Bästa midjebältet för hundägare 2020 🏃


Bästa midjebältet hundar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman, VetZoo och PN Jakt.

Genom att hitta rätt midjebälte för dig och din hund kommer du att göra er bägge lyckligare. Du kommer kunna ta med din hund på löpturer utan att behöva hålla i kopplet – det fästs istället i ett joggingbälte som du bär kring din midja.

Men vilket är det bästa hundförarbältet och vad ska man tänka på när man överväger att införskaffa ett sådant? I denna artikel kommer jag att guida dig genom den djungel av dragbälten och andra midjebälten som just nu står mellan dig och ditt mål: löprundor och promenader där du har händerna fria.

Har du bråttom?

Om du har ont om tid kan du använda länkarna nedan för att genast komma vidare till produktsidan för det i mitt tycke bästa midjebältet för hundägare:

För- och nackdelar med midjebälten

Till att börja med kan det vara värt att klargöra varför midjebälten för hundägare har kommit att bli allt mer populära under de senaste åren. Det finns flera fördelar med att använda dessa som ett joggingbälte när du joggar, eller ett dragbälte när du utför dragaktiviteter med din hund:

  • du får händerna fria genom att du slipper hålla i kopplet
  • många bälten har fickor som gör att du kan förvara allt från bajspåsar till mobilen i ditt hundförarbälte
  • om du har en dragstark hund kan du avlasta axeln genom att använda ett joggingbälte när du joggar eller promenerar med din hund.

Med detta sagt finns det även vissa saker att tänka på:

  • även om din axel kan avlastas av ett hundförarbälte, kan bältet istället förflytta kraften till din ländrygg
  • du bör fortfarande ta tag i kopplet för att kontrollera din hund när ni passerar andra ekipage på promenaden eller i motionsspåret.

Nu när vi har gått igenom grunderna tycker jag det är dags att gå vidare till min personliga lista över de bästa midjebältena på marknaden just nu.

Bästa midjebältet för hundägare i olika prisklasser

Det har mindre betydelse vad du väljer att kalla ditt bälte: midjebälte, joggingbälte, dragbälte eller hundförarbälte – dessa är bara olika namn på en och samma produktkategori. I denna kategori av produkter finns det dock flera olika varumärken och bälten att välja mellan.

För att underlätta ditt val har jag under årens lopp testat en rad olika bälten. Med den erfarenhet som mina produkttester har givit mig – samt genom samtal med hundägare som ägnar sig åt jogging samt linlöpning med hund (canicross) – har jag valt ut ett antal olika bälten i olika prisklasser.

Dessa är de midjebälten som jag anser vara de bästa:

Premiumklassen: Non-stop dogwear CaniX Belt

Non-stop dogwear CaniX Belt premiumklass
Non-stop Dogwear CaniX Belt

Se pris i butik!

Non-stop dogwear är ett företag från Norge som har gjort sig kända för att tillverka utmärkta produkter för aktiva hundägare. Är du intresserad av att börja med canicross (linlöpning med hund), eller bara vill unna dig själv och din hund trevligare och bättre löprundor? Då kan det vara värt att lägga någon extra hundralapp på ett riktigt förstklassigt midjebälte som detta!

CaniX Belt är framtaget för att fördela trycket optimalt och lätta bördan från din rygg. Detta ger ökad komfort, och till skillnad från många andra bälten låter detta dig springa oförhindrat även med utsträckt koppel.

Plus för nedhållarband och låg vikt

Tack vare nedhållarbanden sitter hundförarbältet på plats och skaver inte. Bältet främjar optimal höftrörelse och koncentrerar hundens dragkraft till dina höfter. Då trycket förflyttas från ryggen till höften kan du dessutom använda din hunds kraft till att springa snabbare.

Detta bälte finns i storlek S och M samt väger blott 280 gram i storleken medium – till skillnad från andra, mer otympliga bälten kommer du med andra ord knappt att lägga märke till att du bär detta joggingbälte! Det faktum att CaniX Belt är tillverkat i ett ventilerande och slitstarkt mesh-material. samt utrustat med en ficka i ryggen för förvaring av föremål, bidrar ytterligare till det goda helhetsintrycket.

I klippet nedan kan du se (och höra) den brittiska canicross-atleten Ben Robinson berätta mer om detta joggingbälte.

Komplettera gärna bältet med dragselen Freemotion från Non-stop dogwear, så är du bara ett koppel ifrån ett utmärkt canicross-paket!

Utmanare: Baggen Softbelt Race

I premiumklassen är det även värt att ge bältet Baggen Softbelt Race ett hedersomnämnande. Även detta är ett utmärkt premiumbälte för aktiva hundägare, och även denna produkt är utrustad med nedhållarband som standard. Jag har dock valt att förbise detta hundförarbälte vid utnämnandet av det bästa midjebältet, vilket främst har att göra med dess lite mer otympliga konstruktion.

Med det sagt är det fortfarande ett riktigt bra bälte som alltså förtjänar ett omnämnande. Softbelt Race är justerbart mellan ca 70-140 cm. Det finns tillgängligt med två olika sorters dämpning: X1 (mjuk) och X2 (hård).

Mellanklassen: Baggen Softbelt Reflex

Baggen Softbelt Reflex mellanklass
Baggen Softbelt Reflex

Se pris i butik!

BAGGEN® Softbelt Reflex är en storsäljare bland de midjebälten som har tagits fram av den norrländska tillverkaren Baggen. Detta bälte är försett med ett reflexband som gör dig synlig även i mörka förhållanden.

Du kan förvisso spara en liten slant på att skippa reflexen och välja ett Softbelt Standard-bälte. Här i Sverige är dock vintertiden som bekant mörk, så vill du kunna använda ditt bälte även på vintern är ett reflexbälte att rekommendera.

Bältet är justerbart mellan ca 75-125 cm. Det finns tillgängligt med två olika sorters dämpning: X1 (mjuk) och X2 (hård).

Se gärna min intervju med Baggen för mer information om företaget bakom denna produkt.

Möjligt att köpa till nedhållarband

Du kan dock köpa till nedhållarband till Softbelt Reflex. Syftet med dessa är att förhindra att hundförarbältet vandrar uppåt mot midjan när du exempelvis joggar eller åker skidor med din hund. Nedhållarbanden kostar under hundralappen och är därmed ett prisvärt och användbart tillbehör.

Å andra sidan skiljer inte många kronor mellan detta paket och mitt premiumval CaniX Belt från Non-stop dogwear, ett midjebälte med inbyggda nedhållarband…

Utmanare: Non-stop dogwear Trekking Belt

I mellanklassen finns flera utmärkta midjebälten för hundägare att välja mellan. En vass utmanare till Baggen Softbelt Reflex är Non-stop dogwears Trekking Belt. Detta är det mest populära vandringsbältet i vårt västra grannland, Norge.

Det är ett hundförarbälte med öppen krok som inte är lika specialiserat för löpning och jogging som deras CaniX Belt. Du kan dock med fördel även använda det till dessa aktiviteter såväl som till vandringsturer i fjällen.

Trekking Belt finns tillgängligt i två storlekar: S (74-85 cm) och M (85-138 cm).

Budgetklassen: Neewa Joggingbälte

Neewa Joggingbälte budgetval
Neewa Joggingbälte

Se pris i butik!

Mitt förstaval i budgetklassen är Neewas joggingbälte, ett bälte som lämpar sig utmärkt för linlöpning med hund (canicross) och skidåkning såväl som för vardagliga promenader. Detta midjebälte har ett förhållandevis lågt pris och ger dig friheten att använda dina armar och händer till annat än att hålla i kopplet.

Bältet finns endast i en storlek men är justerbar i midjan från 70 till 110 cm. Den är dessutom tillverkad i ett material som är allergivänligt och andas. Detta gör den till ett utmärkt tillbehör för olika slags aktiviteter utomhus.

Utmanare: Dogman Emmi

Min utmanare i budgetklassen är bältet Dogman Emmi. Detta bälte är försett med två fickor och en hållare för vattenflaska. En av de bägge fickorna har en praktisk öppning för bajspåsar. Hundkopplet fästs i ett band som har snabblås för att du vid behov enkelt ska kunna koppla loss kopplet.

Bältet har även nedhållarband mellan benen som förhindrar att bältet glider uppåt på kroppen. Denna funktion är ett tillval på vissa bälten. Detta midjebälte finns i storleken 75-118 cm.

Bubblare: Ruffwear Trail Runner™ System

Ruffwear Trail Runner™ System bubblare
Ruffwear Trail Runner™ System

Se pris i butik!

Som bubblare har jag valt Ruffwear Trail Runner™ System – ett premiumbälte utan nedhållarband. Detta är ett midjebälte för hundägare som ger dig händerna fria när du promenerar, joggar eller vandrar tillsammans med din hund. På så vis skonar du även dina axlar och armar.

Detta bälte har förvaring för en vattenflaska samt fickor för bajspåsar och andra mindre tillbehör och tillhörigheter. Det har även försetts med ett band som du kan rycka i för att koppla loss din hund från bältet. Denna funktion är särskilt användbar vid skidåkning och andra aktiviteter där du färdas i höga hastigheter.

Denna produkt finns tillgänglig i storleken 64-114 cm.

Avslutande tankar

Ett bra midjebälte är utan tvekan en värdefull tillgång för många hundägare. Oavsett om du vill ägna dig åt canicross och andra hundsporter eller bara springa med din hund utan att behöva hålla i kopplet, är ett hundförarbälte precis vad du behöver. Min förhoppning är att ovanstående information och lista över de bästa joggingbältena hjälper dig att göra ett bra val!

Sebastian Liljegren

Sebastian är vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehåll åt kunder inom en rad olika branscher. Han driver även hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för närvarande två hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehållit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har även lång och gedigen erfarenhet av att ställa ut hund, även om han åtminstone för stunden har dragit sig tillbaka från utställningsringarna för att fokusera på andra aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste artiklarna