Bästa midjebältet hundar

Bästa midjebältet för hundägare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman, VetZoo och PN Jakt.

Genom att hitta rätt midjebälte för dig och din hund kommer du att göra er bägge lyckligare. Du kommer kunna ta med din hund på löpturer utan att behöva hålla i kopplet – det fästs istället i ett joggingbälte som du bär kring din midja.

Men vilket är det bästa hundförarbältet och vad ska man tänka på när man överväger att införskaffa ett sådant? I denna artikel kommer jag att guida dig genom den djungel av dragbälten och andra midjebälten som just nu står mellan dig och ditt mål: löprundor och promenader där du har händerna fria.

För- och nackdelar med midjebälten

Till att börja med kan det vara värt att klargöra varför midjebälten för hundägare har kommit att bli allt mer populära under de senaste åren. Det finns flera fördelar med att använda dessa som ett joggingbälte när du joggar, eller ett dragbälte när du utför dragaktiviteter med din hund:

 • du får händerna fria genom att du slipper hålla i kopplet
 • många bälten har fickor som gör att du kan förvara allt från bajspåsar till mobilen i ditt hundförarbälte
 • om du har en dragstark hund kan du avlasta axeln genom att använda ett joggingbälte när du joggar eller promenerar med din hund.

Med detta sagt finns det även vissa saker att tänka på:

 • även om din axel kan avlastas av ett hundförarbälte, kan bältet istället förflytta kraften till din ländrygg
 • du bör fortfarande ta tag i kopplet för att kontrollera din hund när ni passerar andra ekipage på promenaden eller i motionsspåret.

Nu när vi har gått igenom grunderna tycker jag det är dags att gå vidare till min personliga lista över de bästa midjebältena på marknaden just nu.

Bästa midjebältet för hundägare i olika prisklasser

Det har mindre betydelse vad du väljer att kalla ditt bälte: midjebälte, joggingbälte, dragbälte eller hundförarbälte – dessa är bara olika namn på en och samma produktkategori. I denna kategori av produkter finns det dock flera olika varumärken och bälten att välja mellan.

För att underlätta ditt val har jag under årens lopp testat en rad olika bälten. Med den erfarenhet som mina produkttester har givit mig – samt genom samtal med hundägare som ägnar sig åt jogging samt linlöpning med hund (canicross) – har jag valt ut ett antal olika bälten i olika prisklasser.

Dessa är de midjebälten som jag anser vara de bästa:

Utmanare: Baggen Softbelt Race

I premiumklassen är det även värt att ge bältet Baggen Softbelt Race ett hedersomnämnande. Även detta är ett utmärkt premiumbälte för aktiva hundägare, och även denna produkt är utrustad med nedhållarband som standard. Jag har dock valt att förbise detta hundförarbälte vid utnämnandet av det bästa midjebältet, vilket främst har att göra med dess lite mer otympliga konstruktion.

Med det sagt är det fortfarande ett riktigt bra bälte som alltså förtjänar ett omnämnande. Softbelt Race är justerbart mellan ca 70-140 cm. Det finns tillgängligt med två olika sorters dämpning: X1 (mjuk) och X2 (hård).

Mellanklassen: Baggen Softbelt Reflex

Baggen midjebälte Softbelt Reflex

BAGGEN® Softbelt Reflex är en storsäljare bland de midjebälten som har tagits fram av den norrländska tillverkaren Baggen. Detta bälte är försett med ett reflexband som gör dig synlig även i mörka förhållanden.

Du kan förvisso spara en liten slant på att skippa reflexen och välja ett Softbelt Standard-bälte. Här i Sverige är dock vintertiden som bekant mörk, så vill du kunna använda ditt bälte även på vintern är ett reflexbälte att rekommendera.

Bältet är justerbart mellan ca 75-125 cm. Det finns tillgängligt med två olika sorters dämpning: X1 (mjuk) och X2 (hård).

Budgetklassen: Neewa Joggingbälte

Neewa joggingbälte

Mitt förstaval i budgetklassen är Neewas joggingbälte, ett bälte som lämpar sig utmärkt för linlöpning med hund (canicross) och skidåkning såväl som för vardagliga promenader. Detta midjebälte har ett förhållandevis lågt pris och ger dig friheten att använda dina armar och händer till annat än att hålla i kopplet.

Bältet finns endast i en storlek men är justerbar i midjan från 70 till 110 cm. Den är dessutom tillverkad i ett material som är allergivänligt och andas. Detta gör den till ett utmärkt tillbehör för olika slags aktiviteter utomhus.

Utmanare: Dogman Emmi

Min utmanare i budgetklassen är bältet Dogman Emmi. Detta bälte är försett med två fickor och en hållare för vattenflaska. En av de bägge fickorna har en praktisk öppning för bajspåsar. Hundkopplet fästs i ett band som har snabblås för att du vid behov enkelt ska kunna koppla loss kopplet.

Bältet har även nedhållarband mellan benen som förhindrar att bältet glider uppåt på kroppen. Denna funktion är ett tillval på vissa bälten. Detta midjebälte finns i storleken 75-118 cm.

Avslutande tankar

Ett bra midjebälte är utan tvekan en värdefull tillgång för många hundägare. Oavsett om du vill ägna dig åt canicross och andra hundsporter eller bara springa med din hund utan att behöva hålla i kopplet, är ett hundförarbälte precis vad du behöver. Min förhoppning är att ovanstående information och lista över de bästa joggingbältena hjälper dig att göra ett bra val!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Bästa midjebältet för hundägare”

 1. Anna-Carin Olsberg

  Hej. Ska kroken och till kopplet på midjebältet alltid sitta mitt på magen? Tittar man på bilder m personer m ”midjekoppel”så är hunden alltid kopplad fram på magen.
  Jag har beställt just nu och fått ett midjebälte där öglorna till kopplet sitter på vardera sidorna?
  Fördel? Nackdel?Ska jag byta?
  Mvh Anna-Carin

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Anna-Carin och tack för din kommentar! Det har egentligen ingen större betydelse var kroken/öglan/remmen sitter. Finns det bara en sådan brukar den ibland sitta i mitten men det kan variera. Är ditt midjebälte gjort för att användas med två koppel (ett per sida)? I sådana fall kan du, om du vill, variera vilken sida du väljer vid olika tillfällen för att balansera belastningen. Detta om midjebältet används med styv(t) koppel/lina. Om du främst använder bältet för att få händerna fria och minska belastningen på din axel, och din hund går med slakt koppel, har det förmodligen mindre betydelse huruvida du växlar sida eller ej.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *