Hundraser från Afrika – allt om de afrikanska raserna

Man skulle nästan kunna tro att nästan alla hundar härstammar från antingen Europa eller Nordamerika. Men faktum är att det även finns hundraser från Afrika samt raser som härstammar från helt andra delar av världen. Därmed kan du titta på till exempel en tysk schäferhund eller italiensk vinthund och tänka att den har många släktingar på andra kontinenter. Till exempel kommer dogo argentino från Sydamerika och australian shepherd från Oceanien. Kort och gott finns det hundar som kommer från såväl Afrika som från lite varstans på vår planet.

Här och nu kommer vi dock fokusera på just de olika hundraser från Afrika som finns där ute. Det finns faktiskt ganska många afrikanska hundraser, förmodligen fler än vad de flesta på förhand skulle kunna tro. Läs vidare för att få reda på vilka dessa är!

Africanis

Africanis

Africanis är en av få pariahundar (urhundar) som fortfarande existerar i vår värld. Faktum är att denna afrikanska hundras liknar en slags korsning mellan en dingo och en vinthund. Tidigare har rasen också avfärdats som en blandras, men så är inte längre fallet. DNA-tester har nämligen visat att detta är en egen ras som har en väldigt lång historia. Dess historia sträcker sig till omkring 7000-talet f.Kr., det vill säga till före det forntida Egypten och dess faraoner.

Afrikansk vildhund

Afrikansk vildhund

Afrikansk vildhund är en karnivor som tillhör familjen hunddjur. Dessa vildhundar strövar vanligtvis omkring i flock på slätterna och skogarna i det subsahariska Afrika. Detta är vad man kallar den stora del av kontinenten som är belägen söder om Saharaöknen. Dessa hunddjur är inga tamhundar utan kan snarare liknas vid afrikanska vargar och ses ofta som ett hot av lokala jägare och bönder. De överlever genom att jaga bland annat gnagare, fåglar, antiloper och ibland även gnuer.

Aidi

Aidi

Aidi är något så ovanligt som en afrikansk hundras med en tjock och tät päls. Därmed påminner den nästan mer om en fårhund än något annat. Faktum är dock att detta alltså är en hundras från Afrika – den härstammar från Marocko. Historiskt sett har den haft uppgiften att skydda sina ägare från olika typer av rovdjur i de marockanska bergen. Rasen är smart, lojal och beskyddande.

Azawakh

Azawakh

Azawakh är en gammal och elegant hundras från Afrika. Denna ras härstammar från den västafrikanska Saharaöknen, närmare bestämt från Azawakhdalen mellan Niger och Mali. Detta är en ras med hundar som är lojala gentemot sin familj men som kan vara reserverade mot främlingar. De har en stark jaktinstinkt och är skickliga jägare som tål det tuffa ökenklimatet.

Basenji

Basenji

Basenji är en trefärgad afrikansk hundras. Detta är en av de lite mindre hundarna på denna lista över hundraser från Afrika. Rasen är dock väldigt uthållig och har därmed ett stort motionsbehov. Det är viktigt att detta behov tillgodoses för att hunden inte ska bli uttråkad och destruktiv. Men om du kan ge denna hund vad den behöver är detta en tillgiven ras som inte kan skälla (men gärna joddlar).

Boerboel (sydafrikansk mastiff)

Basenji

Boerboel (sydafrikansk mastiff) är en hundras från Afrika som ibland misstas för att vara en cane corso. Detta beror nog framför allt på hundens stora och kraftiga huvud. Den sydafrikanska mastiffen har ett väldigt kraftfullt och lite skrämmande utseende. Men i själva verket är detta en vänlig jätte som samtidigt är lojal och intelligent.

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback är en hundras från Afrika som historiskt sett har haft en väldigt speciell arbetsuppgift. Denna jakthund har nämligen använts för att konfrontera lejon. Dess förmåga att göra detta gjorde denna afrikanska ras väldigt värdefull för jägare. Dessutom kan denna stora hund hålla borta andra farliga djur såsom apor och leoparder.

Saluki

Saluki

Saluki är en afrikansk ras som har en lång och slank kroppsbyggnad. Men även om de är slimmade är dessa hundar väldigt starka och rörliga hundar. Historikerna tror att detta är en av de äldsta hundraserna i världen. Denna hundras från Afrika kan faktiskt vara så pass gammal att den härstammar från 7000-talet f.Kr. Den tros till exempel ha varit en favorit hos de egyptiska faraonerna.

Sloughi

Sloughi

Sloughi är en hundras från Afrika vars historia faktiskt är ganska okänd. Vad vi dock vet idag är att framför allt jägare älskade vinthundar såsom denna ras. Därför blev dessa hundar populära jakthundar som de egyptiska kungligheterna använde sig flitigt av. Även bland afrikanska nomader har rasen varit omtyckt. Den förekommer främst i Marocko där den än idag används till jakt.

Vanliga frågor om hundraser från Afrika

Finns det hundar i Afrika?

Ja, det finns hundar i Afrika. De största populationerna av afrikansk vildhund återfinns i den södra delen av kontinenten samt i den sydöstra delen. Dessa hundar finns främst i Tanzania och norra Moçambique. Det finns även andra afrikanska raser.

Vilka hundraser kommer från Afrika?

Det finns flera olika hundraser från Afrika att välja mellan. Några exempel på sådana är: basenji, boerboel, rhodesian ridgeback, saluki och sloughi. Det finns även flera andra raser som är mer sällsynta, såsom afrikansk vildhund eller azsawakh.

Vilken är den mest populära afrikanska hundrasen?

Basenjin är en av de mest kända och populära av alla afrikanska hundraser. Det är en ganska liten hund som alltså härstammar från Afrika. Rasen är inte större än 40-43 cm i mankhöjd och väger cirka 9,5-11 kg. Den är känd för att inte kunna skälla.

Avslutande tankar om hundraser från Afrika

Det finns fler hundraser från Afrika än dem som vi belyser i denna artikel. Vi har dock valt att belysa några av de afrikanska hundraser som har allra starkast koppling till den aktuella kontinenten. Vilken av dessa är din favorit? Kommentera nedan och berätta vilken ras du gillar bäst!

Liknande artiklar