Puli – en lojal och intelligent ungersk hundras

Puli är en ungersk vallhund som har sitt ursprung i Asien och vars päls närmast liknar dreadlocks. Japp, detta är vad denna hundras i korthet handlar om. Dessa hundar ser du kanske då och då men de är fortfarande är ganska ovanliga i Sverige. Det är en lojal familjehund som dessutom är intelligent, lättlärd och hälsomässigt sund.

Läs mer om denna spännande hundras nedan!

Fakta om Puli

Mankhöjd hanar:39-45 cm
Mankhöjd tikar:36-42 cm
Vikt hanar:13-15 kg
Vikt tikar:10-13 kg
Rasklubb:Svenska Klubben För Ungerska Rashundar
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Puli kommer från Ungern. Man tror att dess förfäder från Asien kom till Karpaterbäckenet i sydöstra Centraleuropa med magyarerna under 800-talet. Dessa stammar levde som nomader och hade sin försörjning genom boskapsskötsel där hundarna hjälpte till. Då användes de både som vallhundar men också för att skydda boskapen. Med årens lopp avlades de även fram för sin goda förmåga att arbeta.

1912 inventerades pulin som en av Ungerns inhemska hundraser och den första rasstandarden kom till tre år efter. FCI antog sedan rasen 1924. Efter andra världskriget hade nästan rasen utrotats, som så många andra hundraser vid denna tid. Men arbetet med att rädda rasen lyckades till slut. Pulin kom till Sverige 1962 då två hundar från Budapest Zoo anlände. Än idag anses dock detta vara en av de lite mer ovanliga hundraserna.

Användningsområde

Puli ingår i grupp 1 som är vall-, boskaps- och herdehundar. Och de används givetvis inom detta fortfarande, och det förekommer viss vaktinstinkt hos dem. Ursprunget kan också göra att de kan börja valla saker som kanske inte uppskattas i lika hög grad som boskap.

De passar väldigt bra för lydnad och agility. De är snabba, orädda och lättlärda och fungerar därför väl i dessa hundsporter. Pulin syns också en del på hundutställningar och är ofta en häftig syn när de skrider fram i ringen med sin annorlunda päls.

Även som sällskapshund lämpar de sig väl och anses vara en glad, klok och självständig ras. Den tycker om att vara nära sin familj och är uppmärksam. Den kan dock vara lite reserverad mot främlingar och kan ibland skälla mot främmande saker för att varna sin flock.

Puli

Hälsa och pälsvård

Pulin anses vara en väldigt sund och frisk hundras. Viss förekomst av sjukdomar och problem såsom höftledsdysplasi (HD) finns.

Som vi redan nämnt har pulin en speciell päls. Den lockiga eller vågiga pälsen snor nämligen ihop sig till långa snören eller filtade band. Detta gör att det ser ut som dreadlocks eller rastaflätor. Dessa kommer till ungefär vid 10 månaders ålder. Vid denna tid kan man behöva ha extra koll på pälsvården.

En puli är inte fullpälsad förrän vid 4-6 års ålder. Man kan klippa viss päls, till exempel vid tassarna, och en del trimmar sina pulis. Detta är dock inte acceptabelt att göra om man ska ställa ut hunden.

Pulin fäller inte men små föremål och smuts kan givetvis ändå fastna i pälsen. Man bör också tänka på att inte duscha hunden för ofta då det kan ta lång tid innan pälsen torkar. Att duscha den när det verkligen bara behövs och då använda en fön eller hårtork rekommenderas.

Jämförelser med andra hundraser

Hur står sig då pulin jämfört med andra liknande hundraser? Nedan jämför vi rasen med tre andra som är lite lika sett till utseende. Även mudi är dock en ras som är värd att nämna när man diskuterar mindre ungerska vallhundsraser.

Puli eller pumi?

Många reagerar på likheter i namnet på dessa bägge hundraser. Och det finns likheter, till exempel deras ursprung som ungerska vallhundar och vilka hundsporter som de gärna används inom. Båda raserna anses också vara friska och sunda. En puli är dock något större än en pumi. Främst är det dock pälsen som skiljer dem åt. 

Puli eller komondor?

Många tror att puli och komondor är samma ras vid första anblicken. Och de delar flera likheter såsom deras päls, ursprunget och att de båda nästan utrotades under andra världskriget. Men när man lär känna raserna så inser man också att det finns många skillnader, om inte fler.

Komondoren är till exempel större än pulin och har helt andra kropps- och huvudproportioner. En komondor är lojal men också väldigt självständig. De är även alltid vita och anses vara mycket svårare att träna än en puli. Med detta sagt finns det även bättre hundraser för nybörjare än just pulin.

Puli eller bergamasco?

Både puli och bergamasco har en spektakulär päls men det är olika strukturer. En bergamasco ska se naturlig ut. Det är därför fel att frisera den så att den får jämna snören som en puli. En bergamasco har sitt ursprung i Italien medan pulin kommer från Ungern. De är dock båda vall- och herdehundar.

Vanliga frågor om puli

Är puli och pumi samma hundras?

Nej, det är olika raser. Däremot har de liknande ursprung då bägge är ungerska vallhundar.

Hur mycket kostar en puli?

En puli kan kosta i spannet 15 000-26 000 kronor.

Liknande artiklar