Dogo argentino – den vita, maffiga hunden från Argentina

Dogo argentino är den vita, rejäla hunden från Argentina som faktiskt är förbjuden hundras i flera länder. Det är en utpräglad jakthund som bland annat används i jakt på puma och andra rovdjur i sitt hemland. I vårt land är den främst en sällskapshund som även syns i utställningsringarna eller på viltspårtävlingar. Det är en uthållig och modig hund som på grund av sina egenskaper inte lämpar sig för en förstgångshundägare.

Fakta om dogo argentino

Mankhöjd hanar:62-68 cm
Mankhöjd tikar:60-65 cm
Vikt hanar:45-50 kg
Vikt tikar:40-45 kg
Rasklubb:Klubben för gårds- och boskapsvaktare
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Rasen dogo argentino kommer som namnet antyder från just Argentina, närmare bestämt Córdoba-provinsen. Det var Dr. Antonio Nores Martinez som redan 1928 upprättade rasstandarden. Hans arbete byggde på korsningar på den så kallade gamla kamphunden från Córdoba. Det var en ras som hade både kraft och styrka.

Det var sedan nio andra hundraser korsades in. Dessa var bland annat mastiff, bulldog, boxer, grand danois, bullterrier, dogue de bordeaux och irländsk varghund. Det var också bara vita hundar som valdes ut i aveln. De skulle även ha rejäla huvuden och långa nospartier men vara utan underbett. Det sägs att tanken var att få fram en kamphund men det ändrades sedan till jakt-, vakt- och sällskapshund.

1947 var rasen sedan etablerad. En rasstandard för rasen presenterades på Buenos Aires jaktklubb samma år. 1964 erkändes sedan rasen för registrering i den argentinska kennelklubben och 1973 erkändes den av FCI.

2020 fanns det 435 registrerade individer i Sverige enligt Jordbruksverket. Rasen är faktiskt förbjuden i flera olika länder som Danmark, Norge och Storbritannien. En komplett lista över förbjudna hundraser i olika länder finner du i vår länkade artikel!

Användningsområde och mentalitet

Rasen anses ha en stor anpassningsförmåga och har därmed blivit användbar. Den används bland annat vid jakt på storvilt såsom puma, vildsvin och andra rovdjur som finns nära jordbruk med boskap i Argentina. Deras uthållighet, styrka, mod och utmärkta luktsinne gör det till en fantastiskt bra hund i dessa förhållanden. Den ska också ha jaktlust och skärpa. Den har även en viss vaktinstinkt och kan därför användas som vakthund.

I Sverige används framförallt dogo argentino som sällskapshund. Den kan ibland synas i utställningsringarna. Utifrån sitt ursprung passar de även bra i viltspår och det finns även vissa som är eftersökshundar på älg- och rådjur. Rasen skäller sällan, och ska var tyst i spåret.

En dogo argentino ska vara vänlig mot både människor och djur. Den får inte vara aggressiv och det är också en egenskap som noga observeras. Men rasens vissa egenskaper såsom skärpan och vaktinstinkten gör den mindre lämplig för en förstagångshundägare. Man bör istället vara erfaren och hundvan. Det är en lojal ras som visar tillgivenhet utan förbehåll.

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en frisk ras men det förekommer höftledsdysplasi, hudproblem samt dövhet. De brukar uppnå en ålder på 10-12 år.

En dogo argentino har en kort päls och kräver ingen särskild pälsvård. Som många andra hundar ska de badas vid behov.

Dogo argentino i närbild framför en sjö

Jämförelser med andra hundraser

Undrar du hur dogo argentino står sig med andra jämförbara hundraser? Läs då vidare så ska vi förklara detta nedan!

Dogo argentino eller cane corso?

Funderar du på att skaffa en dogo argentino eller en cane corso? Vid första anblicken kan dessa två raser se ganska lika ut, förutom färgen. De är också ungefär lika höga och väger ungefär lika mycket. De har båda lättskött päls som kräver relativt liten pälsvård. Ingen av raserna anses vara en bra hund för en förstagångshundägare. Även om raserna har olika ursprung har de båda använts som jakt- och vakthundar.

Dogo argentino eller dobermann?

Står ditt val av hundras mellan dogo argentino eller dobermann? Dessa båda rasers utseende skiljer sig en del åt. De är ungefär lika höga i mankhöjd. Däremot väger dessa hundar mer än en dobermann. Även färgerna skiljer sig åt då en den förstnämnda är vit, ibland med svart fläck på huvudet. En dobermann är däremot svart eller brun med tantecken. En dobermann är en utpräglad brukshund och används även som tjänstehund medan en dogo argentino främst används som sällskapshund i Sverige.

Dogo argentino eller rottweiler?

Väljer du mellan dogo argentino eller rottweiler? Förutom färgen som skiljer sig mellan dessa raser så är även en rottweiler snäppet större och tyngre. Precis som en dobermann är en rottweiler mer av en brukshund medan det kan man inte säga om en dogo argentino. Båda anses dock vara bra vakthundar.

Dogo argentino eller presa canario?

Ska du skaffa en dogo argentino eller en presa canario men har svårt att bestämma dig för vilken ras? Den ovanliga rasen presa canario är en vakt- och boskapshund men används oftast i vårt land som sällskapshund. Färgen är fawn eller tigrerad och skiljer sig därmed mot den vita färgen som dessa hundar har. Presa canario är aningen större i höjd och vikt. Precis som en dogo argentino har den en stark vaktinstinkt och ingen av raserna lämpar sig därför till en förstagångshundägare.

Dogo argentino eller american staffordshire terrier?

En american staffordshire terrier är betydligt mindre, både avseende vikt och mankhöjd. En dogo argentino ska vara vänlig mot människor men en amstaff har ett stort behov av att vara nära människor. Båda raserna kräver en ägare som är erfaren och kunnig.

Vanliga frågor om dogo argentino

Hur mycket kostar en dogo argentino?

En dogo argentino kostar ungefär mellan 19 000 och 29 000 kronor.

Är dogo argentino farlig?

Dogo argentino anses vara en av de mer aggressiva och farliga av alla hundraser. Den har använts för att jaga storvilt såsom puma och vildsvin. Med det sagt kan vilken hund som helst vara farlig i händerna på fel ägare.

Liknande artiklar