Weimaraner är en av flera hundraser med simhud mellan tårna

Hundraser med simhud mellan tårna – 13 bra simmare

Visste du att det finns hundraser med simhud mellan tårna? Jo, du läste rätt – det är inte bara ankor som är utrustade med naturliga simfötter! Dessa raser är av förklarliga skäl skickliga simmare, men simhuden har faktiskt fler fördelar än enbart denna. De olika fördelarna kommer vi såklart att belysa i denna artikel!

13 hundraser med simhud mellan tårna

Det intressanta är att alla hundar faktiskt föds med simhud men de allra flesta blir av med simhuden tidigt i livet. Den hjälper hundarna att simma mer effektivt men den kan även användas för att enklare gå över mjuka eller leriga ytor. Dessutom gör den det enklare att gräva på ett effektivt sätt.

Till de raser som behåller den även i vuxen ålder hör bland annat labradorer, pudlar och taxar. Läs vidare för att få reda på vilka de 13 hundraser med simhud mellan tårna som vi har valt att belysa är!

American water spaniel

American water spaniel är en ras där man ju hör på namnet att den är som gjord för simning! Dessa hundar med simhud mellan tårna känner sig som hemma i vattnet. De har en oljig yttre päls som stöter bort vatten och simhuden gör att de är duktiga på att simma.

Om du väljer att skaffa en hund av denna ras är det viktigt att du låter den arbeta. Rasen är nämligen framavlad för att jobba, och om den inte får göra detta behöver den erbjudas mycket motion och aktivering på annat sätt. Annars riskerar hunden att bli väldigt skällig och destruktiv.

American water spaniel

Chesapeake bay retrieveru2013

Chesapeake bay retriever är den första av flera retrieverraser på denna lista. Dessa hundar älskar att jobba och trivs bäst ihop med en aktiv ägare som gillar att vistas mycket utomhus. Rasen påminner en hel del om labradoren förutom det faktum att pälsen är vågig.

Denna hundras med simhud mellan tårna härstammar från Chesapeake Bay på den amerikanska östkusten. Där har den använts för att jaga ankor i det iskalla vattnet. Simhuden har då varit till hjälp eftersom jobbet har inneburit en hel del simning för hundarna. Den korta och isolerande pälsen har förstås också kommit till användning.

Chesapeake bay retriever

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel är ytterligare en hundras med simhud mellan tårna där man redan på namnet hör att detta är en utpräglad vattenhund. Precis som namnet antyder älskar dessa hundar att simma. Rasen har också en lång historik – den tros ha tillkommit redan under 600-talet.

Utöver simhud har rasen också en väldigt lockig päls. Därför kräver den en hel del pälsvård redan från en tidig ålder.

Irländsk vattenspaniel

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en tysk hundras som har avlats fram genom selektiv avel (likt alla andra hundraser). Detta är en korthårig hundras som är en skicklig jägare och dessutom utrustad med simhud mellan tårna. Simhuden gör att dessa hundar med lätthet kan paddla sig fram i vattnet.

Dessa tillgivna hundar knyter an starkt till sina familjer. Det är också en aktiv ras med mycket energi som därför trivs bäst tillsammans med aktiva ägare. Om du gillar att springa kan du med fördel utöva canicross tillsammans med din korthåriga vorsteh!

Korthårig vorsteh

Labrador retriever

Labrador retriever är jämt och ständigt den mest populära av alla hundraser i Sverige. Detta är en väldigt trevlig sällskapshund som även kan användas till jakt m.m. Labradorer är väldigt drivna av mat och är därför en av de mer lättränade raserna som finns. Samtidigt behöver de motioner och aktiveras mycket för att inte bli hyperaktiva och destruktiva.

Likt en utter har denna ras en vattenavvisande päls i dubbla lager samt en kraftig svans och simhud mellan tårna. Därför är det inte särskilt märkligt att labbar ofta är skickliga simmare!

Labrador retriever

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund är en av världens största hundraser. Till skillnad från många andra jättestora hundraser har newfoundlandshunden också en tjock och fluffig päls. Pälsen gör att dessa hundar kan hålla sig i det kyliga vattnet under en längre tid utan att behöva frysa.

Rasen är en erkänd duktig simmare, vilket bland annat har att göra med att den tillhör de hundraser med simhud mellan tårna som vi lyfter fram här. Den har också en imponerande uthållighet och har en historik av att hjälpa kanadensiska fiskare genom att dra fiskenät och fånga fisk.

Newfoundlandshund

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever är en hundras med simhud mellan tårna som också går under smeknamnet ”tollare”. Detta namn beskriver deras förmåga att ”tolla”, d.v.s. locka in bytet i skottlinjen eller in i en fälla. Rasen är framavlad för att kunna jaga i vatten och känns lätt igen på sin vackra röda päls med vita tecken.

Denna ras har lite mer simhud på tassarna än vad många av de övriga raserna på denna lista har. Denna egenskap gör också rasen till den snabbaste och mest rörliga simmaren av de olika raserna som nämns i denna artikel.

Nova scotia duck tolling retriever

Otterhound

Otterhound är en sällsynt hundras som inte särskilt många utom de mest inbitna hundälskarna känner till. Rasen härstammar från Storbritannien och är en studsig jakthund samt skicklig simmare. Denna hundras med simhud mellan tårna har nämligen breda skuldror och en muskulös kroppsbyggnad. Dessa egenskaper gör den till en kraftfull och bra simmare.

Otterhound

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en hundras med simhud mellan tårna som jobbar på ett lite annorlunda sätt jämfört med newfoundlandshunden. Denna ras har inte samma otroliga styrka och utför därför inte det tunga grovgörat på samma sätt. Däremot är den skicklig på att valla in stora mängder fisk i fiskenät och på så vis vara fiskare till hjälp.

Detta är en av de hundar som inte fäller särskilt mycket och därför kan vissa pälsdjursallergiker tolerera denna ras. Det är också en aktiv ras som lämpar sig utmärkt för löpning. Dessutom är detta som bekant en av flera hundraser med simhud mellan tårna, och därmed är de också duktiga på att simma.

Portugisisk vattenhund

Pudel

Pudel är en smart, lockig och söt ras som är väldigt mångsidig. Man tänker ofta på den som något av en stadshund, men den trivs lika bra på landet som i staden. Rasen älskar också att simma så det kan vara bra att lägga till simning som en motionsform och fritidsaktivitet för din hund. Dessa hundar har nämligen mycket energi som den bör få utlopp för på ett eller annat sätt.

Denna franska hundras med simhud mellan tårna har en päls som inte är särskilt oljig. Den är istället mjuk och trevlig att klappa. Om du väljer att skaffa denna ras bör du dock vara förberedd på att du kan behöva ägna en del tid åt pälsvård. Dessutom kan det vara en fördel om du lär dig att klippa hunden själv. I den länkade artikeln kan du läsa vår guide till hur du gör detta!

Pudel

Strävhårig vorsteh

Strävhårig vorsteh är en strävhårig hundras med en vattentät päls som isolerar mot kyla på vinterhalvåret och värme på sommarhalvåret. Detta är också en av de hundraser med simhud mellan tårna som är helt given på denna lista över sådana raser.

Rasen är lätt att känna igen på det buskiga skägget som särskiljer dem från sin korthåriga kusin. Den sträva pälsen är faktiskt inte heller särskilt svår att ta hand om och den kräver inte överdrivet mycket pälsvård. Däremot är detta en stor hundras med mycket energi som gärna bör tävla i hundsporter för att få utlopp för sin energi.

Strävhårig vorsteh

Tax

Tax är en kortbent hundras som alla känner igen på den korta och avlånga kroppen. Rasen avlades ursprungligen fram för att jaga och är en grythund ända in i benmärgen. Den långa och slanka kroppen gör att dessa hundar enkelt kan leta sig in i grävlingsgryt och liknande i jakt på grävling. Dessutom jagar de gärna råttor.

Detta är en hundras med simhud mellan tårna som faktiskt inte främst använder simhuden för att kunna simma bättre – de använder den istället för att gräva. Tack vare sin simhud kan taxar använda sina tassar för att skyffla bort jord och liknande likt en grävskopa. Med detta sagt gillar de förstås också att simma och gör detta med bravur!

Tax

Weimaraner

Weimaraner är en aktiv hundras som är väldigt elegant och graciös. Dessa egenskaper har de ärvt från sina förfäder – rasen användes som jakthund av kungligheter redan på 1700-talet. Detta är en intelligent ras som också är tillgiven och gör sig bra som familjehund.

Den är också ett bra löparsällskap om du gillar att ge dig ut på långdistansrundor. Tack vare att denna ras har simhud mellan tårna kan den få bra grepp och komma upp i höga hastigheter.

Weimaraner

Vanliga frågor om hundraser med simhud mellan tårna

Varför har vissa hundraser simhud mellan tårna?

De hundraser som har simhud mellan tårna har ett membran av hud och bindväv mellan sina tår. Simhuden ger dessa hundar bättre grepp och mer stabilitet när de går och hjälper dem även att gräva mer effektivt. Dessutom hjälper den dem att simma bättre.

Avslutande tankar om hundraser med simhud mellan tårna

Har du själv någon av de hundraser med simhud mellan tårna som vi lyfter fram här? I sådana fall kommer du förmodligen titta lite närmare på hundens tassar nu, eller hur?! Skriv gärna en kommentar och berätta huruvida din hund är en duktig simmare och grävare tack vare simhuden!

Om du vill lära din hund att simma har vi tagit fram en guide som kan vara till hjälp. Klicka bara på länken så får du veta steg för steg hur du bör gå tillväga för att förvandla din lilla badkruka till en duktig simmare!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hundraser med simhud mellan tårna – 13 bra simmare”

    1. Hej Sofia och tack för din kommentar! Det stämmer bra – såväl leonberger som landseer är två hundraser med simhud mellantårna som vi inte har tagit med i denna lista. Vi har istället låtit newfoundlandshunden få representera de lite större simmarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *