Irish glen of imaal terrier – en frisk och gammal ras från Irland

Irish glen of imaal terrier är en tålig, lojal och vänlig hundras som har utvecklats i ett lokalt område på Irland. Där användes de till att hålla efter skadedjur och jaga efter bland annat räv. Rasen är en väldigt ovanlig syn både i Sverige och utomlands. Det är en utmärkt sällskapshund som älskar att tillbringa tid med sin familj och hänga med på olika aktiviteter.

Fakta om irish glen of imaal terrier

Mankhöjd hanar:Max 35,5 cm
Mankhöjd tikar:något lägre än hanar
Vikt hanar:ca 16 kg
Vikt tikar:något lägre vikt än hanar
Rasklubb:The Swedish Association of the Irish Glen Of Imaal Terrier
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Irish glen of imaal terrier är en mycket gammal ras. De kallas ibland också för glens, glennies och wicklowterrier. Det är en lokal hundras som förekom inom det ensliga, karga och fattiga dalområdet Glen of Imaal i grevskapet Wicklow på Irland. Ordet glen betyder dal. Dalen tror man har fått sitt namn från den stam av människor som bosatte sig där redan på 700-talet.

Man ska säga att det finns många olika historier om hur rasen kom till. Detta eftersom det saknas dokumentation kring detta. Det man dock vet är att under den engelska drottningen Elizabeth I regeringstid under mitten av 1500-talet till början av 1600-talet stannade vissa legosoldater kvar i området. Det sägs att soldaterna fick mark som ersättning för deras militärtjänst. Soldaterna hade tagit med sig hundar som korsades med den mer lokala terriern och på så sätt tror man att irish glen of imaal terrier har sitt ursprung.

Under många århundraden har sedan rasen funnits sida vid sida med sin ägare och familj. Även om rasen är liten har den alla egenskaper som generellt kännetecknar en större hund. Detta för att de skulle klara av den väldigt tuffa och svåra tillvaron i dalen.

Eftersom det var svårt att överleva där behövdes hundarna hjälpa till och bidra till försörjningen. Därför användes de bland annat som grytjakt- och gårdshund för att bland annat hålla efter skadedjur och även till hundkamper för att tjäna lite pengar till sin ägare. Rasen accepterades inte av jagande herrskap förrän under 1800-talet. De dog nästan ut innan man på nytt började föda upp dem under 1900-talet.

1933 syntes denna hundras för första gången på en hundutställning. 1934 erkändes rasen av den irländska kennelklubb och en rasklubb bildades kort därefter. Den är även erkänd av FCI. Rasen är mycket ovanlig i både Sverige och utomlands. Den första hunden importerades till Sverige 1977-78 som inte ledde till några avkommor. 1982 importerades sedan en tik och en hane två år senare. 1985 kom den första kullen. Den svenska rasklubben bildades 2004.

Användningsområde och mentalitet

Rasen har tidigare använts som jakthund på bland annat grävling och räv. De var starka och var helt tysta när de jagade. De jagade även i vatten efter utter och mink. Nuförtiden används den främst som sällskapshund och är en mycket lämplig sådan. Det är en vänlig, glad och aktiv hundras som gärna sysslar med aktiviteter som agility, sök och viltspår.

Man ska vara medveten om att den har en stor jaktlust och är modig när det behövs. Det viktigaste för en irish glen of imaal är att den får vara med sin familj och den trivs bäst när hela familjen/flocken är samlad. Även om det är en aktiv och arbetsvillig hundras trivs den också utmärkt i soffan.

Dagens avelsarbete sätter stort fokus på att behålla det goda temperamentet och stabila psyke som finns i rasen. En irish glen of imaal terrier ska var lojal, social, ha gott självförtroende och har en viss envishet. Många menar att rasen är en mildare variant av de olika terrierraser som finns.

Närbild på en irish glen of imaal terrier som sitter i gräset

Hälsa och pälsvård

Rasen är frisk och sund med få kända rasbundna sjukdomar och hälsoproblem. Det förekommer fall av ögonsjukdomen PRA-CR3D, främst i USA.

Rasen kräver viss pälsvård som de flesta hundar behöver. Den behöver kammas cirka 1-2 gånger i veckan och trimmas 2-3 gång per år. Det är en medellång päls som har en mjuk underull och en sträv struktur utanpå. Pälsen ska vara så sträv som möjligt. En hund av denna ras ska se vårdad ut men ska inte trimmas så att den inte ser ut som en arbetande terrier.

Jämförelser med andra hundraser

Nedan kan du ta del av våra jämförelser av irish glen of imaal terrier och andra liknande raser!

Irish glen of imaal terrier eller irish softcoated wheaten terrier?

Som namnen antyder har båda raserna sitt ursprung på Irland. De användes också som gårdshundar som höll efter skadedjur och som jakthundar på bland annat grävling och utter. Båda är idag utmärkta sällskapshundar. En irish softcoated wheaten terrier är något större än en glen. Man behöver borsta och trimma bägge raserna men en irish softcoated wheaten terrier kräver något mer underhåll.

Irish glen of imaal terrier eller cairnterrier?

Precis som föregående hundras har irish glen of imaal terrier och en cairnterrier en hel del gemensamt. De användes urpsungligen som gårdshundar som höll efter skadedjur eller jakt på exempelvis grävling. Medan en glennie kommer från Irland kommer cairnterriern från Skottland men har båda kommit från tuffa förhållanden. Båda raserna har en stark flockkänsla och är aktiva som tycker om att hitta på saker. En irish glen of imaal terrier är aningen högre men betydligt tyngre än en cairnterrier.

Irish glen of imaal terrier eller norfolkterrier?

Båda raserna ses som sällskapshundar. De har en historia av att vara gårdshundar som höll efter gårdarna från skadedjur som exempelvis råttor. Båda raserna anses vara friska och sunda. En norfolkterrier är mindre än en glennie. Medan en irish glen of imaal terrier endast är vetefärgad eller blue brindle (tigrerad) så kan en norfolkterrier vara till exempel olika nyanser av rött eller black and tan och ibland med vita fläckar eller tecken.

Vanliga frågor om irish glen of imaal terrier

Hur är en irish glen of imaal terrier?

Det är en aktiv hundras som tycker om aktiviteter och att få arbeta. Den vill gärna vara med sin familj. Det är en lojal, vänlig och social hund.

Liknande artiklar