Berger des pyrénées á poil long – långhårig pyreneisk vallhund

Berger des pyrénées á poil long är den officiella benämningen på långhårig pyreneisk vallhund. Detta är en variant av rasen – den andra kallas berger des pyrénées á face rase och är lite mer korthårig.

Dessa hundar har ett pälsklätt ansikte och rasen har en lång och överraskande historia. Denna ras är förvisso inte en av de mest populära renrasiga rasen i Sverige. I dagsläget finns det bara 261 registrerade hundar i landet av denna ras. Men den har ändå en hel del att tillföra i form av egenskaper och mentalitet.

Dessa vallhundar har en lång och anrik blodslinje och härstammar från den del av bergskedjan Pyrenéerna som löper in i Frankrike. Hundarna är inte lika stora och fluffiga som de mer kända pyréenerhundarna, men de kommer ändå från samma linje. De bägge hundraserna har också vissa gemensamma egenskaper, bland annat en stor kärlek till sin familj. En långhårig pyreneisk vallhund älskar dock att springa snabbt och är skicklig på hundsporten agility. På detta sätt skiljer den sig åt från pyréenerhunden.

Fakta om berger des pyrénées á poil long

Mankhöjd hanar:40-48 cm
Mankhöjd tikar:38-46 cm
Vikt hanar:20-25 kg
Vikt tikar:14-20 kg
Rasklubb:Club Berger Des Pyrénées
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Som vi redan har nämnt härstammar berger des pyrénées á poil long från bergskedjan Pyrenéerna. Detta hörs ju också på namnet. Bergskedjan utgör en tydlig gräns mellan Spanien och södra Frankrike. Rasen kommer ursprungligen från den franska kedjan av denna gräns.

Det är idag oklart exakt hur långt tillbaka rasens historia sträcker sig. Det finns dock bevis för att man aktivt har avlat på dessa hundar sedan åtminstone medeltiden. Herdar i området kring Pyrenéerna har använt den långhåriga pyreneiska vallhunden för att valla och vakta sina boskapsdjur. Framför allt är det får som rasen har haft i uppgift att vakta och valla. Detta är en uppgift som hundar av denna ras än idag utför med finess.

Den första långhåriga pyreneiska vallhunden inte förrän 1985. Den är fortfarande väldigt ovanlig i vårt land och det finns alltså inte fler än 261 registrerade hundar här.

Berger des pyrénées à face rase

Om berger des pyrénées á poil long som sällskapshund

Berger des pyrénées á poil long är en hundras med mycket energi. Därför kräver den också en hel del uppmärksamhet och tid av dig som ägare. En långhårig pyreneisk vallhund har vallandet i blodet. Det är därför viktigt att den får möjlighet att göra det jobb som den har avlats fram för att utföra. Den älskar nämligen att valla boskap och behöver annars få ut sin överskottsenergi på andra sätt.

Agility och andra hundsporter är ett bra alternativt sätt att dränera överskottsenergin hos denna hundras. Men du behöver också ge din hund dagliga promenader och aktivera den mycket mentalt med till exempel aktiveringsspel.

En av de främsta egenskaperna hos denna hundras är just dess intelligens och vilja att lära sig nya saker. De kanske inte är de allra mest lättränade hundraserna. Men de älskar att leka och får snabbt en förståelse för spelreglerna. Med hjälp av mycket träning med positiv förstärkning kan du träna din hund och lära den det mesta. Dessa hundar vill vara sina ägare till lags och därför behöver du ge hunden bekräftelse på att den gör rätt. Överväg därför att inkludera klickerträning i träningen.

Vanliga frågor om berger des pyrénées á poil long

Är berger des pyrénées á poil long och långhårig pyreneisk vallhund samma ras?

Ja, det är samma ras. Det officiella namnet på rasen är berger des pyrénées á poil long. Ibland kallas dessa hundar dock i folkmun för långhårig pyreneisk vallhund.

Liknande artiklar