Mudi – en arbetsglad ungersk hund med mycket fart

Den ungerska rasen mudi är en arbetsglad och anpassningsbar hund. På huvudet och benen har den kort och slät päls medan den är vågig, även lockig päls. Rasen är liten till medelstor och passar för flera olika grenar på grund av sin fysik, temperament och jävlar anamma. Om du gillar fart och fläkt så fortsätt att läsa!

Fakta om mudi

Mankhöjd hanar:41-47 cm
Mankhöjd tikar:38-44 cm
Vikt hanar:11-13 kg
Vikt tikar:8-11 kg
Rasklubb:Svenska Klubben För Ungerska Rashundar
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Mudin kommer från Ungern och är en av landets tre vallhundar. De övriga är pumi och puli. En mudi vallar nötkreatur, får och svin och har gjort länge på den ungerska landsbygden. Den är uppskattad i och med sin modiga läggning och sin förmåga att hantera större och besvärligare boskap. Den vaktar även hus och annan egendom, är med på vildsvinsjakten och/eller som skadedjursbekämpare.

Man tror att rasen har kommit till på 1700- eller 1800-talet. Då korsades mellan ungerska herdehundar och vad man tror var olika varianter av tyska vallhundar med upprättstående öron. Man tror att den är nära släkt med hrvatski ovcar.

Rasen godkändes 1936 av den ungerska kennelklubben och av FCI 1966 efter att ha fått en ny rasstandard. Mudin är ganska ovanlig i Sverige och faktiskt även i hemlandet Ungern. I Sverige finns det några enstaka uppfödare. Den första mudin kom till Sverige 1981 och den först kullen föddes året efter. Idag finns det 201 hundar av denna ras i vårt land.

Mudi

Användningsområde

Eftersom en mudi är en vallande herdehund används den givetvis för att valla olika slags djur. Men den är också skicklig på att vakta och varna. Den används till exempel för att söka narkotika eller som väktarhund. I Sverige anses den vara en aktiv familjehund. Man kan ofta se den på olika spår-, skydds- och söktävlingar. Fysiken och temperamentet lämpar sig också väl för exempelvis agility. Det finns också mudis som bland annat är räddningshundar.

Egenskaper

Mudin är energisk som få. Dess temperament beskrivs som modigt, alert, livligt och tillmötesgående. Även om den är självsäker och självständig är den samtidigt lojal och kärleksfull. Den är lätt att lära, både på gott och ont, och vill gärna vara till lags. Den vill hitta på saker och vill gärna var nära. Detta kan innebära att en mudi kan fästa sig vid en specifik person och kan vara avvaktande mot främmande personer. Även om den är nyfiken är det ingen hund som ger sig iväg på egna äventyr långt från sin familj och förare.

Mudi som sällskapshund

Rasen är en arbetande hund. Detta gör att du som söker en lugn sällskapshund som kan nöja sig med några kortare promenader per dag bör inte välja en mudi. En hund av denna ras kräver som minimum långa, och många, vandringar i skog och mark. Den behöver också hjärngymnastik varje dag. Eftersom det händer mycket och fort kan det vara tufft om du är en förstagångshundägare. Det är också viktigt att en mudi socialiseras även efter sin hemkomst till sin nya familj. Det måste också finnas utrymme för den att varva ner. Du som däremot söker en aktiv sällskapshund kan ha hittat rätt!

Vanliga frågor om mudi

Hur mycket väger en mudi?

En vuxen mudi väger mellan 8 och 13 kg. Hanar väger 11-13 kg medan tikar väger 8-11 kg.

Hur stor blir en mudi?

En mudi når en mankhöjd om 38-47 cm. Hanars mankhöjd är 41-47 cm medan tikar mäter 38-44 cm.

Liknande artiklar