa hundar har specifika problem eller beteenden som gör att de kräver särskilda tillbehör. Till exempel kan det vara en god idé att köpa en sele om din hund gärna drar i kopplet. Och en hund som är lite känsligare för kylan kan må bra av att bära en tröja eller ett täcke. Vilka hundtillbehör du behöver beror helt och hållet på vilken slags hund du har och vilka dina personliga preferenser är.

Vad är hundtillbehör?

I princip alla produkter som är särskilt framtagna för hundar klassas som hundtillbehör. Hundprodukter faller ofta inom någon av följande tre kategorier: tillbehör som används för att ge din hund en viss stil, hundprylar som syftar till att öka hundens komfort eller träningstillbehör.

Dessa är några exempel på populära hundtillbehör och annat du som hundägare behöver:

De mest grundläggande hundtillbehören

När det kommer till hundtillbehör finns det vissa grundläggande produkter som du kommer att behöva. Vissa hundprylar är snarare till för att skämma bort eller visa upp hunden. Det är lätt att sväva iväg när man tittar på olika slags produkter och att man därmed beställer fler prylar än vad man faktiskt behöver. Om du ska hämta en valp bör du framför allt titta närmare på följande fem produktkategorier:

Koppel och halsband eller sele

När din hund vistas utomhus bör den alltid ha ett halsband eller en sele med ID-bricka eller annan information som gör det enkelt för personer utan chipläsare att identifiera hunden. Du behöver även ett koppel att använda på promenader. Koppel, hundhalsband och finns i flera olika stilar, storlekar och färger.

Själv föredrar jag att använda sele. Detta då hundselar dels är mer skonsamma för hunden att bära än hundhalsband och även mer rymningssäkra. Det råder naturligtvis delade meningar om vilket som är bäst, halsband eller sele, och här har dina personliga preferenser stor betydelse för valet av produkt.

Efter att under flera års tid ha använt Hurttas y-sele, gick jag för några år sedan över till att använda VGW-sele. Denna hundsele har ett fäste för kopplet framtill på bogen istället för på ryggen. Den känns även mer rejäl och gedigen överlag, samtidigt som den har en slags vaddering av läder (?) som är mer skonsam för hunden och inte ger upphov till skav i samma utsträckning som andra selar.

Den främsta orsaken till att jag bytte fabrikat är att min ena hund, som är väldigt stark, tog sönder två Hurtta-selar (”flärpen” där kopplet fästs gick av). En annan anledning till bytet är att bägge mina hundar gillar att dra, vilket en vanlig y-sele inbjuder till. VGW-selen kan dämpa detta beteende genom att hunden inte kan generera samma dragkraft och, förutsatt att selen sitter som den ska, istället tenderar att vändas mot dig som hundförare.

Mat- och vattenskålar

Din hund behöver naturligtvis ha tillgång till mat och vatten. Därav behöver du införskaffa mat- och vattenskålar. Om du har en större hund kan du införskaffa en matbar där skålarna är aningen upphöjda.

Ett hett tips är att köpa in flera uppsättningar av vatten- och matskålar. Detta gäller särskilt om din bostad har fler än en våning där hunden tillåts vistas eller om du ofta är ute och åker med din hund. För att slippa kånka omkring på skålar och riskera att glömma bort dem, kan det vara bra att ha en uppsättning i bilen som du använder på resa och en uppsättning per våning i bostaden.

Likt många andra slags hundtillbehör finns det mycket att välja på när det kommer till hundskålar. Här finner du ett stort utbud av mat- och vattenskålar av alla de slag för såväl mindre som större hundar. Här är det bästa rådet jag kan ge dig att se till att köpa tillräckligt stora hundskålar. Om din hund har det problemet att han eller hon äter alltför snabbt, kan det vara en god idé att kika på en matskål som liknar en labyrint. Den tvingar nämligen hunden att dra ner på tempot när det är matdags.

Hundbädd

Din hund behöver inte nödvändigtvis ha en hundbädd, och vissa hundar bokstavligt talat vägrar sova i någon slags bädd. Men det finns även de som gillar att krypa ihop i en mjuk och skön hundsäng, inte minst under vinterns kalla dagar eller då hunden vill vara ifred ett litet tag. Så varför inte ge din hund möjligheten att själv välja?

När det kommer till hundbäddar finns det en hel del olika slags bäddar att välja på. Bia är en populär tillverkare av hundsängar som jag har funderat på att testa. Min ena hund har dock varit lite skeptiskt inställd till att sova på en egen bädd, så det har lett till att jag har testat lite av varje. Jag köpte bland annat en stor saccosäck för hundar som inte alls föll honom i smaken, men på senare år har han kommit att föredra enklare hundfällar och även lite mer mjuka och inbjudande bäddar.

Leksaker

Ladda gärna upp med ett urval av hundleksaker. Hundar behöver leksaker för att dels hålla sig sysselsatta och dels för att få mental stimulans. Vissa hundleksaker, så kallade aktiveringsleksaker, är speciellt framtagna för att utmana din hund att tänka och använda sina naturliga instinkter och beteenden.

Här vill jag gärna tipsa om att köpa dels ett mindre antal aktiveringsleksaker men även leksaker för mer passiv lek. Jag vill även passa på att höja ett varningens finger för pipleksaker. Denna typ av hundleksak kan dels vara irriterande för dig och andra personer i hundens omgivning, och vissa hundar kan också bli som besatta av ”pipen” och försöka svälja den. Införskaffa därför gärna ett varierat utbud av leksaker och de vad som funkar för dig och din hund.

När det kommer till aktiveringsleksaker finns det enligt mig få tillverkare som slår Nina Ottosson på fingrarna. Ja, en aktiveringsleksak av hög kvalitet har en prislapp på ett par-tre hundra kronor. Men det är svårt att sätta en prislapp på mental aktivering av din hund, och du kommer även att tacka dig själv för att du införskaffar ett enkelt men ack så effektivt sätt att trötta ut din hund!

Skötselprodukter

Hundar behöver omvårdnad och skötsel på regelbunden basis, särskild hundar med längre päls. Beroende på vilken hundras du har kan din hund behöva klippas, borstas och få en genomgång av dess päls. Alla hundar behöver också få sina klor klippta med någon eller några veckors mellanrum.

Några exempel på nödvändiga skötselprodukter är hundborstar, hundschampon och klotänger. När det kommer till schampo har jag växlat mellan produkter från K9 och Espree. Rainforest från Espree är ett bra schampo som jag varmt kan rekommendera dig som vill ha en väldoftande och trevlig hund!

Det är även en bra idé att införskaffa fästingborttagare, en sax, ett par tasshanddukar och diverse liknande produkter för att säkerställa att du är väl rustad för skötseln av din hund.

Hundkläder

Vill du skämma bort din hund och iklä honom eller henne i hundkläder som matchar det senaste modet? Det finns alla möjliga slags klädprodukter för hundar, från skor och jackor till smycken. Hundkläder och accessoarer har blivit allt mer populära på senaste år. Vi hundägare gör som bekant allt vi kan för att skämma bort våra älskade husdjur!

Eftersom jag har stora och pälsade hundar som har allt annat än svårt att hålla värmen, har jag inte särskilt stor erfarenhet av hundkläder. Om du har några tips på moderiktiga plagg för hundar, är du varmt välkommen att dela med dig av dessa i kommentarsfältet nedan!

Sebastian Liljegren

Sebastian livnär sig som frilansskribent samt utvecklar och driver sajter inom en rad olika nischer, däribland flera på ämnet hund. Han har för närvarande själv två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter. Läs mer om mig här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste artiklarna