Den anrika dvärgshundrasen bolognese är vit och fluffig. Den är mellan 25 och 30 cm hög och väger 2,5-4 kg. Detta är en trevlig sällskapshund som är snäll, intelligent och tycker mycket om sin familj.
Rasen tillhör den så kallade bichongruppen där bland annat bichon frisé och coton de tuléar också ingår. Bolognese ses som den mest intelligenta och den bästa problemlösaren inom denna grupp. Det är därför inte heller så konstigt att bolognesen oftast förknippas med just bichon frisé då den ser ut som en oklippt sådan.
Fakta om bolognese
Mankhöjd hanar: | 27-30 cm |
Mankhöjd tikar: | 25-28 cm |
Vikt: | 2,5-4 kg |
Rasklubb: | Bichon Bolognese & Havanais Club |
Rasgrupp: | Grupp 9 (Sällskapshundar) |
Historia
Bolognese kommer från staden Bologna i Italien och det är också därifrån som namnet på rasen kommer ifrån. Rasen anses ha ett avlägset släktskap med de små och vita hundar vid namn canes melitenses som Aristoteles nämnde redan på 300-talet f.Kr. Rasens bakgrund förväxlas ibland med maltesern. Detta beror på att man tror att båda raserna delar samma släktskap med de små vita hundarna.
Bolognese var populär redan under romartiden
Rasen nådde stor popularitet redan under romartiden. Bolognesen är känd som aristokratins hund och var ofta en uppskattad och exklusiv gåva. Bland annat sägs det att bankmagnaten Cosimo de’ Medici skänkte åtta hundar till adelsmän i Bryssel under 1400-talet. Den spanske kungen Filip II fick två bolognese i gåva av hertigen d´Este under den senare hälften av 1500-talet. Han skrev då: “dessa två små hundar är den mest kungliga av gåvor till en härskare”.
Vidare sägs det att storheter som Katarina den Stora av Ryssland, Madame de Pompadour som kallade sin hund för lilla juvelen och kejsarinnan Maria Theresia av Österrike ägde hundar av rasen. Den sistnämndas hund är uppstoppad på det naturhistoriska museet i Wien. Rasen finns också avbildade på tavlor av Titian, Goya och Pieter Bruegel den äldre.
Under 1800-talet minskade dock rasen popularitet och under större delen av 1900-talet har rasen varit väldigt ovanligt. På 1970-talet påbörjade man arbetet med att rekonstruera rasen efter att den fått förnyat intresse. Det sägs att det kom några hundar till den ryska ambassaden i Stockholm men det finns inga spår efter dessa hundar idag. Den första hunden registrerades i Sverige 1988 och till England två år senare.
Rasen är ganska sällsynt i Sverige
I vårt land delar bolognesen rasklubb med bichon havanais. Bolognesen är relativt sällsynt i Sverige vilket gör att flera uppfödare arbetar för att den inte ska dö ut. Det gör också att de ofta behöver söka sig utomlands vid avel för att på så sätt undvika inavel. Rasen är även en numerärt liten ras i hela världen. Rasen är internationellt erkänd av FCI.
Användningsområde och mentalitet
Bolognesen är en utpräglad sällskapshund. Det är en hund som beskrivs som måttligt aktiv. Den behöver lagom motion och kräver varsam, mjuk träning med positiv förstärkning. Om den inte får som den vill kan den vara envis. Som alla hundar är de individer men kan uppskatta till exempel sporter som lydnad och agility.
Den skiljer sig från vissa andra bichon-raser och ses istället som lite mer reserverad mot främlingar och avvaktande inför nya miljöer. Det är dock en glad, lättsam, mycket klok, påhittig men ändå sansad och lättlärd hund. En bolognese har generellt mer mod och dådkraft än vad man kan tänka sig finns hos andra utpräglade sällskapshundar. Detta är en egenskap som överklassdamerna i Bologna nyttjade för att hålla påträngande friare på avstånd. Rasen är även lugn och ska ha ett mycket värdigt uppträdande. Den är till exempel sällan högljudd.
En bolognese är trofast och väldigt tillgiven sin ägare och familj men också andra i bekantskapskretsen. Den vill gärna vara sin ägare till lags och har en tendens att följa efter denne. Hundarna är duktiga på att tolka kroppsspråk och andra uttryck från sin ägare. Det gör att vissa människor tror att denna hundras har telepatiska förmågor.
Den är också lekfull och tycker om barn. De tycker dock inte om att bli lämnad ensam under längre perioder utan vill gärna vara med sin familj. Rasen har också en god vaktförmåga och en utmärkt hörsel. Det gör att den gärna uppmärksammar sin ägare om den ser något ovanligt.
Hälsa och pälsvård
Bolognesen är en frisk ras som inte har några rasspecifika sjukdomar. Livslängden kan vara upp till 12-14 år. De brukar även vara pigga upp högt i åldern.
Rasen har en lång päls över hela kroppen som dock är kortare på nospartiet. Pälsen ska vara ren och tovfri men den ska inte klippas eller trimmas på något sätt. Hunden behöver badas omkring var 10:e till 14:e dag. Dessförinnan behöver man också kamma och borsta igenom hela pälsen. Det är också bra om man kammar igenom den varje dag för att undvika tovor som ofta är både besvärliga och plågsamma.
Det räcker med att pälsen självtorkar för att få sitt specifika utseende och struktur. Hunden fäller inte sin päls. De kan ha en del skärp i pälsen efter till exempel en skogspromenad vilket man behöver ta bort.
Vanliga frågor om bolognese
Bolognese är en hundras som beskrivs som glad, intelligent och påhittig. Den är väldigt lojal mot sin ägare och familj och vill gärna vara med. Den är måttligt aktiv, har lätt för att lära och kräver en varsam och mjuk träning.
I slutet av 2021 fanns det 807 registrerade individer i Sverige hos Jordbruksverket. Detta är med andra ord en relativt ovanlig ras i vårt land.