Saluki: världens äldsta hundras

Världens äldsta hund och hundras

Vilken är egentligen världens äldsta hund? Och vilken hundras är världens äldsta? Världens äldsta hund vars ålder har kunnat bekräftas blev 29 år gammal. Den äldsta hundrasen i världen är salukin.

I denna artikel kommer jag att berätta vilken hund som innehar åldersrekordet samt vilken hundras som under längst tid har varit människans bästa vän. Jag kommer även gå in på vilka andra hundraser som har funnits med oss under en väldigt lång tid.

Här på sajten finner du även information om världens största respektive minsta hund och hundras (använd gärna sökfunktionen för att finna denna). Jag har även skrivit en artikel om hundar i rymden.

Världens äldsta hund

Guinness World Records hävdar att världens äldsta hund var en australian cattledog vid namn Bluey. Hunden ska ha fötts år 1910 och levt fram till den 14 november 1939, då hunden avlivades vid en ålder om 29 år och 5 dagar. Detta är en ovanligt hög ålder då de flesta hundar lever i cirka 8 till 15 år, och det är mycket ovanligt att de lever så länge som 20 år eller mer.

Under våren 2016 publicerades dock en artikel i den brittiska tidningen Daily Mail där man hävdar att en australian kelpie vid namn Maggie dött vid 30 års ålder. Om dessa uppgifter stämmer överskrider alltså Maggies livslängd Blueys. En försvårande omständighet är dock att hundens ägare har tappat bort de dokument som styrker hundens ålder, vilket innebär att Maggies påstådda ålder inte har kunnat verifieras av oberoende källor.

En hög ålder uppnås oftare hos mindre hundraser än hos större. Mer om detta kan du läsa i min artikel ’Hundår i människoår’, där jag i en tabell har sammanställt antalet beräknade människor per hundår baserat på mindre, medelstora och större hundar.

Passa gärna på att läsa mer om hur länge hundar lever och hur du kan påverka din hunds livslängd!

Världens äldsta hundras

Saluki är enligt Guinness World Records världens äldsta hundras. Dessa hundar var högt aktade i det antika Egypten och tros ha dykt upp omkring år 329 f.Kr. Egyptiska kungligheter höll dem som husdjur och lät dem mumifieras efter deras död.

Man har dock även funnit ristningar i vad som idag är södra Irak, vilka föreställer en hund som påminner mycket om salukin. Dessa ristningar härstammar från 7 000-talet f.Kr. Så det är med andra ord inte omöjligt att världens äldsta hundras är betydligt äldre än vad vi idag känner till.

10 av världens äldsta hundraser

Förutom salukin har även ett antal ytterligare hundraser under en mycket lång tid vandrat vid människans sida. Detta bokstavligt talat då människan sedan urminnes tider har vandrat med hund.

Nedan kommer jag berätta mer om några av dessa. Observera att siffran före respektive hundras namn INTE är en indikation på rangordning. Listan listar alltså hundraserna utan inbördes ordning.

 1. Samojed. Samojedhunden är en urhund som ursprungligen användes för att dra slädar, jaga och valla renar i nordvästra Sibirien. Rasens ålder har inte kunnat fastställas, men det finns bevis som tyder på att de har rört sig från Centralasien till Arktis omkring år 1 000 f.Kr.
 2. Shar pei. Shar pei är en kinesisk hundras med ett uråldrigt förflutet. Dessa hundar finns avbildade på lerfigurer som härstammar från år 206 f.Kr. De är självständiga individer med ett karaktäristiskt utseende, och de lämpar sig mycket väl som människans trogna följeslagare.
 3. Lhasa apso. Lhasa Apso är en hundras som härstammar från Tibet. ”Lhasa” är namnet på Tibets huvudstad och ”apso” är ett tibetanskt ord för ”skäggig”. Denna hundras föddes upp av munkar för att hjälpa till att skydda landets buddisttempel. Den finns övrigt med på vår lista över skäggiga hundraser.
 4. Saluki. Som jag nämnt ovan är salukin förmodligen världens allra äldsta hundras. De avlades fram av nomader för att vara uthålliga, starka och snabba. De kan som mest komma upp i cirka 69 kilometer i timmen.
 5. Basenji. Basenji är en hundras som har avlats fram av flera afrikanska stammar för att fungera som väktare och jägare. Basenjin är en hund som aldrig skäller utan iställer skriker, morrar eller tjuter. De har hög energi och är nyfikna jyckar som kräver sin beskärda del av motion.
 6. Afghanhund. Afghanhunden kännetecknas av sin fina och silkeslena päls. Det är en urhund som har släktband till salukin. Afghanhunden var en av de första hundarna att ställas ut på en hundutställning arrangerad av den brittiska kennelklubben The Kennel Club.
 7. Chow chow. Chow chow är en hundras som tros härstamma från norra Kina. Detta är den enda hundrasen i världen som har blåsvart munhåla och läppar. Värt att notera är dock att även eurasiern, som är en renrasig hund baserad på chow chow, samojed och keeshond, kan ha blå eller blåfläckig (eller rosa) tunga.
 8. Tibetansk terrier. Den tibetanska terriern är en medelstor hund som inte tillhör rasgruppen terrier utan istället sällskapshundar. Denna hundras tros av vissa invånare i Tibet medföra tur.
 9. Siberian husky. Siberian husky ser kanske ut som en varg, men är i själva verket inte vild utan ofta en riktigt trevlig sällskapshund. Den är medelstor till storleken och härstammar från nordöstra Asien. Huskyn är känd för sin karaktäristiska teckning, sina spetsiga öron och sin tjocka päls.
 10. Akita. Akitan har fått sitt namn från den nordligaste delen av Japan – Akita. Man vet inte exakt när denna hund först dök upp, men arkeologiska fynd indikerar att dess föregångare kan ha levt mellan år 8 000 f.Kr. och 200 f.Kr.

Är du själv stolt ägare till någon av hundraserna i listan ovan? Eller har du egna tankar kring vilken hund som egentligen är den äldsta? Dela gärna med dig av dina funderingar eller åsikter i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

15 reaktioner på ”Världens äldsta hund och hundras”

 1. Hej.
  Har 3 st salukis. Haft olika raser men saluki sedan 80-talet..Den klokaste ras jag haft. Vackraste också. Har aldrig kommit på tanken att byta. Trots deras jaktegenskaper.

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Carin! Ingen aning faktiskt, men nu när du påtalar detta fenomen blir jag såklart intresserad av att läsa om det. Berätta gärna om du hittar någon bra information om detta.

 2. Chetti Hagström

  Vad tror ni om; Kritikos Lagonikos,( Cretan Hound), jag hörde från en som tagit med sig en sådan hund till Sverige och säger att den är den äldsta rasen i världen! Han säger att den inte finns någon annanstans i världen än på Kreta!

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Chetti! Salukin är enligt Guinness World Records den äldsta kända hundrasen i världen. Men det finns andra hundraser vars förfäder har en längre historik. Till exempel vet man inte exakt när akitan först dök upp, men dess förfäder kan spåras tillbaka till omkring 8000-talet f.Kr. Basenji är en annan anrik hundras som tros kunna härstamma från 6000-talet f.Kr. Även afghanhunden kan vara ungefär lika gammal. Dessutom tros både alaskan malamute och samojedhunden ha kommit till på 1000-talet f.Kr. Men detta är så pass långt tillbaka i historien att det inte med säkerhet går att säga att så är fallet.

   Mot bakgrund av detta skulle kritikos lagonikos kunna vara en av världens äldsta hundraser. Den ska ha funnits i cirka 5 000 år (även om vi inte vet säkert). Men den är troligtvis inte DEN ÄLDSTA hundrasen i världen utan anses snarare vara en av Europas äldsta jakthundraser.

   1. Hej…
    Jag har en kritikos lagonikos, en tik som jag har nu haft i ca 5.
    Detta är en oerhörd intelligent hund, som älskar människor.
    Fick med mig hunden från kreta, där jag också fick information om att den äkta kritikos lagonikos skall ha svansen svängd uppåt.. Och det har hunden….
    Troligen det enda exemplaret av kritikos lagonikos i Sverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *