Hovawart – den livliga och lekfulla, gamla tyska bruksrasen

Hovawart är en hundras som ibland även kallas för ”hoffe”. Detta är en gammal tysk bruksras som är livlig, intelligent och lekfull. Det är en relativt stor hund där hanarna kan mäta upp till 70 cm i mankhöjd och väga upp emot 50 kg. Det finns tre olika färger i rasen: blond, svart och svart med tantecken.

En hoffe älskar att arbeta och behöver också få utlopp för att arbeta med alla sina sinnen för att må bra. Den älskar också att vara med sin familj, är lojal och tycker om barn. Den behöver en tydlig och konsekvent uppfostran. Dess vaktinstinkter sitter kvar i varierande grad och man behöver se till att instinkterna inte tar över.

Fakta om hovawart

Mankhöjd hanar:63-70 cm
Mankhöjd tikar:58-65 cm
Vikt hanar:30-50 kg
Vikt tikar:25-40 kg
Rasklubb:Svenska Hovawartklubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Hovawart är en bruksras som kommer från Tyskland. Namnet kommer från tyskans hova som betyder gård och wart som betyder väktare, en gårdsväktare eller gårdvar helt enkelt.

Rasen har en mycket gammal historia. Det sägs att på 1200-talet invaderades det tyska slottet Ordensritterburg och de flesta dödades under invasionen. Slottsherrens barn räddades dock av en hovawart. Rasen förekommer också i den gamla tyska lagboken Schwaben Spiegel från 1200-talet. Om man av någon anledning dödade en hovawart på den tiden så behövde man betala en ersättning eller böter.

Även om rasen var populär minskade den så mycket under 1800-talet att den höll på att dö ut. 1922 började man dock arbetet med att återuppbygga rasen genom zoologen Kurt Friedrich König. Man använde medeltida avbildningar och inventerade lantrashundar av vallhundstyp, så kallade altdeutsche hütehunde. Dessa hundar hade goda vaktegenskaper och som användes på bondgårdarna runtom i Tyskland. Man korsade sedan in schäfer (främst den långhåriga varianten), leonberger och newfoundlandshund. På så sätt fick man fram en liknande typ av en ursprungliga brukshunden.

1937 godkändes rasen av den tyska kennelklubben. Under andra världskriget höll dock rasen på att utrotas på nytt, vilket var liknande för många hundraser runtom i världen. Man fick därefter återuppbygga rasen på nytt. 1946 blev hovawarten medlem i brukshundgruppen i sitt hemland och 1964 blev den en av sju tyska tjänstehundraser. rasen är även internationellt erkänd av FCI.

Det är en populär hundras i Tyskland. 1967 kom den första importen till Sverige och den första kullen av hovawart i vårt land föddes 1970. 1981 bildades rasklubben i Sverige.

Hovawart som springer mot kameran

Användningsområde och mentalitet

Hovawarten användes förr för att vakta boskap, gårdar och slott. är en erkänt mångsidig brukshund. Den är smidig och robust och passar utmärkt inom alla bruksgrenar. Den används även som drag-, vakt-, skydds- och räddningshund. Den används också som bevaknings- och spårhund. Den har ett balanserat temperament men har även skydds- och kamplust. Det är en självsäker och självständig hund med ett mycket bra luktsinne. Den har oftast lätt att umgås med andra hundar.

Rasens egenskaper är glad, pigg, alert, intelligent och modig. Den älskar att vara med sin familj. Den är lojal och hängiven sin familj vilket gör den som en trevlig sällskapshund. Rasen är även känd för att vara lekfull med barn. Den passar därför inte heller så bra att vara ensam under en längre tid.

En hovawart kräver en fast men mjuk hand och konsekvent uppfostran. Den behöver i ett tidigt skede lära sig att det är inte den som sätter reglerna i familjen. Det finns en hel del vaktinstinkt kvar i rasen och den skyddar sitt revir och familj och säger till när någon främmande närmar sig. Man behöver därför också i tidig ålder hålla på med social- och miljöträning. Många anser att utifrån sina egenskaper är hovawarten ingen lämplig förstagångshund.

Det är en aktiv ras som kräver en hel del fysisk stimulans. Den älskar att arbeta och är ivrig att lära sig nya saker. Det är viktigt att den får arbetsuppgifter som gör att den får jobba med alla sina sinnen. Får hunden tillräckligt med fysisk och psykisk stimulans kan den ligga i hemmet och sova några timmar.

Hälsa och pälsvård

Hovawart är generellt en frisk hundras. Det förekommer fall av höftledsdysplasi (HD) och en underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos) i rasen.

Pälsen på en hovawart är tät, kraftig, något vågig och åtliggande med lite underull. Den är lång och längre på bland annat buken, bröstet och svansen medan kort på exempelvis huvudet. Pälsen är lättskött. Den borstas vid behov men mer när hunden fäller.

Hovawart som första hund

Hovawart är en hundras som har stark vaktinstinkt och den skyddar sitt revir och familj. Det är en självsäker och självständig hund som kräver en tydlig och konsekvent uppfostran samt miljöträning för att bli en välanpassad vuxen hund. Många anser därför inte att hovawarten är den lämpligaste förstagångshunden.

Hovawart som ligger ner

Jämförelser med andra hundraser

Vill du lära dig mer om hovawart och veta hur den står sig i jämförelse med liknande hundraser? Kika då på våra jämförelser nedan!

Hovawart eller golden retriever?

En hovawart och en golden retriever påminner om varandra till mångt och mycket. De är båda arbetsvilliga och mångsidiga hundar som älskar att vara med sin familj. Det är självsäkra hundar som oftast går bra ihop med andra hundar. En hovawart är dock något större än en golden retriever.

Hovawart eller rottweiler?

Både hovawarten och rottweilern är tyska hundraser och de har också en gammal historia. De är också mångsidiga brukshundar som också passar med aktiva liv med sin familj. De delar även många karaktärsdrag såsom mod, nyfikenhet och arbetsvillighet. De är ungefär lika stora men rottweilern är mer kompakt. Det är viktigt med konsekvent uppfostran för båda raserna.

Hovawart eller labrador retriever?

Väljer du mellan hovawart eller labrador? Dessa raser delar varken ursprungsland eller ursprungligt användningsområde med varandra. En labrador retriever härstammar från Kanada som en apportör vid jakt på småvilt och fågel. Detta är dock båda intelligenta, arbetsvilliga och glada hundraser som behöver aktiveras och få meningsfulla uppgifter.

Hovawarten är dock en mer utpräglad brukshund än vad en labrador retriever är. En hovawart är större än en labrador retriever men är båda generellt friska raser med lättskött päls.

Hovawart eller leonberger?

Funderar du på att skaffa en hovawart eller en leonberger? Dessa tyska raser har båda en gammal historia. Det är också mångsidiga hundar. En leonberger har en viss vaktinstinkt men är inte en utpräglad vakthund såsom hovawarten är. Leonbergern är större än en hovawart.

Närbild på en hovawart

Vanliga frågor om hovawart

Är hovawart en bra familjehund?

Ja, hovawarten kan vara en bra familjehund. Den är hängiven och lojal sin familj, är lekfull med barn och älskar att vara med familjen. Den behöver dock en fast och konsekvent uppfostran, tidig social träning och tillräcklig stimulans för att må bra.

Vad väger en hovawart?

En hane väger omkring 30-50 kg medan en tik väger mellan 25-40 kg.

Hur många hovawart finns det i Sverige?

I slutet av 2021 fanns det 1582 individer i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket.

Vad kostar en hovawart?

En hovawart kostar omkring 20 000 kronor.

Vilken rasgrupp tillhör hovawart?

Hovawart tillhör rasgrupp nummer 2. Det är schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Liknande artiklar