Deutsche bracke – den ovanliga tyska jakthunden

Deutsche bracke är en tysk jakthundsras. Det är en hög och elegant men starkt byggd jakthund. De är cirka 40-53 cm i mankhöjd och har en förvånansvärt tjock svans om man jämför med det övriga ädlare utseendet. Det är en utpräglad jakthund som behöver både få arbeta, vara utomhus och ha en ägare som har viss hundvana. Läs mer nedan om denna, i Sverige, väldigt ovanliga hundras! 

Fakta om deutsche bracke

Mankhöjd:40-53 cm
Vikt:13-18 kg
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Rasen kommer från Tyskland. Under 1800-talet fanns det många olika typer av lokala braque/brackehundar. Den enda av de tidigare talrika drivande raserna i Tyskland som överlevt är westfälische dachsbracke. Den mest framträdande lokala varianten var sauerländer holzbracke som var en trefärgad hund. Denna och andra lokala varianter sägs vara grunden till dagens deutsche bracke. Rasen fick sitt namn så tidigt som år 1900.

Rasen är internationellt erkänd av FCI. Det finns väldigt få exemplar i Sverige. I slutet av 2021 fanns det endast fyra individer som var registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Deutsche bracke är en långsamdrivande jakthund. Den används bland annat vid jakt på kanin, rödräv och hare. Den är också utmärkt att använda som viltspårhund. Rasen har alla förekommande egenskaper och naturliga förmågor som finns hos en duktig jakthund. Den är förig och karaktärsfast.

En deutsche bracke är ihärdig under arbetet, både under och efter skott. Den har ett välutvecklat luktsinne och god spårvilja och spårsäkerhet. Rasen har ett ljudligt drevskall och en god lokaliseringsförmåga.

Det är en utpräglad jakthund och passar därför inte enbart som sällskapshund. Den behöver få arbeta och även vistas utomhus. Rasen är tillgiven, kärleksfull och har ett jämnt temperament. Den kan vara en trevlig familjehund men behöver ha en ägare som har hundvana.

Hälsa och pälsvård

Det går inte med säkerhet att bedöma hur rasens hälsotillstånd ser ut. Detta eftersom det finns så få individer i Sverige.

Deutsche bracke är en korthårig hundras men pälsen är längre än vad man kanske skulle kunna tro på en korthårig hund. Pälsen är tät och hård, nästan åt det borstigare och strävare hållet. Underullen är kort och tät. Pälsen är längre på undersidan av svansen och på baksidan av låren bildar de så kallade byxor.

Vanliga frågor om deutsche bracke

Hur är rasen deutsche bracke?

En deutsche bracke är tillgiven, kärleksfull och har ett jämnt temperament. Det är en utpräglad jakthund med alla de egenskaper som tillkommer. Den måste därför få arbeta och vara utomhus.

Liknande artiklar