American foxhound – en vänlig, medelstor jakthund från USA

American foxhound är en amerikansk hundras. Det är en medelstor jakthund som är väldigt ovanlig att få syn på i Sverige. Den vill gärna springa mycket och långt och har ett stort behov av motion. Det är en vänlig hundras som inte gärna vill vara ensam hemma. Den fungerar bra med andra djur och barn och kan vara en bra vakthund.

Fakta om american foxhound

Mankhöjd hanar:56-63,5 cm
Mankhöjd tikar:53-61 cm
Vikt hanar:29-34 kg
Vikt tikar:20-29 kg
Specialklubb:Svenska Stövarklubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Rasen kommer från USA, därav namnet. Rasens ursprung hittar vi dock i brittiska foxhounds. Man tror nämligen att brittiska emigranter kom till USA med sina hundar under 1650-talet. George Washington fick franska foxhundar och när dessa två hundraser korsades kom american foxhound till.

Under 1700-talet var rävjakt populärt och att använda en flock foxhounds innebar hög status. När sedan rödräven importerades till USA korsade man hundarna med irländsk foxhound för att få in snabbhet och uthållighet i rasen.

Rasen är erkänd av FCI. Den finns idag främst i USA och Kanada men också i Finland. I Sverige fanns det 2020 endast 87 stycken registrerade individer av denna ras.

Användningsområde och mentalitet 

Rasen är en duktig och snabb drivande jakthund med en naturlig jaktförmåga och bra luktsinne. De trivs därför bäst med att få jaga och arbetar gärna i flock då de är framavlade flockdjur. Rasen kännetecknas av styrka och uthållighet. De har en hög energinivå och ett stort motionsbehov och behöver få springa, gärna långt.

Inkallning är otroligt viktigt att träna redan från början när valpen kommer hem då det annars kan bli ett problem när den får upp ett spår. Får de inte tillräcklig motion och stimulans kan de bli uttråkade vilket kan leda till destruktivitet i hemmet.

De bör inte lämnas ensamma utan vill gärna ha en människo- eller hundkompis. Hundarna är självständiga men samtidigt väldigt lättlärda och vänliga. De fungerar ofta bra med barn och andra husdjur. En american foxhound är vänlig och kärleksfull men kan vara lite reserverade kring främmande personer.

De anses vara bra vakthundar även om de kan vara något svåra att träna då de är envisa och ibland lite långsamma. De är uppmärksamma och alerta. Rasen skäller inte direkt men kan ibland yla.

Flera hundar av rasen american foxhound före jakt

Hälsa och pälsvård

Då rasen är så liten i Sverige går det inte att bedöma hälsotillståndet hos rasen. Generellt anses det dock vara en frisk ras. Viss förekomst av höftledsdysplasi finns. Det finns också uppgifter om blodstörning och öroninfektioner men de anses vara relativt ovanliga. Det kan hända att hunden blir överviktig om man övermatar den så det får man se upp med.

Pälsen hos en american foxhound är medellång, hård och funktionell. Den är lättskött och det räcker med sedvanlig regelbunden genomborstning.

American foxhound jämfört med andra hundraser

American foxhound eller beagle?

Utseendet på dessa raser är liknande. En american foxhound är dock både större och högre än en beagle. De har många likheter men också skillnader. En av dessa skillnader är till exempel att american foxhound är mer självständig och mer reserverad mot främlingar än vad en beagle är.

American foxhound eller treeing walker coonhound?

Dessa raser har många likheter. Båda raserna är amerikanska och är ungefär liknande i storlek och vikt. Båda är dessutom vänliga hundraser som dessutom är väldigt tillgivna sina ägare och familj. Dessutom har båda raserna ett stort behov av motion.

Vanliga frågor om american foxhound

Är american foxhound en bra vakthund?

Ja, de kan vara en bra vakthund på grund av sitt energiska temperament.

Är american foxhound en bra familjehund?

Ja, det kan vara en bra familjehund så länge den får sitt behov av rejäl motion uppfylld.

Är american foxhound aggressiv?

Nej, en american foxhound är inte aggressiv.

Är american foxhound lätt att träna?

Både ja och nej. Vissa menar att en american foxhound är mycket lättlärd medan andra anser att den är svårtränad då den bland annat är envis.

Liknande artiklar