Galgo español – en spansk vinthund med lång svans

Galgo español är en gammal spansk ras som är en hetsjakthund på främst hare. Det är en trevlig sällskapshund men behöver få springa fritt. Den är oerhört snabb men lugn inomhus. Rasen är frisk och kan uppnå en hög livslängd.

Fakta om galgo español

Mankhöjd hanar:62-70 cm
Mankhöjd tikar:60-68 cm
Vikt:23-25
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Galgo español kan också kallas för eller galgo eller den spanska vinthunden. Detta är som namnet på rasen antyder en vinthund från Spanien. Ordet galgo betyder nämligen just vinthund på spanska.

Man tror dock att galgo ska syfta på gallerna och betyda gallernas hund. Gallerna var nämligen romarnas namn på kelterna. Detta eftersom man tror att hundarna har kommit till Spanien med just kelterna och härstammar från de hundar som följde med kelterna på deras vandringar. Dessa hundar var asiatiska vinthundar vilket gjorde att de snabbt anpassade sig till den spanska miljön med sina stäpp- och platålandskap.

Den mer traditionella teorin menar istället att vinthundar spreds över Europa med romarna under antiken. Under 1500-1700-talen spreds rasen till Europa och länder som Irland och England. Man anser att galgo español är förfadern till greyhound, den engelska vinthunden.

Rasen är en hetsjakthund. Under 1930-talet och framåt blev sporten hundkapplöpning allt mer populär i Spanien. Detta gjorde att man började korsa in greyhound i rasen. På 1960-talet vidtog man åtgärder för att rädda rasen.

Rasen är erkänd av den internationella organisationen FCI ända sedan 1972. Den första individen kom till Sverige 1995.

En galgo español som går på en äng med maskrosor

Användningsområde och mentalitet

Galgo español är en ras som historiskt har använts som hetsjakthund. I Spanien används den fortfarande som jakthund på framförallt hare. Den kan också användas vid jakt på andra djur såsom räv, kanin och även vildsvin. Den är väldigt snabb och jagar med hjälp av sin syn. Vid jakten är den väldigt livlig och beskrivs som levnadsglad. I Sverige är galgon framförallt en familjehund och sällskapshund. Man kan också se dem på lure coursing vilket är jakt efter konstgjort byte, och även på hundutställningar.

Rasen beskrivs som lugn, harmonisk och ibland även tillbakadragen. De ligger gärna och vilar inomhus eller umgås med sin familj. De fungerar generellt bra med andra hundar.

Utifrån sitt ursprung är det viktigt att man ger dem möjlighet att springa lösa. De är som sagt väldigt snabba och det är viktigt att träna inkallning från en tidig ålder. Man behöver även vara medveten om att de är väldigt aktiva som valpar och kräver en tidig social träning. Rasen anses dock vara lättfostrad.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en frisk och sund ras. Det finns inga övergripande hälsobekymmer i rasen. De har även en relativt lång livslängd på cirka 11-13 år.

Pälsen hos en galgo español kan antingen vara slät- eller strävhårig. Pälsen är lättskött och kräver endast en regelbunden genomborstning.

Galgo español i närbild

Jämförelser med andra hundraser

Galgo español är en hundras som påminner en del om vissa andra raser. Nedan kikar vi därför på hur den står sig när man jämför den med liknande hundraser!

Galgo español eller greyhound?

En galgo español och en greyhound kan vid första anblicken vara ganska lika varandra. Och det är inte konstigt eftersom de båda är smidiga vinthundar som jagar med sin syn. De är båda snabba men en greyhound är mer av en sprinter meda galgon är mer uthållig. En galgo är dock mindre och lättare i kroppen än en greyhound. Medan en galgo kan vara antingen sträv eller släthårig kan en greyhound endast vara släthårig.

Galgo español eller whippet?

Även galgon och whippet har många likheter med varandra. De är båda vinthundar som älskar att springa. Whippet kommer dock från Storbritannien medan galgon kommer från Spanien. Whippeten är lägre i mankhöjd och väger mindre än en galgo. Båda raserna anses vara friska raser och kan uppnå ungefär samma livslängd. Bägge raserna kräver minimal pälsvård.

Vanliga frågor om galgo español

Hur många galgo español finns det i Sverige?

2021 fanns 345 registrerade individer i Sverige enligt Jordbruksverket.

Liknande artiklar