Hundraser från Australien – allt om australiensarna

Oceanien är en avlägsen världsdel som är känt för sitt unika djurliv och vackra omgivningar. Till exempel finns det många hundraser från Australien som är synonyma med det vidsträckta landet ”där nere”. Här presenterar vi nio sådana raser som gjort ett stort intryck på många hundälskare runt om i världen.

Australian cattledog

Australian cattledog

Australian cattledog är en extremt intelligent och energisk vallande hundras. Dessa hundar är särskilt skickliga på att arbeta med boskap, vilket de har gjort sedan 1800-talet. De är kända för sin förmåga att styra och kontrollera nötkreatur med stor precision. Hundarna är också mycket lojala och kan vara utmärkta familjehundar.

Australian kelpie

Australian kelpie

Australian kelpie är en annan arbetande hundras från Australien. Denna ras är särskilt duktig på att valla får och andra boskapsdjur. Hundarna är otroligt smidiga och har en enorm arbetskapacitet. De är intelligenta och lär sig snabbt, vilket gör dem mycket användbara inom boskapsvallning. Om du väljer att skaffa denna ras bör du vara beredd på att erbjuda mycket motion och mental stimulans.

Australian stumpy tail cattle dog

Australian stumpy tail cattle dog

Australian stumpy tail cattle dog liknar australian cattledog, men skiljer sig åt genom att ha en kort, ”stump” till svans. Denna australiensiska hundras är också känd för att vara något mer reserverad och oberoende än sin släkting. De är utmärkta arbetande hundar som är alerta, intelligenta och har en naturlig instinkt för att valla boskap.

Australisk terrier

Australisk terrier

Australisk terrier är en liten men robust hundras med korta ben. Rasen är framavlad för att jaga och skadedjur och hålla dessa under kontroll. De har en energisk natur och en stark jaktinstinkt. Med sin yviga päls och sitt och lekfulla sätt är de även charmiga sällskapsdjur som ger mycket kärlek till sina ägare.

Bull arab

Bull arab

Bull arab är en hundras från Australien som ursprungligen avlades fram för att jaga vildsvin. Detta är kraftfulla och atletiska hundar med en skarphet som gör dem effektiva jägare. Trots sin bakgrund som jakthund är hundarna även kända för att vara vänliga och lojala familjehundar när de uppfostras ordentligt.

Dingo

Dingo

Dingon är som bekant Australiens ikoniska vildhund. Den är mycket anpassningsbar och har överlevt i landets olika ekosystem i tusentals år. Detta är inte en tam hundras, men dess gener finns i flera renrasiga australiska hundraser. Dessa vildhundar är kända för sin intelligens, uthållighet och vaksamhet.

Koolie

Koolie

Koolie är en arbetande ras som är känd för sin anpassningsförmåga och uthållighet. Dessa hundar kan vara antingen rödfärgade eller merlefärgade. De används främst för att valla boskap och får, och de är kända för sin förmåga att hålla sig svala och fokuserade i stressiga situationer. Hundarna brukar också vara vara mycket tillgivna sina ägare.

Silky terrier

Silky terrier

Silky terrier är en liten och elegant hundras som kommer från Australien. Med sin silkeslena päls och sitt livliga temperament är dessa hundar populära som sällskapsdjur. Denna ras kräver regelbunden pälsvård för att hålla pälsen i toppskick. Samtidigt är detta faktiskt en ras med hundar som inte fäller särskilt mycket.

Tenterfield terrier

Tenterfield terrier

Tenterfield terrier är en liten och alert ras som ursprungligen användes för att jaga råttor och andra skadedjur. De är kända för sin rörlighet, intelligens och mod. Hundarna gör sig också också utmärkt som sällskapsdjur tack vare sin tillgivenhet och energi.

Vanliga frågor om hundraser från Australien

Vilka hundraser kommer från Australien?

Begreppet ”aussie” används vanligtvis som en benämning på rasen australian shepherd. Men det finns även andra australiensiska hundraser, såsom kelpie, koolie och australian cattledog. Dessa är några av dem som är från Australien.

Liknande artiklar