Presa canario – den massiva vakthunden från Spanien

Om du inte känner till namnet presa canario så kanske namnet dogo canario istället känns bekant? Det är nämligen samma ras. 2018 bytte rasen namn från dogo till presa canario. Rasen är massiv och hanar ska enligt rasstandarden väga minst 50 kg respektive 40 kg för tikar. Det är trots sin storlek snabba och välbalanserade hundar.

Presa canario är en boskapsväktare och vakthund med stark vaktinstinkt. Den ska ha ett jämnt temperament och är fäst vid sin ägare och familj men misstänksam mot främlingar. Rasen är självständig och anses inte vara lämplig som förstagångshund utan kräver en erfaren och kunnig ägare.

Fakta om presa canario

Mankhöjd hanar:60-66 cm
Mankhöjd tikar:56-62 cm
Vikt hanar:50-65 kg
Vikt tikar:40-55 kg
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser ooch bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Presa canario är en hundras som har sitt ursprung på de spanska öarna Gran Canaria och Teneriffa i ögruppen Kanarieöarna. Rasen har länge hetat dogo canario men heter sedan 2018 presa canario. Detta efter ett namnbyte hos den internationella organisationen FCI.

Rasen härstammar från korsningar mellan de molossoida hundar som conquistadorerna hade med sig från Sydamerika och inhemska boskapshundar. Ur korsningarna uppstod en hundtyp som bland annat var robust, energisk och trogen.

Under 1600- och 1700-talen var hundarna populära och populationen växte. Detta kan man till exempel se i texter från den tiden, främst i cedularios del cabildo vilket kan liknas som domstolsprotokoll. I dessa texter beskrivs hundarnas arbetsuppgifter, vilket var främst som vakt- och boskapshund. De hjälpte bland annat slaktarna att kontrollera boskapen.

Under 1800-talet blev så kallade hundhetsningar populära. Rasen korsades bland annat med olika typer av bulldoggar och andra hundar som britter som invandrat hade tagit med sig till öarna. 1940 förbjöds dock dessa hundkamper i Spanien. Detta gjorde att antalet hundar minskade varpå man trettio år senare inledde ett restaureringsarbete för att rädda rasen.

1982 bildades rasklubben och året efter så erkändes rasen av den spanska kennelklubben. I Sverige är antalet hundar få. I slutet av 2021 fanns det 356 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Presa canario

Användningsområde och mentalitet

Som redan nämnts är presa canario en vakt- och boskapshund där den driver och sköter främst nötboskap. Rasen är lugn och har en utpräglad stark vaktinstinkt. Hundarna ska ha ett jämnt temperament, stort självförtroende, självständighet och vara väldigt modig.

Rasen är mild, foglig och trogen gentemot sin familj. Den ska också vara lydig mot familjen och fäster sig mycket vid ägaren. Den är dock misstänksam mot främmande personer. Attityden är värdig och uppmärksam. När den uppmärksammar något så är hållningen bestämd och hunden ska ha en vaken och vaksam blick.

I Sverige används rasen främst som sällskapshund. Den anses dock inte vara lämplig som förstagångshund. Detta utifrån att hundarna har en stark vaktinstinkt och är väldigt självständig. Det kräver därför en erfaren och ansvarsfull person med stor kunskap och tidigare erfarenheter av hundägande.

Hälsa och pälsvård

Antalet individer i Sverige är få. Det går det därför svårt att veta exakt hur hälsotillståndet ser ut inom rasen. Livslängden är cirka 9-11 år men beror givetvis på individuella faktorer.

Pälsen hos en presa canario är kort, slät och grov. Detta är en hundras med tigrerad päls. Pälsen ska ligga tätt mot kroppen. Viss underull kan förekomma på halsen och låren. Det är en lättskött päls som kräver endast lite skötsel.

Presa canario

Vanliga frågor om presa canario

Hur är en presa canario?

Presa canario är lugn, foglig och fäst vid sin ägare och familj. Den är misstänksam mot främlingar, är självständig och har en stark vaktinstinkt. Den är inte lämplig som förstagångshund.

Vad kostar en presa canario?

En valp av rasen presa canario kostar generellt sett från 16 000 kronor till 24 000 kronor. Det exakta priset varierar lite grann beroende på vilken uppfödare du köper hunden av.

Är presa canario farlig?

Nej, presa canario är inte nödvändigtvis en farlig hundras. Dessa hundar är ofta lojala husdjur och skickliga vakthundar. Men har rasen ett rykte om sig att vara en skräckinjagande och aggressiv kamphund när den inte får rätt uppfostran och träning.

Liknande artiklar