Cirneco dell’etna – den sällsynta italienska jakthunden

Cirneco dell’etna är en medelstor hund av primitiv typ som härstammar från Italien. Det är en elegant, slank och stark hund med en fin struktur på pälsen, upprättstående öron och ett alert uttryck. De är röda och kan ha vita inslag men också vara vita och då ibland med orangefärgade tecken.

Rasen har en mycket gammal historia och är ursprungligen en jakthund på främst harar och vildkaniner. Som ägare behöver man vara medveten om dess jaktinstinkt. De är uthålliga, aktiva och temperamentsfulla som behöver en del fysisk motion och mental stimulans. Det är även en vänlig, varsam och tillgiven hundras.

Fakta om cirneco dell’etna

Mankhöjd hanar:46-52 cm
Mankhöjd tikar:42-50 cm
Vikt hanar:10-12 kg
Vikt tikar:8-10 kg
Rasklubb:Svenska faraohund och cirneco dell’Etna klubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Cirneco dell’etna är en gammal hundras av urhundstyp från Sicilien i Italien. Rasen har funnits där ända sedan antiken. Hundarna anses vara ättlingar till högt aktade jakthundar som fanns under faraonernas tid vid Nildalen i det antika Egypten. Dessa jakthundar vid namn tesem, finns avbildade på bland olika reliefer. Hundarna tros ha spridits runt Medelhavet av fenicierna.

Det finns också legender som säger att hundarna vaktade templet för Adranos. Det var en romersk gud och som finns i staden Adrano vid vulkanens fot. Andra menar att det är en infödd siciliansk hundras som kommer från området kring vulkanen Etna. Oavsett ursprung så har rasen utvecklats med en minimal påverkan från människor. Den har istället formats genom en selektion av naturen, levnadsförhållandena och användningsområdet under tusentals år.

Mellan antiken och 1900-talets början så finns det ingen dokumentation av rasen. Men i början av 1900-talet så fick rasen uppmärksamhet av friherrinnan Agat Paterno Castello. Hon samlade in exemplar och började sedan med den mer organiserade aveln. 1939 erkändes rasen av den italienska kennelklubben och man upprättade då också den första rasstandarden. Det var också vid denna tidpunkt som rasnamnet blev fullständigt då dell´etna kom till efter vulkanen. Cirneco är grekiska för siciliansk. 1989 blev rasen erkänd av den internationella organisationen FCI.

Cirneco dell’etna är en sällsynt ras, inte bara i Sverige utan i hela världen och den förekommer främst kring området som den kommer ifrån. Den första individen kom till Sverige 2000. I vår lista över sällsynta hundraser hittar du fler ovanliga raser.

Cirneco dell'etna

Cirneco dell’etnas användningsområde och mentalitet

Cirnechi, som rasen heter i plural, huvudsakliga uppgift har varit som jakthund. Framförallt jagade den vilda kaniner och harar men även andra mindre villebråd och fjäderfä. Det är smidiga och mycket uthålliga hundar som är särskilt lämpliga att arbeta i svår och klippig terräng. Hundarna har till exempel hoppat bland lavablocken vid Etna. Den kan också arbeta i många timmar utan att behöva varken mat eller vatten.

Cirneco dell’etna har en god syn, även på avstånd, och det är få byten som undkommer den. Den har också en bra hörsel som hjälper hunden att fånga minsta ljud från sina byten och dess hålor. Den jagar under tystnad och har även en utmärkt vittring som hjälper till att finna bytet. Som ägare behöver man vara medveten om hundens jaktinstinkt.

I Sverige är detta främst en sällskapshund. Det är dock en livlig och aktiv hund som behöver regelbunden fysisk motion och mental stimulans. På grund av sin jaktinstinkt passar den bra för lure coursing, vilket är en hundsport där hunden jagar efter ett konstgjort byte. Den kan också passa bra för andra hundsporter som agility, freestyle och lydnad. Rasen är nämligen både lätt att motivera och lättlärd.

Rasen är vänlig, varsam och tillgiven men också mycket temperamentsfull och alert. Den beskrivs som uppmärksam och kan varna när främmande personer närmar sig. Cirnecon har en stark vilja och är nyfiken, modig och mycket fäst vid sin ägare. Hundarna ska kunna arbeta med andra hundar. När det är kallt utomhus behöver hunden skyddas mot kyla och kan då behöva ha en hundtröja eller ett hundtäcke på sig. Öronen är särskilt känsliga.

Cirneco dell'etna som tävlar i loure coursing

Hälsa och pälsvård

Cirneco dell’etna är en mycket frisk ras. Det finns inga genetiska fastställda hälsoprogram inom rasen. Livslängden är cirka 12-15 år.

Pälsen ska vara medellång och tätt åtliggande på kroppen. Den är lättskött och kräver endast normal skötsel.

Vanliga frågor om cirneco dell’etna

Hur är rasen cirneco dell’etna?

Cirneco dell’etna är ursprungligen en jakthund och behöver regelbunden motion och stimulans då den är aktiv och alert. Det är en vänlig, tillgiven och livlig hund. Hundarna har en stark vilja, är uppmärksamma och kan vakta.

Hur många cirneco dell’etna finns det i Sverige?

I slutet av 2021 fanns det endast 52 hundar av rasen cirneco dell’etna som var registrerade hos Jordbruksverket i Sverige.

Liknande artiklar