MiniFinder Atto skog

MiniFinder® Atto GPS-tracker [Recension]

Inlägget är reklam för Adrecord och innehåller annonslänkar.

GPS-spårning är i sig inget nytt fenomen, men de produkter som tidigare fanns på marknaden var ofta alltför stora för att ha en praktiskt användning på husdjur, eller så var de inte vattentåliga. Efterfrågan på GPS-trackers för hundar är dock så pass stor att MiniFinder® tagit fram en tracker som hjälper dig att hålla koll på din jycke i skog och mark.

Men lever det Växjöbaserade företaget MiniFinders GPS-tracker Atto upp till hajpen? Uppfyller den alla de krav man som hundägare ställer på en enhet för GPS-spårning? Detta har jag bestämt mig för att ta reda på genom att testa produkten och se vad den går för!

OBS! Missa inte heller min genomgång av de bästa hund-GPS:erna!

Spåra din hund med GPS via en app

MiniFinder® Atto är bara cirka 6×3 cm stor och väger blott 38 gram. Detta gör att den även lämpar sig för användning på mindre hundar och även andra slags djur, t.ex. katter, hästar, kor, får och renar.

En stor fördel med Atto är att produkten är IP67-certifierad. Det innebär att den är vattentät vilket gör att du inte behöver oroa dig för att regnstänk ska förstöra enheten, eller att den ska komma till skada om hunden skulle få för sig att plaska runt i ett vattendrag med den.

Även om din hund inte tenderar att springa ifrån dig under löskopplade promenader, kan MiniFinder Atto ändå ge dig en en trygghetskänsla. Du vet att om hunden skulle sticka iväg så kan du enkelt hitta den igen med hjälp av appen.

Och om det skulle vara så att du för stunden inte har någon täckning i mobilen, kommer GPS:en fortfarande att spåra hunden och du kan ta dig till en plats med mobiltäckning för att få reda på vart hunden har tagit vägen. Du kan se var han eller hon befinner sig, och via historiken ser du även var din hund tidigare har befunnit sig.

Nu har denna hund-GPS dessutom blivit ännu bättre i och med släppet av den nya modellen MiniFinder Atto Pro!

Minifinder Atto undersöks av hund
Eurasiern Dwight undersöker GPS-trackern Minifinder Atto

Lätt att komma igång

Det är förvånansvärt lätt att komma igång och använda MiniFinder Atto. Efter att ha öppnat förpackningen var det bara att ladda enheten, registrera den, fästa den på halsbandet och börja använda den. I förpackningen medföljer ett kort med en webbadress som du kan mata in för att hämta en snabbguide. Via snabbguiden kan du i sin tur även ladda ner användarmanualen.

Även om du inte skulle vara särskilt tekniskt lagd, kommer du inte att ha några som helst svårighet att komma igång så länge du följer instruktionerna i snabbguiden. Även den tillhörande app som hjälper dig att spåra din hund är väldigt enkel att använda och det är lätt att lära sig dess funktioner.

Innan du kan börja använda GPS-trackern behöver du registrera enheten via MiniFinders webbplats. Detta är väldigt enkelt: du anger din e-postadress, väljer den typ av enhet som du vill registrera samt anger dess IMEI-nummer och ett lösenord. IMEI-numret hittar du på förpackningen.

MiniFinder registrering
Enkelt att registrera sin MiniFinder-produkt

Håll koll i mobilen eller via dator

När du har registrerat din enhet är det dags att ladda ner MiniFinders app till din mobila enhet. Appen finns tillgänglig till såväl Android som iOS via Google Play-butiken respektive App Store.

Du kan ansluta flera GPS-trackers till ett och samma konto. Detta är förstås smidigt om du har flera hundar som du vill hålla koll på, eller t.ex. en hund och en katt. Du kan döpa de olika enheterna för att enklare kunna identifiera dem.

Din MiniFinder-enhet kan i appen ha någon av följande tre färger: grön, orange eller vit. Det betyder att enheten är online, passiv respektive offline.

Med hjälp av appen MiniFinder GO kan du se historiken för en enhet samt ändra dess inställningar. Du kan även välja att ringa till enheten och på så sätt kommunicera muntligen med din hund. Med hjälp av denna funktion kan du alltså kalla på hunden, eller ge den andra kommandon, trots att du inte befinner dig i dess absoluta närhet.

MiniFinder Atto karta
I appen ser man tydligt var hunden har gått

Mitt test av MiniFinder Atto

För att testa spårningsfunktionen gav jag mig först ut på en promenad i utkanterna av mitt bostadsområde. Vid ett senare tillfälle passade jag även på att sätta min MiniFinder Atto på prov i ett friluftsområde på andra sidan av staden. Detta för att dels testa enheten i olika miljöer och dels för att kontrollera så att den presterar lika väl vid upprepade tillfällen.

Som du kan se på bilden ovan, så syns det tydligt vilken sträcka som hunden har gått. Det gör att du vid behov enkelt kan spåra din hund med hjälp av din smartphone och ta reda på vart den har tagit vägen.

För än mer detaljerad information, såsom tidsstämplar för hundens strapatser, kan du använda webbversionen av MiniFinder GO på din dator.

MiniFinder GO webb
Webbversionen av MiniFinder GO ger än mer detaljerad information

Den lilla trackern fästs i hundens halsband

Tack vare att MiniFinder Atto är en liten och lätt GPS-tracker stör den inte hunden. En mer skrymmande eller framför allt tyngre enhet skulle lätt kunna göra enheten mer bökig att använda. Men Atto har en så pass nätt storlek och låg vikt att din hund förmodligen inte ens kommer att märka av den. Trots detta är den, som jag tidigare nämnt, vattentät!

Du fäster enkelt enheten på din hund med hjälp av det tillhörande halsband som jag rekommenderar att du införskaffar. Det går förvisso lika bra att fästa GPS-trackern i hundens befintliga halsband, men det halsband som MiniFinder har tagit fram är utformat specifikt för att användas tillsammans med spårningsenheten. Halsbandet är dessutom tillverkat i high visibility-material, vilket gör det enklare att upptäcka hunden även i sämre ljusförhållanden.

Allt du behöver göra för att fästa trackern på din hund är att låta halsbandet glida genom de bägge öppnarna på respektive sida av Atto. Sedan är det bara att fästa halsbandet på din hund och så är redo att spåra hunden. Halsbandet är ställbart i flera steg för att passa hundar av olika storlekar. Jag använder det på mina eurasier, som med tanke på att de har ganska långhåriga pälsar är hyfsat breda om nacken. MiniFinders halsband bör med andra ord passa de allra flesta hundar.

Eurasiern Dwight med Atto och halsband
På bilden bär eurasiern Dwight MiniFinders halsband

Flera smarta funktioner

MiniFinder Atto har en rad olika smarta funktioner som gör den väldigt användbar:

  • Spårning i realtid. Så fort din hund rör på sig upptäcker Atto detta och uppdaterar positionen. I appen MiniFinder GO kan du i realtid se hundens nuvarande position.
  • GeoFence. Hur smart vore det inte att kunna sätta upp ett osynligt stängsel som larmar dig så fort hunden strövar iväg? Med Atto kan du göra just detta – du sätter upp en säker zon med hjälp av appen och GPS-trackern varnar dig om hunden skulle lämna detta område.
  • Möjlighet att ringa upp hunden. MiniFinder Atto ger dig även möjligheten att ringa upp din hund via GPS-enheten. Detta gör att du kan ge hunden muntliga kommandon såsom ”stanna”, ”kom hit” etc. Genom att ringa upp Atto kan du även lyssna och höra vad som sker omkring hunden, till exempel huruvida den skäller på ett byte i en jaktsituation.

Detta är bara några av de funktioner som Atto har att erbjuda. Den har även stöd för hastighetslarm, rörelselarm, batterivarning samt varning vid låg GPS-signal. En annan smart funktion är att du inte behöver ha din smartphone konstant ansluten till appen – du kan spara batteri genom att bara se var hunden har gått via historiken.

Avslutande tankar om MiniFinder Atto

På flera håll runtom i landet finns hundrastgårdar där du som hundägare kan låta din hund springa fritt. Dessa saknas dock på många orter, och om du vill ge hunden löskopplade skogspromenader kan det vara skönt med ett ett verktyg som vid behov hjälper dig att spåra din hund. Det är vardagssituationer som denna, men även vid jakt, som GPS-spårning av hundar fyller en viktig funktion.

Men man vill inte behöva sätta på sin hund en stor och klumpig enhet som hänger kring hundens hals som en ofrivillig viktmanschett. Och en GPS-enhet med utstickande antenner eller dylikt riskerar att fastna i grenar och andra ting som hunden passerar. Så optimalt vore förstås att spårningsenheten var så liten och lätt att den knappt märktes av. Detta skulle göra det möjligt för din hund att springa omkring och leka obehindrat i skogen, samtidigt som du enkelt skulle kunna hitta hunden om den skulle få för sig att sticka iväg.

Efter att ha testat att hålla uppsikt över mina hundar med hjälp av MiniFinder Atto, måste jag säga att den har uppfyllt mina initiala förväntningar med råge. Denna GPS-tracker må vara ringa till storleken – vilket i sammanhanget enbart är positivt – men dess funktionalitet är minst sagt vidsträckt. Om du själv väljer att införskaffa en Atto kommer du inte bli besviken!

Värt att notera är att du kan köpa MiniFinder Atto direkt via MiniFinders webbshop och på så vis få ett pris som är lägre än hos de nätbutiker som jag har hittat produkten hos.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *