Coton de tuléar – den vita bomullshunden från Madagaskar

Coton de tuléar är en hundras från Madagaskar men där avelsansvaret ligger hos Frankrike. Det är en liten hund som har päls med en mjuk, vit och bomullsaktig kvalitet. Namnet coton betyder nämligen just bomull på franska. Den är även unik genom sitt sluttande kors. Detta gör nämligen att den kan hoppa från stillasittande rakt upp i luften och den kan också vända sig 360 grader under tiden den är i luften.

Ett annat kännetecken för rasen är dess utmärkta temperament. Det är en glad, aktiv och social hund som älskar att vara i sällskap med sin familj. Den är anpassningsbar och passar för olika slags hundsporter förutom att vara en mycket trevlig familje- och sällskapshund. Många menar att trots sin lilla kropp så har den en stor kapacitet.

Som fallet är med alla hundar behöver den tillräcklig fysisk motion och mental aktivering för att må bra. Den kan också vara värt att lägga ner lite extra tid på träning så att den dels klarar av att vara ensam hemma utan att bli orolig och dels för att inte skälla i onödan. Pälsvården är relativt omfattande och man behöver vara medveten om den är i behov av daglig borstning och kamning.

Fakta om coton de tuléar

Mankhöjd hanar:26-28 cm
Mankhöjd tikar:23-25 cm
Vikt hanar:4-6 kg
Vikt tikar:3,5-5 kg
Rasklubb:Coton De Tuléar Club
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Coton de tuléar är en hundras som kommer från ön Madagaskar som ligger utanför Afrika i Indiska oceanen. Coton är franska för ordet bomull och tuléar anser man syftar på hamnstaden Toliara (tidigare Tuléar).

Små vita hundar som följde med handelsskepp har omtalats ända sedan 1500-talet. Hundarna var dels ett sällskap till sjömännen och kvinnorna som fanns ombord då resorna kunde vara både långa och händelselösa. Dessutom var hundarna råttjägare på skeppen. Vid ett tillfälle förliste ett av skeppen utanför Madagaskar varpå hundarna simmade iland. Hundarna, tillsammans med andra hundar som levde på ön, förvildades och blandades. Denna blandning blev sedan coton de tuléar.

Coton de tuléar

Coton de tuléar användes för många olika syften

Folket på Madagaskar fick upp ögonen för rasen och använde den till olika slags uppgifter som gårds-, vall- och vakthund. Den vallade till exempel boskapen längs med flodbankerna till ställen där boskapen kunde vada över. Det sägs till och med att hundarna sprang tillbaka och gjorde 360-graders hopp. Detta för att kunna locka till sig de krokodiler som fanns i floden. Hundarna kunde sedan springa tillbaka till boskapen så att de tryggt kunde korsa floden. De äldsta teckningar och beskrivningar om rasen som man funnit är från 1600-talet. Det var den franske guvernören Étienne de Flacourt som beskrev små vita hundar som jagade i flock.

Hundarna var också gåvor till kungen, societeten och det adliga folket på ön. Det sägs att rasen blev kungens favorit och under en längre tid fick endast adliga personer äga en coton de tuléar. Hundarna gick även under namnet chien royal de Madagascar. När ön sedan blev en fransk koloni dröjde det inte länge innan fransmännen också fick upp ögonen för rasen. Hos dem sågs rasen främst som sällskapshund.

Det är även Frankrike som har avelsansvaret även om ursprungslandet som sagt är Madagaskar. Aveln påbörjades i Frankrike i mitten av 1900-talet. Rasen blev erkänd av FCI 1971. Året efter bildades rasklubben på Madagaskar. I samband med det så skrevs även en rasstandard och man började föra stambok.

Rasen är en populär hundras över hela världen. 1974 importerades några hundar till USA, närmare bestämt New Jersey, av biologen Robert Jay Russell. Detta la grunden till det amerikanska avelsarbetet. 1986 reviderades rasstandarden. De första hundarna som kom till Sverige importerades från Holland och Belgien. I slutet av 2021 fanns 1637 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Coton de tuléar är en utpräglad sällskapshund. Den passar dock utmärkt för olika slags aktiviteter och sporter såsom agility, lydnad, rallylydnad och nosework. Den har ett måttligt motionsbehov men är inte heller någon soffpotatis. Som med alla hundar behöver den få regelbundna promenader och den tycker även om att få röra på sig, gärna springa fritt i till exempel en hundrastgård.

Hunden behöver också få mental aktivering för att må bra. Rasen beskrivs som lättlärd och lär sig snabbt nya hundkommandon, konster och övningar. Den är generellt lättmotiverad, energisk och mycket samarbetsvillig. En coton de tuléar kan vara självständig men behåller ändå kontakten med ägaren.

Rasen är glad, lekfull, nyfiken och social. Den har ett stabilt och välbalanserat temperament vilket gör att den oftast går bra ihop med både människor och andra hundar. Rasen beskrivs ofta som okomplicerad, anpassningsbar och en mycket trevlig familjehund. Den vill gärna vara med sin familj och blir väldigt fäst vid dem. Den kan därför behöva en hel del ensamhetsträning så att den kan vara ensam hemma under en viss tid utan att bli alltför orolig. Som ägare behöver man därför påbörja denna träning tidigt. Det kan också vara värt att lägga ner tid på träning för att hunden inte ska skälla i onödan då den kan ha en tendens till det.

Hälsa och pälsvård

Coton de tuléar är generellt sett en frisk ras. Det förekommer dock vissa ärftliga sjukdomar som patellaluxation och PRA som är en näthinnesjukdom. Hundar som ska användas i avel bör därför ögonlysas samt undersöka knälederna (patellan) innan parning sker. Rasen har också en tendens till att få problem med tänderna, i synnerhet tandsten och tandlossning. Man bör därför dels borsta tänderna från tidig ålder och dels låta veterinär undersöka munnen regelbundet, bland annat för att ta bort tandsten om det uppkommit.

Pälsen på en coton de tuléar är ett av rasens främsta kännetecken. Den är mycket mjuk, elastisk och ska kännas som bomull när man tar på den. Pälsen ska också vara tät, riklig och kan vara svagt vågig. Det krävs en hel del omsorg men jämfört med andra långhåriga hundraser anses den ändå vara lättskött. Oavsett detta så behöver den en regelbunden skötsel och behöver både borstas och tvättas regelbundet. Man bör borsta och kamma den varje dag för att pälsen ska vara fräsch och vara fri från tovor, något som annars kan vara till stort besvär för hunden.

Coton de tuléar

Jämförelser med andra raser

Läs vida för att få hjälp med att jämföra coton de tuléar med andra raser av liknande typ!

Coton de tuléar eller malteser?

Båda dessa hundraser är små och vita med riklig päls. Däremot är coton de tuléar aningen högre och tyngre. Maltesern har sin långa silkesaktiga päls medan en kotte har sin typiska bomullsaktiga päls. Båda raserna är livliga och lekfulla. De är utpräglade sällskapshundar men som också passar för olika sporter och att göra konster. De är båda tillgivna raser som kräver en hel del pälsvård.

Coton de tuléar eller bichon havanais?

Även bichon havanais är en liten hundras och bägge raserna är ungefär lika höga. Medan coton de tuléar är vit kan bichonen finnas i olika färger som till exempel sobel eller svart. Båda är trevliga sällskaps- och familjehundar men anpassningsbara, lättlärda och passar för olika slags sporter och aktiviteter som till exempel att göra konster. Det är också två glada och tillgivna raser.

Coton de tuléar eller bichon frisé?

Detta är två små hundraser med vit päls. För både coton de tuléar och bichon frisé beskrivs temperamentet som ett av rasens kännetecken. Det är nämligen positiva och glada hundraser som tycker om att vara med på det mesta. Båda är utpräglade sällskapshundar som är lättlärda och kan passa för olika slags sporter eller annan aktivering. Båda har ett måttligt motionsbehov.

Coton de tuléar eller bolognese?

Även bolognese är en liten och vit hund med en mjuk päls. Bägge raserna kräver en hel del pälsvård. Bolognesen är aningen högre men också lättare än coton de tuléar. Båda raserna är sällskapshundar beskrivs som glada, livliga, lättlärda och tillgivna. Bolognesen är dock mer allvarlig, reserverad och har en tendens till att vakta mer än coton de tuléar.

Coton de tuléar eller yorkshireterrier?

Det är två små hundraser men liknar inte varandra till utseendet. En yorkshireterrier är till exempel både lägre och lättare än coton de tuleár. De är också mörkt stålblå till skillnad från coton de tuléars vita bomullsaktiga päls. De är båda sällskapshundar som kan ses på till exempel en lydnadsplan eller i en utställningsring. Det är två nyfikna och pigga hundraser som gärna hänger med på olika saker.

Coton de tuléar eller cavalier king charles spaniel?

Båda raserna är små hundraser men en cavalier king charles spaniel är högre och tyngre än en coton de tuléar. Utseendemässigt påminner de inte heller om varandra. Det är glada, tillgivna och vänliga sällskapshundar som passar för olika slags sporter.

Vanliga frågor om coton de tuléar

Vad kostar en coton de tuléar?

En coton de tuléar kostar omkring 20 000-25 000 kronor.

Liknande artiklar