Xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund) – Mexikos stolthet

Xoloitzcuintle (även kallad mexikansk nakenhund) är en hundras från Mexiko. Rasen har antingen en kort päls eller en helt pälslös kropp och tillhör därmed nakenhundarna. Rasens namn är ganska svåruttalat för den oinvigde och därför kallas den ibland kort och gott för xolo.

Denna ras finns i tre storlekar: liten, mellan och stor. Den nakna (pälslösa) varianten är den vanligaste men rasen finns även i en variant med päls. Den pälsade varianten har en kort päls som täcker hela kroppen. Den pälslösa varianten av rasen är dock helt och hållet naken, men ibland kan hundarna faktiskt ha lite päls på huvud, tassar och svans. Vissa uppfödare fokuserar lite mer på en viss storlek eller variant, men en och samma kull kan innehålla alla tre storlekar samt hundar med och utan päls.

Xoloitzcuintle är en såkallad urhund, vilket innebär att det är en väldigt gammal hundras som har bibehållit vissa av vildhundens egenskaper. Därför behöver mexikanska nakenhundar socialiseras och tränas mycket i valpåldern och genom hela livet. Detta för att bli självsäkra och tillgängliga istället för blyga eller rädda. Med detta sagt är det inte ovanligt för dessa hundar att vara reserverade mot främlingar. De varnar gärna för inkräktare kring hemmet och är därför enastående vakthundar.

Fakta om xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund)

Mankhöjd liten:25-35 cm
Mankhöjd mellan:36-45 cm
Mankhöjd stor:46-60 cm
Vikt:5-23 kg
Rasklubb:Svenska rasklubben för Perro sin Pelo del Peru och Xoloitzcuintle
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Xoloitzcuintle är en gammal hundras som har funnits i åtminstone 3 500 år. Detta gör rasen till en av de äldsta hundraserna i världen. Rasen levde tillsammans med aztekerna och dess namn är faktiskt en kombination av hundguden Xolotl och det aztekiska ordet itzcuintli (hund). Idag är mexikansk nakenhund Mexikos nationalhund. Den är också erkänd av de allra flesta kennelklubbar runtom i världen, däribland av FCI och SKK.

I det forntida Mexiko, d.v.s. på aztekernas tid, var rasen faktiskt helig. Hundarna offrades då ofta och placerades i gravarna tillhörande sina nyligen avlidna ägare. Detta för att man trodde att hundarna då skulle kunna guida ägarnas själar till dödsriket. Dessutom ansågs dessa hundar kunna bota olika sjukdomar.

Xoloitzcuintle

En xoloitzcuintle behöver tydliga gränser och rutiner

Mexikansk nakenhund är en hundras som helst bör ges tydliga regler och gränser samt få en konsekvent rutin att följa. Detta är förstås fallet med alla hundar, men när det kommer till xoloitzcuintle är detta än viktigare med tanke på urhundens egenskaper.

Dessa hundar är lojala och knyter an nära till sin familj. De kan vara ganska känsliga och behövande rent emotionellt på så vis att de kan vara uppmärksamhetstörstande och gärna vill interagera mycket med sina familjemedlemmar. Om de förnekas detta kan de istället bli krävande och rentav problematiska att ha och göra med. Men eftersom detta är en så pass charmig och trevlig ras är det lätt för dig som ägare att ge dem den uppmärksamhet som de kräver.

En xoloitzcuintle funkar vanligtvis bra med familjens barn förutsatt att dessa kan interagera med hunden på ett respektfullt sätt. De går dessutom ofta bra ihop med andra hundar och kan till och med gå ihop med familjens katt så länge som dessa växt upp tillsammans. Vill du få tips på hur du kan få din katt och hund att gå ihop? Se då den länkade artikeln för vår guide kring detta!

Mexikanska nakenhundar kan tolereras av vissa pälsdjursallergiker

En xoloitzcuintle är hyfsat aktiv även om den kan vanligtvis kan hålla sig lugn inomhus. Detta förutsätter såklart att hunden motioneras tillräckligt mycket genom dagliga promenader och bus i trädgården eller i en hundrastgård. Som vi har nämnt ovan är dessa hundar ganska känsliga och de är dessutom väldigt smarta.

Med tanke på att mexikansk nakenhund är en ras som saknar päls skulle man kunna tro att detta är en allergivänlig hundras. Detta stämmer också till viss del – rasen kan passa vissa pälsdjursallergiker bättre än andra hundraser. Men det beror helt och hållet på hur känslig personen ifråga är för hundars päls och mjäll. För även om en xoloitzcuintle kanske helt saknar hår har den fortfarande en hel del mjäll (torkad saliv och lossnade hudceller). Så om du är allergisk mot hundar bör du gärna umgås mycket med mexikanska nakenhundar för att se hur väl du tolererar dem innan du skaffar en.

Så tar du hand om din xoloitzcuintle på bästa sätt

Undrar du hur man på bästa sätt tar hand om en mexikansk nakenhund? Fortsätt då att läsa så ska vi förklara vilket behov av motion, träning och skötsel dessa hundar har!

Motion

En xoloitzcuintle är i grund och botten ganska enkelt att ta hand om. Detta gäller inte minst när det kommer till motionsbehovet. Det räcker nämligen gott med dagliga promenader för att hunden ska få sitt motionsbehov tillgodosett och hålla sig i bra form.

Xoloitzcuintle

Träning

Xoloitzcuintle är en ganska lättränad hundras så länge som du använder dig av träningsmetoder som bygger på positiv förstärkning. Dessutom bör du inte göra din hund överväldigad genom att träna alltför länge eller på en alldeles för avancerad nivå för din hund.

Det är väldigt viktigt för denna ras med socialisering för att undvika att din hund blir alltför reserverad mot främlingar. Därför bör du börja med denna träning tidigt i hundens liv och sedan fortsätta med den även i vuxen ålder.

Pälsvård och skötsel

Mexikanska nakenhundar kräver väldigt lite i form av pälsvård. Den pälsade varianten av rasen behöver badas då och då samt få sin päls borstad. Den helt nakna varianten behöver ingen borstning överhuvudtaget. Däremot bör du bada din nakenhund lite mer frekvent för att avlägsna de kroppsoljor som byggs upp på huden. Därefter bör en återfuktande kräm användas för att smörja in och återfukta hela huden.

En xoloitzcuintle bör inte vistas i direkt solljus utan solskydd. Detta då deras nakna hud annars riskerar att brännas i solen. Så om din hund ska vistas ute under en längre tid utan tillgång till skugga bör du alltså först smörja in hunden med solskyddskräm.

Rasen är lite mer benägen än andra att drabbas av diverse hudbesvär. Därför bör du vara uppmärksam på hur din hunds hud ser ut och ta väl hand om den.

Utöver päls- och hudvård samt badning är det också viktigt att du borstar tänderna och klipper klorna på din hund.

Jämförelser med andra hundraser

Är du sugen på att skaffa en mexikansk nakenhund och vill kunna jämföra den med andra liknande hundraser? Kika då nedan för att ta del av våra jämförelser!

Xoloitzcuintle eller perro sin pelo del perú?

Funderar du på att skaffa en xoloitzcuintle eller perro sin pelo del perú? Den peruanska nakenhunden har en smal, elegant och harmonisk kropp samt ett ädelt och tillgivet temperament. En mexikansk nakenhund har istället en lite mer avlång kropp medan den peruanska motsvarigheten är lite mer fyrkantig i kroppen. Bägge dessa raser är dock nakenhundar även om bägge också finns i en variant med päls.

Det kan vara väldigt svårt att välja en av dessa raser då de delar många egenskaper. Till exempel är båda raserna väldigt smarta och lättränade samt skäller sällan i onödan. De kräver inte heller särskilt mycket pälsvård men behöver desto mer hudvård. Vi vågar faktiskt hävda att det är hugget som stucket mellan de bägge raserna!

Xoloitzcuintle eller american hairless terrier?

Står ditt val av ras mellan xoloitzcuintle eller american hairless terrier? Bägge dessa hundar saknar vanligtvis päls men har däremot inte samma färg på huden. Den mexikanska nakenhunden har bara en glänsande svart hudfärg medan american hairless terriern kan ha någon av flera olika färger på huden. Den vanligaste hudfärgen för denna ras är dock rosa. Ofta har den också ett prickigt mönster med svarta, grå, röda, gyllene eller blå prickar.

Om du vill skaffa en hund som generellt sett går bra ihop med barn kan xoloitzcuintle vara ett bättre val. Med detta sagt finns det även andra hundraser för barnfamiljer som kan passa in än bättre i en barnfamilj.

Xoloitzcuintle eller chinese crested dog?

Väljer du hundras mellan xoloitzcuintle och chinese crested dog? Bägge dessa raser kan förvisso vara trevliga och bra sällskapshundar. En chinese crested är dock vanligtvis lite mer lekfull medan en xoloitzcuintle ofta är lite mer självständig samt reserverad mot främlingar. Båda raserna brukar dock gå bra ihop med katter och andra hundar.

Men chinese crested dog kan ändå vara ett bättre val om du själv har barn eller ofta har barn på besök. Den rasen brukar nämligen vara lite mer utåtriktad och social samt leksuken.

Xoloitzcuintle eller chihuahua?

Står ditt val av ras mellan xoloitzcuintle eller chihuahua? Den mexikanska nakenhunden finns i tre storlekar och även den minsta av dessa är vanligtvis större än chihuahuan. Båda raserna härstammar från Mexiko och tål varmt väder väl. En xoloitzcuintle som är naken behöver dock smörjas in med solskyddskräm för att kunna vistas i direkt solljus utan att bränna sig.

Om du är på jakt efter en bra sällskapshund kan bägge dessa raser vara ett bra val. Båda är tillgivna sin familj och blir genast en viktig del av familjen. När det kommer till att umgås och leka med barn drar dock chihuahuan det längsta strået. En xoloitzcuintle kan förvisso också gå bra ihop med barn, men detta förutsätter ordentlig socialisering och träning.

Mexikansk nakenhund i en fotostudio

Vanliga frågor om xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund)

Hur är xoloitzcuintle?

Xoloitzcuintle är en ras som är känd för att vara lojal. Mexikanska nakenhundar trivs bäst i flock och knyter ofta an lite starkare till en viss familjemedlem. Hundarna är dock tillgivna mot alla i familjen men kan vara reserverade mot främlingar.

Är xoloitzcuintle allergivänlig?

Ja, xoloitzcuintle är en mer allergivänlig hundras än de flesta andra hundraser. Med detta sagt är det långt ifrån säkert att alla pälsdjursallergiker tolererar denna ras väl. Utfallet beror i hög grad på hur känslig personen är för hundars mjäll.

Hur uttalas xoloitzcuintle?

Xoloitzcuintle uttalas ”sho-lo-itz-quint-li”. Detta speciella namn är en kombination av Xolotl och itcuintli. Den första delen av namnet var en gud inom den aztekiska mytologin som ofta visade sig som en hund. Den andra delen är ordet för hund.

Vad kostar en xoloitzcuintle?

En renrasig xoloitzcuintle som är helnaken kostar cirka 16 000 kr till 18 000 kr. Halvpälsade och pälsade mexikanska nakenhundar kostar istället cirka 11 000 kr till 15 000 kr. Priset på valpar av denna ras varierar därmed främst utifrån pälslag.

Hur länge lever en xoloitzcuintle?

Mexikanska nakenhundar har en förväntad livslängd på 12 till 15 år.

Varför har xoloitzcuintle ingen päls?

Anledningen till att xoloitzcuintle saknar päls är en genetisk mutation som ger den anlag för pälslöshet. Vissa mexikanska nakenhundar har dock kort päls på hela kroppen. Andra är antingen helt nakna eller har lite päls på huvud, tassar och svans.

Liknande artiklar