BÀsta midjebÀltet hundar

BÀsta midjebÀltet för hundÀgare

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Dogman, Non-stop dogwear, VetZoo och PN Jakt.

Genom att hitta rĂ€tt midjebĂ€lte för dig och din hund kommer du att göra er bĂ€gge lyckligare. Du kommer kunna ta med din hund pĂ„ löpturer utan att behöva hĂ„lla i kopplet – det fĂ€sts istĂ€llet i ett joggingbĂ€lte som du bĂ€r kring din midja.

Men vilket Àr det bÀsta hundförarbÀltet och vad ska man tÀnka pÄ nÀr man övervÀger att införskaffa ett sÄdant? I denna artikel kommer jag att guida dig genom den djungel av dragbÀlten och andra midjebÀlten som just nu stÄr mellan dig och ditt mÄl: löprundor och promenader dÀr du har hÀnderna fria.

För- och nackdelar med midjebÀlten

Till att börja med kan det vara vÀrt att klargöra varför midjebÀlten för hundÀgare har kommit att bli allt mer populÀra under de senaste Ären. Det finns flera fördelar med att anvÀnda dessa som ett joggingbÀlte nÀr du joggar, eller ett dragbÀlte nÀr du utför dragaktiviteter med din hund:

 • du fĂ„r hĂ€nderna fria genom att du slipper hĂ„lla i kopplet
 • mĂ„nga bĂ€lten har fickor som gör att du kan förvara allt frĂ„n bajspĂ„sar till mobilen i ditt hundförarbĂ€lte
 • om du har en dragstark hund kan du avlasta axeln genom att anvĂ€nda ett joggingbĂ€lte nĂ€r du joggar eller promenerar med din hund.

Med detta sagt finns det Àven vissa saker att tÀnka pÄ:

 • Ă€ven om din axel kan avlastas av ett hundförarbĂ€lte, kan bĂ€ltet istĂ€llet förflytta kraften till din lĂ€ndrygg
 • du bör fortfarande ta tag i kopplet för att kontrollera din hund nĂ€r ni passerar andra ekipage pĂ„ promenaden eller i motionsspĂ„ret.

Nu nÀr vi har gÄtt igenom grunderna tycker jag det Àr dags att gÄ vidare till min personliga lista över de bÀsta midjebÀltena pÄ marknaden just nu.

BÀsta midjebÀltet för hundÀgare i olika prisklasser

Det har mindre betydelse vad du vĂ€ljer att kalla ditt bĂ€lte: midjebĂ€lte, joggingbĂ€lte, dragbĂ€lte eller hundförarbĂ€lte – dessa Ă€r bara olika namn pĂ„ en och samma produktkategori. I denna kategori av produkter finns det dock flera olika varumĂ€rken och bĂ€lten att vĂ€lja mellan.

För att underlĂ€tta ditt val har jag under Ă„rens lopp testat en rad olika bĂ€lten. Med den erfarenhet som mina produkttester har givit mig – samt genom samtal med hundĂ€gare som Ă€gnar sig Ă„t jogging samt linlöpning med hund (canicross) – har jag valt ut ett antal olika bĂ€lten i olika prisklasser.

Dessa Àr de midjebÀlten som jag anser vara de bÀsta:

Premiumklassen: Non-stop dogwear CaniX Belt

Non-stop dogwear midjebÀlte CaniX

Non-stop dogwear Ă€r ett företag frĂ„n Norge som har gjort sig kĂ€nda för att tillverka utmĂ€rkta produkter för aktiva hundĂ€gare. Är du intresserad av att börja med canicross (linlöpning med hund), eller bara vill unna dig sjĂ€lv och din hund trevligare och bĂ€ttre löprundor? DĂ„ kan det vara vĂ€rt att lĂ€gga nĂ„gon extra hundralapp pĂ„ ett riktigt förstklassigt midjebĂ€lte som detta!

CaniX Belt Àr framtaget för att fördela trycket optimalt och lÀtta bördan frÄn din rygg. Detta ger ökad komfort, och till skillnad frÄn mÄnga andra bÀlten lÄter detta dig springa oförhindrat Àven med utstrÀckt koppel.

Plus för nedhÄllarband och lÄg vikt

Tack vare nedhÄllarbanden sitter hundförarbÀltet pÄ plats och skaver inte. BÀltet frÀmjar optimal höftrörelse och koncentrerar hundens dragkraft till dina höfter. DÄ trycket förflyttas frÄn ryggen till höften kan du dessutom anvÀnda din hunds kraft till att springa snabbare.

Detta bĂ€lte finns i storlek S och M samt vĂ€ger blott 280 gram i storleken medium – till skillnad frĂ„n andra, mer otympliga bĂ€lten kommer du med andra ord knappt att lĂ€gga mĂ€rke till att du bĂ€r detta joggingbĂ€lte! Det faktum att CaniX Belt Ă€r tillverkat i ett ventilerande och slitstarkt mesh-material. samt utrustat med en ficka i ryggen för förvaring av föremĂ„l, bidrar ytterligare till det goda helhetsintrycket.

I klippet nedan kan du se (och höra) den brittiska canicross-atleten Ben Robinson berÀtta mer om detta joggingbÀlte.

Komplettera gÀrna bÀltet med dragselen Freemotion frÄn Non-stop dogwear, sÄ Àr du bara ett koppel ifrÄn ett utmÀrkt canicross-paket!

Utmanare: Baggen Softbelt Race

I premiumklassen Ă€r det Ă€ven vĂ€rt att ge bĂ€ltet Baggen Softbelt Race ett hedersomnĂ€mnande. Även detta Ă€r ett utmĂ€rkt premiumbĂ€lte för aktiva hundĂ€gare, och Ă€ven denna produkt Ă€r utrustad med nedhĂ„llarband som standard. Jag har dock valt att förbise detta hundförarbĂ€lte vid utnĂ€mnandet av det bĂ€sta midjebĂ€ltet, vilket frĂ€mst har att göra med dess lite mer otympliga konstruktion.

Med det sagt Àr det fortfarande ett riktigt bra bÀlte som alltsÄ förtjÀnar ett omnÀmnande. Softbelt Race Àr justerbart mellan ca 70-140 cm. Det finns tillgÀngligt med tvÄ olika sorters dÀmpning: X1 (mjuk) och X2 (hÄrd).

Mellanklassen: Baggen Softbelt Reflex

Baggen midjebÀlte Softbelt Reflex

BAGGENŸ Softbelt Reflex Àr en storsÀljare bland de midjebÀlten som har tagits fram av den norrlÀndska tillverkaren Baggen. Detta bÀlte Àr försett med ett reflexband som gör dig synlig Àven i mörka förhÄllanden.

Du kan förvisso spara en liten slant pÄ att skippa reflexen och vÀlja ett Softbelt Standard-bÀlte. HÀr i Sverige Àr dock vintertiden som bekant mörk, sÄ vill du kunna anvÀnda ditt bÀlte Àven pÄ vintern Àr ett reflexbÀlte att rekommendera.

BÀltet Àr justerbart mellan ca 75-125 cm. Det finns tillgÀngligt med tvÄ olika sorters dÀmpning: X1 (mjuk) och X2 (hÄrd).

Se gÀrna min intervju med Baggen för mer information om företaget bakom denna produkt.

Möjligt att köpa till nedhÄllarband

Du kan dock köpa till nedhÄllarband till Softbelt Reflex. Syftet med dessa Àr att förhindra att hundförarbÀltet vandrar uppÄt mot midjan nÀr du exempelvis joggar eller Äker skidor med din hund. NedhÄllarbanden kostar under hundralappen och Àr dÀrmed ett prisvÀrt och anvÀndbart tillbehör.

Å andra sidan skiljer inte mĂ„nga kronor mellan detta paket och mitt premiumval CaniX Belt frĂ„n Non-stop dogwear, ett midjebĂ€lte med inbyggda nedhĂ„llarband


Utmanare: Non-stop dogwear Trekking Belt

I mellanklassen finns flera utmÀrkta midjebÀlten för hundÀgare att vÀlja mellan. En vass utmanare till Baggen Softbelt Reflex Àr Non-stop dogwears Trekking Belt. Detta Àr det mest populÀra vandringsbÀltet i vÄrt vÀstra grannland, Norge.

Det Àr ett hundförarbÀlte med öppen krok som inte Àr lika specialiserat för löpning och jogging som deras CaniX Belt. Du kan dock med fördel Àven anvÀnda det till dessa aktiviteter sÄvÀl som till vandringsturer i fjÀllen.

Trekking Belt finns tillgÀngligt i tvÄ storlekar: S (74-85 cm) och M (85-138 cm).

Budgetklassen: Neewa JoggingbÀlte

Neewa joggingbÀlte

Mitt förstaval i budgetklassen Àr Neewas joggingbÀlte, ett bÀlte som lÀmpar sig utmÀrkt för linlöpning med hund (canicross) och skidÄkning sÄvÀl som för vardagliga promenader. Detta midjebÀlte har ett förhÄllandevis lÄgt pris och ger dig friheten att anvÀnda dina armar och hÀnder till annat Àn att hÄlla i kopplet.

BÀltet finns endast i en storlek men Àr justerbar i midjan frÄn 70 till 110 cm. Den Àr dessutom tillverkad i ett material som Àr allergivÀnligt och andas. Detta gör den till ett utmÀrkt tillbehör för olika slags aktiviteter utomhus.

Utmanare: Dogman Emmi

Min utmanare i budgetklassen Àr bÀltet Dogman Emmi. Detta bÀlte Àr försett med tvÄ fickor och en hÄllare för vattenflaska. En av de bÀgge fickorna har en praktisk öppning för bajspÄsar. Hundkopplet fÀsts i ett band som har snabblÄs för att du vid behov enkelt ska kunna koppla loss kopplet.

BÀltet har Àven nedhÄllarband mellan benen som förhindrar att bÀltet glider uppÄt pÄ kroppen. Denna funktion Àr ett tillval pÄ vissa bÀlten. Detta midjebÀlte finns i storleken 75-118 cm.

Avslutande tankar

Ett bra midjebÀlte Àr utan tvekan en vÀrdefull tillgÄng för mÄnga hundÀgare. Oavsett om du vill Àgna dig Ät canicross och andra hundsporter eller bara springa med din hund utan att behöva hÄlla i kopplet, Àr ett hundförarbÀlte precis vad du behöver. Min förhoppning Àr att ovanstÄende information och lista över de bÀsta joggingbÀltena hjÀlper dig att göra ett bra val!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

2 reaktioner pĂ„ ”BĂ€sta midjebĂ€ltet för hundĂ€gare”

 1. Anna-Carin Olsberg

  Hej. Ska kroken och till kopplet pĂ„ midjebĂ€ltet alltid sitta mitt pĂ„ magen? Tittar man pĂ„ bilder m personer m ”midjekoppel”sĂ„ Ă€r hunden alltid kopplad fram pĂ„ magen.
  Jag har bestÀllt just nu och fÄtt ett midjebÀlte dÀr öglorna till kopplet sitter pÄ vardera sidorna?
  Fördel? Nackdel?Ska jag byta?
  Mvh Anna-Carin

  1. Sebastian Liljegren

   Hej Anna-Carin och tack för din kommentar! Det har egentligen ingen större betydelse var kroken/öglan/remmen sitter. Finns det bara en sĂ„dan brukar den ibland sitta i mitten men det kan variera. Är ditt midjebĂ€lte gjort för att anvĂ€ndas med tvĂ„ koppel (ett per sida)? I sĂ„dana fall kan du, om du vill, variera vilken sida du vĂ€ljer vid olika tillfĂ€llen för att balansera belastningen. Detta om midjebĂ€ltet anvĂ€nds med styv(t) koppel/lina. Om du frĂ€mst anvĂ€nder bĂ€ltet för att fĂ„ hĂ€nderna fria och minska belastningen pĂ„ din axel, och din hund gĂ„r med slakt koppel, har det förmodligen mindre betydelse huruvida du vĂ€xlar sida eller ej.

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *